问答题 Analyze the following text from the semantic point of view. Explain whether it is justifiable "To call me colored"? Colored Dear White Fella You White FellaCouple things you should know— When you born, you pink When I born, I black When you grow up, you whiteWhen I grow up, I black When you go in sun, you redWhen I go in sun, I black When you cold, you blueWhen I cold, 1 black When you scared you yellowWhen I sacred, 1 black When you sick, you greenWhen I sick, I black And when you die you greyWhen I die—I still black And you have the cheek To call me colored?
【正确答案】正确答案:This poem is about the use of the word "colored". The author cleverly makes use of "colored" in the sense of "different colors" to oppose the practice to refer to black people as "colored". This shows from another point of view that "colored" is not a superordinate to "red" , "green" , "yellow" , etc.(10 points)
【答案解析】解析:考查词的语义成分分析。作者使用不同的词来解释colored,没有用colored来指代黑人,colored指人时,意为有色人种,带有歧视色彩。从语义学的角度,我们也可以说colored与red,green,yellow等词语不是上下义的关系。