单选题 The US Department of Labor statistics (统计结果)indicates that there is an oversupply of college-trained workers and that this oversupply is increasing. Already there is an overabundance (过多) of teachers, engineers, physicists and other specialists. Yet colleges and graduate schools continue every year to turn out highly trained people to compete for jobs that aren't there. The result is that the graduates cannot enter the professions for which they are trained and must take temporary jobs, which do not require a college degree. These "temporary" jobs have a habit of becoming permanent.
On the other hand, there is a tremendous need for skilled workers of all sorts: carpenters (木工), electricians, mechanics, and TV repairmen. These people have more work than they can handle and their annual incomes are often higher than those of college graduates. The old distinction that white-collar workers make a better living than blue-collar workers no longer holds true.
The reason for this situation is the traditional myth that a college degree is a passport to bright future. Parents begin telling their children this myth before they are out of school. Under this pressure the kids fall in line. Whether they want to go to college or not doesn't matter. Everybody should go to college.
One result of this emphasis on a college education is that many people go to college who do not belong there. Of the sixty percent of high school graduates who enter college, half of them do not graduate with their class. Many of them drop out within the first year. Some struggle on for two or three years and then give up.

单选题 The US Department of Labor statistics shows that .
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据文章第一段第一句话The US Department of Labor statistics indicates that there is an oversupply of college-trained workers and that this oversupply is increasing.(美国劳动部的统计结果表明大学毕业的工人供大于求,且这种供大于求的情况一直在加剧。)因此答案为A)“许多大学生发现要找到合适的工作越来越难”。
[避错] B)“工人的数量供大于求,并且这种情况近来还在加剧”,根据文章第二段第一句话On the other hand,there is a tremendous need for skilled workers of all sorts:carpenters,electricians,mechanics and TV repairmen.(另一方面,各种技术工人却十分紧缺:如木工、电工、技工和电视维修工。)可知,只是大学毕业生的数量供大于求,因此B)不正确;根据文章第一段第二句话Already there is an overabundance of teachers,engineers,physicists and other specialists.可知这类人才已经过多了,因此C)“教师、工程师、物理学家和其他专家都是市场紧缺的人才”错误;D)“大学和研究所已经认识到了劳动力市场的艰难处境”,这不是统计结果所表明的,也错误。
单选题 By saying "These 'temporary' jobs have a habit of becoming permanent", the author means______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 题干中引用的这句话是文章第一段的最后一句话,它前面的一句话是The result is that the graduates cannot enter the professions for which they are trained and must take temporary jobs, which do not require a college degree.(结果是大学毕业生找不到专业对口的工作,只能做一些临时性的工作,而这些工作根本用不着大学学历。)如果市场不能为大学毕业生提供专业对口的工作,那么高端人才只能去做临时工就会成为惯例,因此选C)。
[避错] A)“一旦大学生从事了一种临时性的工作,很快就会习惯了”;B)“大学生有一种从事临时性工作的习惯”;D)“大学生习惯了从事长期稳定的工作”,均与文意不符。
单选题 It is implied in the passage that in the past______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 根据文章第二段最后一句话The old distinction that white-collar workers make a better living than blue-collar workers no longer holds true.(白领工人比蓝领工人日子过得好的老说法已经不再正确了。)由此可推断以前白领工人在找到好工作时的困难很少,因此选B)。
[避错] A)“蓝领工人比白领工人更努力工作”,原文未提及;C)“白领工人比蓝领工人多”,原文未提及,文章只是说现在白领工人供大于求,因此C)错误;D)“大学和研究所以前培养的技术工人出现在多”,技术刀:人一般没受过正规的大学教育,因此D)错误。
单选题 It is stated in the last paragraph that______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 根据文章最后一段第一句话One result of this emphasis on a college education is that many people go to college who do not belong there.(对大学教育的这种强调的结果之一,就是很多本来跟不上大学教育的人进了大学。)因此选B)。
[避错] A)“很多人都没钱上大学”;C)“很多大学生不喜欢自己的专业”;D)“很多大学生都厌倦了自己的学业”,原文未提及。
单选题 It can be concluded that______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 文章第一段谈到大学毕业生因供大于求而找不到工作,第二段谈到市场上紧缺技术工人,第三、四段谈到很多人出于对大学文凭的迷信去上大学却完不成学业,因此可以得出,文章暗示更多的人应该接受职业技术教育而不是大学教育。因此选D)。
[避错] A)“如果可能,每个年轻人都应该上大学”;B)“近年来大学教育越来越差”;C)“有大学文凭的人应该拿更高的报酬”,都并非作者的观点,均错误。