阅读理解 While there are rival contenders, the title of the world's first department store belongs, perhaps, to Harding, Howell & Co's Grand Fashionable Magazine at 89 Pall Mall in St James's, London. Opened in 1796, this handsome Georgian shop was divided into four departments, offering furs and fans, haberdashery, jewellery and clocks, and millinery, or hats.
Harding, Howell & Co was focused on the needs and desires of fashionable women. Here, at last women were free to browse and shop, safely and decorously, away from home and from the company of men. These, for the main part, were newly affluent middle class women, their good fortune—and the department store itself—nurtured and shaped by the Industrial Revolution. This was transforming life in London and the length and breadth of Britain at a dizzying pace on the back of energetic free trade, fecund invention, steam and sail, and a seemingly inexhaustible supply of expendable cheap labour.
It is no coincidence that, from the mid 19th Century, the department store adopted the look and feel of the way we have known it for more than 150 years with the opening, by Queen Victoria and Prince Albert, of the Great Exhibition in 1851. This was held in the Crystal Palace, a truly revolutionary structure, designed by Joseph Paxton and located in Hyde Park, not far from Harrods, which, from 1905, became Europe's biggest department store.
The threat of the shopping mall coincided with a global acceptance of the Internet, personal computers and smart phones—the rise of online shopping. Against the odds the department store has survived. People may choose to buy online, yet they also like to see what's on offer in person. Department stores present a good snapshot of current trends in fashion, design, household goods and gadgets. As a result, forward-looking department stores have re-imagined themselves as retail theatres.
Intriguingly, internet-savvy customers in Britain still enjoy shopping in the fabric departments of John Lewis department stores much as their predecessors did 150 years ago. Think Crystal Palace 1851 with 21st Century marketing and communications technology and you can see just why the department store remains hard to beat, an endearing and enduring cultural and retail fixture on our busiest city streets and squares.
单选题 31.According to the text, Harding, Howell & Co offers merchandises except______.
【正确答案】 C
【答案解析】事实细节题。C项magazine原意为杂志。题目中的关键词except,表示哪个不是Harding,Howell&Co提供的商品,C项里的magazine出现在第一段第二行,在文中是一家百货商店的名字,而并非它所出售的商品。故C项为正确选项。
单选题 32.Which of the following statements is true about the effect of the Industrial Revolution?
【正确答案】 B
【答案解析】事实细节题。根据the Industrial Revolution定位到文章第二段。第三句提到their good fortune--and the department stop itself--nurtured and shaped by the Industrial Revolution(工业革命不仅为她们带来了财富,也使百货商店得以诞生。)第四句提到This was transforming life in London and the length and breadth of Britain(工业革命正在改变伦敦的生活,扩大英国的管辖范围),故B项为正确选项。
单选题 33.We can learn from Paragraph 3 that the Crystal Palace is______.
【正确答案】 D
【答案解析】事实细节题。第三段第二句指出the Crystal Palace,a truly revolutionary structure(水晶宫是一座真正的革命性建筑),故D项a revolutionary building(一座革命性的建筑)为正确选项。
单选题 34.How can department stores survive in the trend of Internet?
【正确答案】 A
【答案解析】事实细节题。根据定位词定位到文章第四段,而题目中的survive在第四段的第二句被提到。原因则是之后的内容:People may choose to buy online,yet they also like to see what's on offer in person.Department stores present a good snapshot of current trends...(人们可能会选择在网上买东西,但也喜欢亲自去店铺看看有什么东西在出售。百货商店很好地呈现出……的流行风潮),故A项“人们想了解当前的潮流”为正确选项。
单选题 35.The text mainly discusses______.
【正确答案】 D
【答案解析】主旨大意题。根据文章中对各时期百货大楼的描述,可以推断D项“百货商店的历史”为正确选项。