单选题 All big ideas start life on the fringes of debate. Very often it takes a shocking: event to move them into the mainstream. Until last year interest in climate change was espoused mainly by scientists and green lobbyists -and the few politicians they had badgered into paying attention. But since Hurricane Katrina, something seems to have changed, particularly in America.
There are plenty of anecdotal signs of change: Britain's pro business Tories have turned green; AI Gore is back in fashion in America. Companies are beginning to take action and encouraging governments to do the same. Europe already has an emissions trading system (ETS) for its five dirtiest industries. In America, although the Bush administration still resists federal legislation, more and more states do not.
So far the political rows about global warming have centered on two polluters, smoggy factories and dirty cars. Next month the European Parliament will vote on whether to extend its emissions trading system to airlines. If it decides in favor, the whole industry will feel the impact, for it will affect not just European airlines but all those that fly into and out of the EU. Talk about this prospect soured the International Air Transport Association's annual meeting this week in Paris. But whatever happens in the EU, the airlines look set to face vociferous demands that they should pay for their emissions.
In. some ways, the airlines are an odd target for greens. They produce only around 3% of the world's manmade carbon emissions. Surface transport, by contrast, produces 22%. Europe'.,, merchant ships spew out around a third more carbon than aircrafts do, and nobody is going after them. And unlike cars -potent symbols of individualism -airlines are public transport, jamming in as many people as they can into each plane.
What's more, many air travelers cannot easily switch. Car drivers can hop on the train or the bus, but transatlantic travelers can't row from London to New York. Nor can aircraft fuel be swapped for a green alternative. Car drivers can buy electro petrol hybrids but aircrafts are, for now, stuck with kerosene, because its energy density makes it the only practical fuel to carry around in the air.
Yet in other ways, airlines are a fine target. They pay no tax on fuel for international flights, and therefore escape the "polluter pays" principle even more niftily than other forms of transport. Their emissions are especially damaging, too -partly because the nitrogen oxides from jet engine exhausts help create ozone, a potent greenhouse gas, and partly because the pretty trails that aircrafts leave behind them help make the clouds that can intensify the greenhouse effect.
Slowly, businessmen and politicians are coining to agree with scientists. If this generation does not tackle climate change, its descendants will not think much of it. That means raising costs for all sources of pollution. Even those deceptively cheap weekend breaks cannot be exempt.

单选题 Which of the following is tree according to the first two paragraphs?
【正确答案】 D
【答案解析】[题眼] 首段、尾句处设题
[解析] 事实细节题。文中第一段提到令人震惊的事件促使重要观念成为主流,而不是通过辩论,故[A]错误;第二段结尾处提到布什政府仍然抵制联邦立法,故[B]错误;[C]虽然表述正确,但不是文章内容,也可排除;通过前两段段尾处的内容可知[D]表述正确,故为答案。
单选题 The text suggests that the extension of ETS to airlines will affect
【正确答案】 A
【答案解析】[题眼] 条件状语从句处设题
[解析] 事实细节题。根据题干关键词the extension of ETS to airlines将答案定位于第三段第三句。该句讲到把航空业纳入排放交易方案将对整个航空业造成影响,故答案为[A]。其余选项是在具体分析为何会对整个航空业造成影响,没有[A]概括性强,故均排除。
单选题 It can be inferred from Para. 4 that
【正确答案】 D
【答案解析】[题眼] 例证处设题
[解析] 推理判断题。第四段通过数字说明绿色组织将航空公司作为攻击的目标有些不合逻辑。比较各种交通工具所排放的碳污染的数字可以推断地面交通是最大的污染源,故[D]正确。[A]是作者直接给出的评论,无需推断,故排除;由第二句可排除[B];由第四句“欧洲商船排放的碳比飞机排放的要多三分之一左右”可以推断,欧洲商船排放的碳占世界人为碳污染的4%,故[C]错误。
单选题 The author says that airlines are a good target because
【正确答案】 B
【答案解析】[题眼] 因果关系处设题
[解析] 事实细节题。根据题干关键词airlines are a good target把答案定位于倒数第二段。该段没有提到乘客为国际飞行中的燃料付税,[A]错误;该段第三句提到飞机排放物对环境的破坏作用,这就是航空公司作为攻击目标的原因,故答案为[B]。之所以破坏环境就是因为促成臭氧的形成,而不是消除臭氧,故[C]错误;该段没有提到尾烟能引起很多关注,排除[D]。
单选题 To which of the following is the author likely to agree?
【正确答案】 C
【答案解析】[题眼] 尾段处设题
[解析] 推理判断题。文章尾段结尾处提到周末旅行变得昂贵,而不是免除周末旅行的费用,[A]不是作者的观点;作者在尾段呼吁当代人努力对付环境问题,而不是把问题留给后人,[B]错误;由尾段二、三句内容可知[C]“如果我们不解决气候变化的问题,所有形式的污染将更昂贵”正确,故为答案;[D]没有提及。