阅读理解
Will fatherhood make me happy? That is a question many men have found themselves asking, and the scientific evidence is equivocal. A lot of studies have linked parenthood—particularly fatherhood—with lower levels of marital satisfaction and higher rates of depression than are found among non-parents. To investigate the matter further, psychologist Sonja Lyubomirsky decided both to study the existing literature, and to conduct some experiments of her own. The results suggest parenthood in general, and fatherhood in particular, really are blessings, even though the parent in question might sometimes feel they are in disguise. Dr. Lyubomirsky's first port of call was the World Values Survey. This is a project which gathers huge amounts of data about the lives of people all around the planet. For the purposes of her research, Dr. Lyubomirsky looked at the answers 6,906 Americans had given, in four different years, to four particular questions. These were: how many children the responder had; how satisfied he (or she) was with life; how happy he was; and how often he thought about the meaning and purpose of life. She found that parents had higher happiness, satisfaction and meaning-of-life scores than non-parents. The differences were not huge, but they were statistically significant. Moreover, a closer look showed that the differences in happiness and satisfaction were the result of men's scores alone going up with parenthood. Those of women did not change. Armed with this result, Dr. Lyubomirsky conducted her own experiment. The problem with projects like the World Values Survey is that, because participants are asked to recall their feelings rather than stating what they are experiencing in the here and now, this might lead them into thinking more fondly in hindsight about their parenting duties. Dr. Lyubomirsky therefore gave pagers to 329 North American volunteers aged between 18 and 94, having first recorded, among other things, their sex, age, ethnicity, socioeconomic status, marital status and number of children. She told them they would be paged at random, five times a day. When they were so paged, they were asked to complete a brief response sheet about how they felt, then and there. She did not, however, tell them why she was asking these questions. The upshot was the same as her findings from the World Values Survey. Parents claimed more positive emotions and more meaning in their lives than non-parents, and a closer look revealed that it was lathers who most enjoyed these benefits. It looks, then, as if evolution has bolted into men a psychological mechanism to keep them in the family. At first sight, it is strange that women do not share this mechanism, but perhaps they do not need to. They know, after all, that the children are theirs, and that a man's potential to father an indefinite number of offspring if he can find willing volunteers, might encourage him to stray from the bosom of his family. Enjoying fatherhood, by contrast, will help keep him in the porch.
单选题
The word 'equivocal' (Line 2, Para. 1) most probably means ______.
单选题
It can be inferred from the second paragraph that ______.
【正确答案】
D
【答案解析】推理判断题。第二段首句谈到,为了进一步研究前面提到的问题,心理学家决定从现有的文献和自己的实验两方面入手。由此可见,这名心理学家的调查结果确实参考了现有的一些资料。因此,D项正确。第二句说“研究结果显示……父母身份,特别是父亲身份被看作一种福分”,因此,B选项“与母亲的身份相比,父亲的身份是更大的福分”是对此处内容的过度推断;C选项是对even though the parent in question might sometimes feel they are in disguise的曲解,把they偷换为parents,文中they指代的是blessings;A选项利用该段结尾的parent in question(参与调查的父亲或母亲)设置干扰,原文并未提到有关problem parents(问题父母)的内容。
单选题
According to the passage, the World Values Survey ______.
【正确答案】
B
【答案解析】事实细节题。根据the World Values Survey可首先将信息定位于第三段。第一句说:the World Values Survey是博士的first port of call,其原意为“(沿途)第一停靠港”,在此处的语境中,意为“首先要参考的文献”。联系上一段第一句谈到的:博士打算从现有文献和自己的实验两方面入手,以及后面谈到的Lyubomirsky进行了自己的实验可知,the World Values Survey是博士参考过的资料,而不是她所做的第一个研究,排除A项。B项是对第三段第二句的同义转述,故正确。该段第三句谈到“为了研究的目的,Lyubomirsky博士查看了6906个美国人在四个不同的年份对四个特定问题的回答”,从这里可以看出,C、D项都是利用此句信息设置的干扰项,意思与原文相悖。
单选题
In her experiment, Dr. Lyubomirsky laid emphasis on ______.
【正确答案】
D
【答案解析】事实细节题。根据experiment将信息定位于第五段。该段第二句开始谈到了类似于“世界价值观调查”的一些调查项目中存在问题,即参与调查的人可能会thinking more fondly...about their parenting duties。接着,第三句提出了博士的不同做法:用“当场陈述所经历的事”代替“要求参与者回忆其感受”。因此D项正确。A项利用该段第二句的parenting duties设置干扰,B项利用该段第三句的内容设置干扰,都不符合文意。C项是the World Values Survey那个项目的做法,故也应该被排除。
单选题
Which of the following can be seen as Dr. Lyubomirsky's result from her project? ______
【正确答案】
A
【答案解析】推理判断题。第四段和第六段都谈到了调查的结果,两段的结果分别来自于“世界价值观调查”和博士自己的实验。第四段第一句说:...parents had higher...scores than non-parents,最后一句说:...the result of men's scores alone going up...;第六段第一句说:实验结果和the World Values Survey的发现相同,最后一句说:Parents claimed more positive emotions...it was fathers who most enjoyed these benefits. 由此可见,父母在幸福感和满意度方面得高分是因为男性作为父亲在这两方面的得分升高了,因此A项正确。B选项是对第四段最后一句的错误理解,故排除。C、D选项都是利用文章最后一段设置的干扰,曲解了原文的意思,因此C、D项都应被排除。