阅读理解 In every school there is a " top" crowd that sets the pace, while the others follow their example. Let' s say the top crowd decides that it is smart to wear bright red sweaters(毛衣). Pretty soon everybody is wearing bright red sweaters. There is nothing wrong with that, except the fact that for some people bright red is rather unsuitable. The situation can even become dangerous, if the top crowd decides that it is smart to drink or to drive cars at seventy miles an hour. Then the people who follow the example are putting their lives in danger. They are like sheep being led to slaughter(屠宰).
Now, it is likely that you have come across situations like these more than once in your life. In fact, it is likely that at one time or another you probably did something that you knew was wrong. You may have excused yourself by saying, "Gee, the crowd does it. " Well, let the crowd do it, but don't do it yourself. Learn to say "No". Develop your own standards and your own judgments. If you know the crowd is planning something of which you disapprove, you should have the courage to bow out gracefully. You’ll have the satisfaction of standing on your own two feet.
单选题 1.The main idea of this passage is that______.
【正确答案】 B
【答案解析】通读全文可知,第一段引出每个学校都有跟风现象,然后作者阐明了自己的观点:盲目跟风的人就像待宰的羔羊;接着作者在第二段进行了进一步的说明。因此,本文的主要观点是:盲目跟风是错误的。选项A、C、D比较片面,不能涵盖主题。
单选题 2.The author disapproves of wearing red sweaters if______.
【正确答案】 C
【答案解析】根据第一段第四句“There is nothing wrong with that,except the fact that for some people bright red is rather unsuitable.”可知,有些人不适合亮红色,若他们非要跟风穿亮红色的毛衣,那就不合适了。由此可推知,作者不赞同不适合红色的人穿红色的毛衣。故选C。
单选题 3.People who follow the "top" crowd blindly______.
【正确答案】 D
【答案解析】根据第二段第二句“In fact,it is likely that at one time or another you probably did something that you knew was wrong.”可知,有些人明知道做某件事是错误的,但还是会去做。由此可推知,那些盲目跟风的人有时候会做与他们的判断相违背的事情。故选D。
单选题 4.The underlined phrase "to bow out" may probably mean "______".
【正确答案】 A
【答案解析】本文旨在鼓励读者坚持自己的标准和判断,避免盲目跟风。根据第二段第四、五句“Well,let the crowd do it,but don’t do it yourself.Learn to say‘No’.”可知,如果大家都在做你明知道是不对的事情,那么你就要学会拒绝,自己不要去做。由此可推知,画线部分所在句表达的意思是:如果你觉得大家正打算做你自己并不赞同的事情,那你要有勇气退出。因此,to bow out意为“退出,不参加”,与第二段第四句中的don’t do it yourself意思一致,即与not to take part的意义最接近。
单选题 5.The author urges the reader to______.
【正确答案】 C
【答案解析】根据第二段第四、五句“Well,let the crowd do it,but don’t do it yourself.Learn to say ‘NO’.”和最后一句“…standing on your own two feet.”可推知,作者呼吁读者要独立自主,要有自己的判断力,不要盲目跟风。故选C。