单选题 The key position and role of women in the process of development is increasingly being recognized. Although the three great World Conferences of Women were more concerned with recognizing and compiling approaches to emancipation we can currently confirm a general sharpening of awareness. It has become clear that the Third World cultures, in earlier times strongly matriarchal, have been weakened in this respect by the methods of colonial education which are almost exclusively directed towards the male. Of the many criticisms of this situation let one voice be heard: "Development education' groups and programs are very much male dominated and lack woman's perspective". So, too, the hopes placed in vocational training--"vocationalization'--as an aid to equality have been disappointed since this in its turn was to large extent focused on the male.
In these circumstances we should not be surprised that until now women have participated least in the educational processes which have been introduced. Only 20% attend primary school and the percentage of those who leave early is highest among girls. Because of the lack of basic training only around 10% take part in Adult Education programs. Hence it is vitally important to secure a turning point by increasing the awareness of the need for education.
The International Conference at Jomtien in 1990 provided the solution to this: "A more educated mother raises a healthier family. She has fewer and better educated children. She is more productive at home and in the workplace and is better able to get further education." Many problems in school are consequences of incorrect or improperly balanced nutrition combined with .inadequate hygiene. Together these factors can lead to failure to keep pace in school.
Hence even primary education for girls should be directed towards the basic needs and necessities and provide answers which are as simple as possible. In rural districts such answers will be different from those given in urban areas. The education of girls and women must to a large degree be an education for the life they will lead, tailored to a woman's position. In saying this we are in fact demanding that the education of women, like all educational work in the Third World, should be an integrated part of the community. Consequently there are many partners in this process school, family, small businesses, governmental and non-governmental organizations. The educational skill consists in keeping this interplay active in such a way that there is no deficiency in material content. An important consequence of this is the awakening of the desire to question, which, on the one hand presses for further education and on the other hand for its practical application.

单选题 The word "emancipation" (Paragraph 1) may be replaced by ______.
A. relief B. freedom C. liberation D. liberty
【正确答案】 C
【答案解析】这是广道词义题。题干中的信号词出自于文章第一段第二句话中。文章第一段第一、二句话指出:人们逐渐认识到女性在社会发展过程中所处的关键地位和所起的作用;尽管以前召开的三次意义重大的世界妇女大会更关注鉴别和收集女性摆脱束缚的方法,但是,我们确信,人们目前普遍加深了对此问题的认识。这说明,该单词的意思应该是“摆脱束缚”。C说“解放”,这与文章的意思相符。A明显与文章的意思不符:B和D不准确。
单选题 From the passage we can infer that in the Third World ______.
A. the development education groups and programs is short of woman's perspective
B. the methods of colonial education have made the matriarchal culture stronger than before
C. the matriarchal culture was stronger in the past
D. the matriarchal education is directed towards men
【正确答案】 C
【答案解析】这是一道推论题。题干中的信号词是the Third World,出自于文章第一段第三句话中。文章第一段第三句话指出:很明显,第三世界的文化——早期强调母权制,在这个方面已经被殖民教育的方法削弱了。这说明,以前,母权制文化很强盛。 C说“过去,母权制文化更强盛”,这与文章的意思相符。文中提到woman's perspective时是说“在针对这种状况的许多批评中,我们应该听听这种意见——开发的教育群体与计划大部分由男性支配,缺少女性的观点”,不必推论就可知结果,所以A不对;B与文章第一段第三句话的意思相反;文中提到directed to wards时是说“殖民教育几乎只针对男性”,并没有说母权制教育针对男性,所以D不对。
单选题 It is very important to be more aware of the need for education of women because ______.
A. so far very few girls and women take part in the educational processes
B. women have at least participated in the educational processes
C. only about 1/10 of women participate in continuing education
D. only 1/5 of girls can enter elementary school and most of them have to quit early
【正确答案】 B
【答案解析】这是一道细节题。题干中的信号词是aware of the need for education,出自于文章第二段最后一句话中。文章第二段指出:迄今为止,在采用的教育发展过程中,女性参加的活动最少;只有20%的女性读了小学,那些辍学者中,女孩的比例最高;由于缺乏基础训练,只有大约10%的女性参加了成人教育学习计划;因此,增强人们的教育需求意识以确保这种状况有所转变非常重要。这说明,原因是女性参加的教育活动最少。B说“女性参加的教育过程最少”,这与文章的意思相符。文中提到take part in the educational processes时是说“迄今为止,在采用的教育发展过程中,女性参加的活动最少”,这与A不符;文中提到“10%”时是说“只有大约10%的女性参加了成人教育学习计划”,并不是指参加继续教育,所以C不对;文中提到“20%”时是说“20%的女性读了小学,那些辍学者中,女孩的比例最高”,并没有说只有1/5的女孩能上小学,其,中的大多数不得不很早辍学,所以D不对。
单选题 The author argues in the passage that ______.
A. the education of women should be a process of community activity
B. the education of women should be a part of community in which many partners are combined
C. women should like all educational work in the Third World
D. the education of women should be organizations run by government
【正确答案】 D
【答案解析】这是一道细节题。文章最后一段中间部分指出:我们实际上是在要求,女性教育应该成为社会的一个综合部分,正如第三世界的所有教育事业一样。这说明,作者要求女性教育应该成为社会的一个部门。D说“女性教育应该成为由政府管理的机构”,这与文章的意思相符。文中没有提到社会活动的过程,所以A不对;文中提到partners时是说“在女性教育发展过程中,在学校、家庭、小型商业、政府和非政府组织中,有许多合作伙伴”,这与B不符;文中没有提到C。
单选题 The best title of the passage is ______.
A. The Position and Role of Women in the Development of Education
B. The Education of Girls and Women
C. The Education of Women in the Third World
D. Women's Education Groups and Programs
【正确答案】 B
【答案解析】这是一道主旨题。文章第一、二段指出:女性在社会发展过程中的地位和作用正在被人们认识,但是, 目前女孩和女性的教育状况并不令人乐观;随后列举了一些数据说明这种状况;第三段提到了女性接受教育的好处以及存在的问题;第四段提到了女孩教育的问题以及解决的办法。这说明,本文主要是讲女性和女孩的教育问题。B说“面向女孩和女性的教育”,这可以表达文章的主题。“女性的地位与作用”只是文章第一段提到的一个细节,不能表达文章的中心意思,所以A不对;“第三世界的女性教育”也是文章第一段提到的细节,也不能表达文章的中心意思,所以C不对;“女性的教育群体与计划”也是文章第一段提到的细节,也不能表达文章的中心意思,所以D不对。