One of our expectations about education is that it will pay off in terms of upward mobility. Historically , the correlation between education and income has been strong. But in the early 1970s a contradiction developed between education and the economy. Our value of education and our average educational attainment outstripped the capacity of the economy to absorb the graduates. Since the 1970s, high-school graduates have experienced a striking decrease in earnings, making them the first generation since World War II to face a lower standard of living than their parents had. Experts have argued that this contradiction is at the heart of the problem of public education today. Business leaders claim that the schools are failing to properly educate students, that they are turning out young people who are inadequately prepared to function in the workplace. The real problem is a dearth of economic opportunities for students who are not continuing on to college. College graduates also are having difficulty finding jobs. Even when they do, the jobs may not be commensurate to their training and expectations. Part of the problem is that too many young Americans aspire to have professional jobs, making disappointment and frustration inevitable for some. Many students assumed that what was true of an individual—that the higher the education, the better the job opportunities—would also be true for an entire society. But when the numbers of better-educated young people became too great, the economy could no longer absorb them. Another part of the problem is the assumption that greater educational attainment guarantees career advancement. In fact, employers do not routinely reward educational attainment; rather, they reward it only when they believe it will contribute to the employee's productivity. We should not overlook the fact that there is still a strong correlation between education, occupation , and income. College graduates have a strong advantage over those with less education. But the payoff is neither as large nor as certain as it once was. Unfortunately, Americans have focused so strongly on the economic payoff that many consider their college education useless if it does not yield a desirable, well-paying job. Only in this sense can we speak of an "oversupply" of college graduates. We could argue that all or at least the majority of Americans would profit by some degree because higher education can enable the individual to think more deeply, explore more widely, and enjoy a greater range of experiences.
单选题 The underlined sentence in Paragraph 1 means that______.
【正确答案】 C
【答案解析】解析:句意理解题。文章划线的是“我们对教育的重视和平均受教育水平超过社会经济吸纳毕业生的能力水平。”对这句话的理解可以结合本段看,本段对教育与收入的关系进行了对比,教育以前能帮我们在工作中获得晋升,现在教育和经济之间产生了矛盾,教育出来的人才数量超出了社会经济所需要的人才数量。因此答案选[C]。
单选题 According to the author, what is the real problem of public education today?
【正确答案】 A
【答案解析】解析:细节题。根据关键词real problem可以定位到第二段:“真正的问题是:对那些没能继续到大学里深造的学生来说,他们缺少工作机会。”理解的关键在于dearth(名词:缺乏,缺少)一词。选项[B]“糟糕的经济使大学生的就业机会变少”没有提到;[C]“大学毕业生收入减少”答非所问;[D]“政府建学校的预算变少”没有提到。
单选题 The underlined word "commensurate" is closest in meaning to______.
【正确答案】 A
【答案解析】解析:词义理解题。根据前后文可知,“大学毕业生找工作也有困难。问题部分出在有太多的美国年轻人渴望获得一份专业性工作,这使许多人不可避免地会产生失落感和挫败感。”说明即使他们找到工作,这份工作也可能配不上他们受到的教育。因此选[A]“恰当的”。[B]“受人尊敬的”,[C]“足够的”和[D]“建议的”,均不符合文意。
单选题 Greater educational attainment does not necessarily guarantees career advancement because______.
【正确答案】 B
【答案解析】解析:细节题。根据第四段,“雇主不会总是对高学历员工给予特殊关照。而是只有当雇主认为员工所受的教育能帮助公司提高生产力的时候,他们才会给予特别关照,增加薪水。”选项[B]“如果教育水平不能带来经济收益,那么它对雇主来说就什么都不是”正确。
单选题 What does the author think about college education according to the last paragraph?
【正确答案】 D
【答案解析】解析:判断推理题。最后一段包含转折的逻辑关系,一开始说:“美国人特别注重经济回报,以至于如果教育没能使人得到一份令人满意、薪水丰厚的工作的话,许多人就会认为大学教育毫无用处。”随后进行了转折,“所有美国人或至少大部分美国人都能或多或少从大学教育中获益,因为高等教育能使人更深入地思考,进行更广泛的探索,获得更全面的体验。”由此可知,作者对于大学教育持积极态度。[A]“美国人应该注重职业教育”和[B]“大学教育近年来受的关注少”,这两个选项文中没有提到;[C]“大学教育对找工作没用”太过于绝对。