单选题 It is not just Indian software and "business-process outsourcing" firms that are benefiting from the rise of the internet. Indian modern art is also on an upward spiral, driven by the aspirations of newly rich Indians, especially those living abroad, who use the internet to spot paintings and track prices at hundreds of gallery and auction websites. Prices have risen around 20-fold since 2000, particularly for prized names such as Tyeb Mehta and F. N. Souza.
There would have been "no chance" of that happening so fast without the internet, says Arun Vadehra, who runs a gallery in Delhi and is an adviser to Christie's, an international auction house. He expects worldwide sales of Indian art, worth $200million last year, to double in 2006. It is still a tiny fraction of the $ 30 billion global art market, but is sizeable for an emerging market.
For newly rich often very rich-non-resident Indians, expensive art is a badge of success in a foreign land. "Who you are, and what you have, are on your walls," says Lavesh Jagasia, an art dealer in Mumbai. Indian art may also beat other forms of investment. A painting by Mr. Mehta that fetched $1.58million last September would have gone for little more than $100,000 just four years ago. And a $22million art-investment fund launched in July by Osian's, a big Indian auction house, has grown by 4.1& in its first two months.
Scant attention was paid to modern Indian art until the end of the 1990s. Then wealthy Indians, particularly those living abroad, began to take an interest. Dinesh Vazirani, who runs Saffronart, a leading Indian auction site, says 60% of his sales go to buyers overseas.
The focus now is on six auctions this month. Two took place in India last week; work by younger artists such as Surendran Nair and Shibu Natesan beat estimates by more than 70%. Sotheby's and Christie's have auctions in New York next week, each with a Tyeb Mehta that is expected to fetch more than $1 million. The real question is tee fate of other works, including some by Mr. Souza with estimates of up to $600,000. If they do well, it will demonstrate that there is strong demand and will pull up prices across the board. This looks like a market with a long way to run.

单选题 It can be inferred from the second paragraph that the recent rapid development of Indian modern art is closely associated with ______.
[A] economic boom
[B] real estate
[C] electronic element
[D] international action
【正确答案】 C
【答案解析】[考点解析] 这是一道细节题,测试考生对重要细节的识别和把握能力。本题的答案信息来源在第二段的首句,其大意是:“没有互联网就没印度现代艺术迅速发展的可能性”。由此可以推断本题的正确选项应该是C“electronic element”(电子因素)。考生在阅读时要注意对原文中重点语言结构的理解,例如:本文第二段首句的虚拟语气。
单选题 According to the second paragraph, the expensive art can be seen as an ideal means of ______.
[A] triumph
[B] appreciation
[C] assessment
[D] investment
【正确答案】 D
【答案解析】[考点解析] 这是一道细节题,测试考生对原文细节全面掌握的能力。本题的答案信息来源在第三段的第一句和第三句,尤其是第三句。第三句的大意是:“印度艺术品还会胜过其它的投资形式”。由此可以推断本题的正确选项应该是D。考生在阅读时要注意上下句之间的关联,还要注意原文每个句子的深层含义。
单选题 Which of the following is true according to the text?
[A] People attached importance to modern Indian art long before the end of 1980s.
[B] Rich Indians, particularly those living abroad, had a strong passion for modern Indian art for ages.
[C] Prices at the emerging market of modern art had been climbing and then declining.
[D] Rich Indians did not show interest in modern Indian art until the end of the 1990s.
【正确答案】 D
【答案解析】[考点解析] 这是一道细节推导归纳题,测试考生对原文细节的综合归纳和推导能力。本题答案的信息来源在第四段的第一、二句,其大意是:“直到20世纪90年代末很少有人注意现代印度艺术。20世纪90年代末富裕的印度人,尤其是那些生活在海外的印度人,开始对印度现代艺术感兴趣”。由此可以推断本题的正确选项是D。考生在阅读时要对原文各段的主题句给予特别的关注和深入的理解。
单选题 According to the text, the fortune of such works as Mr. Souza's can exert an influence on ______.
[A] the creation of modern art
[B] production of younger artists
[C] the strong rejection of market policy
[D] the value of Indian modern art
【正确答案】 D
【答案解析】[考点解析] 这是一道细节总结和归纳题型,测试考生对原文细节的总结归纳能力以及捕捉句中重点信息的能力。本题答案信息的来源在尾段的倒数第二、三句,其大意是:“真正的问题是其他艺术作品的命运,包括一些Souza先生的作品,他的作品估价高达10万美金。如果这些作品卖得好,就会表明对印度现代艺术需求大,同时还会提高印度现代艺术的整体价格”。由此可以推断本题的正确选项应该是D。考生在阅读时要注意理解原文上下句之间的含义,同时还要合理选取句子中的重要测试信息。
单选题 The author's narrative in the text centers on ______.
[A] the profits brought about by a pretty picture
[B] why Indian modern art is booming
[C] the Success of Indian software and "business-process outsourcing" firms
[D] how wealthy Indians evaluate Indian modern art
【正确答案】 B
【答案解析】[考点解析] 这属于一道中心主旨题,测试考生对原文整体的把握能力。本题答案信息的重要来源在原文第一段的第二句(即全文的中心主旨句),其大意是:“印度现代艺术也处于上升状态……”。全文的其他段落阐述了印度现代艺术之所以处于上升状态的原因。由此可以推断本题的正确选项是B。考生在阅读时一定要善于识别、发现和理解原文的中心主旨句。