单选题 It is a very plain and elementary truth that the life, the fortune and the happiness of every one of us, and, more or less, of those who are connected with us, do depend upon our knowing something of the rules of a game infinitely more difficult and complicated than chess. It is a game which has been played for untold ages, every man and woman of us being one of the two players in a game of his or her own. The chess board is the world, the pieces are the phenomena of the universe, and the rules of the game are what we call the laws of nature. The player on the other side is hidden from us. We know that his play is always fair, just, and patient. But also we know, to our cost, that he never overlooks a mistake, or make the smallest allowance for ignorance. To the man who plays well, the highest stakes are paid, with that sort of overflowing generosity with which the strong shows delight in strength. And one who plays ill is defeated—without haste, but without mercy.
Well, what I mean by education is learning the rules of this mighty game. In other words, education is the instruction of the intellect in the laws of Nature, under which name I include not merely things and their forces, but men and their ways ; and the fashioning of the affections and of the will into an earnest and loving desire to move in harmony with those laws. For me, education means neither more or less than this. Anything that professes to call itself education must be tried by this standard, and if it fails to stand the test, I will not call it education, whatever may be the force of authority or of numbers upon the other side.
It is important to remember that, in strictness, there is no such thing as an uneducated man. Take an extreme case. Suppose that an adult man, in the full vigor of his faculties, could be suddenly placed in the world, as Adam is said to have been, and then left to do as he might. How long would he be left uneducated? Not five minutes. Nature would begin to teach him, through the eye, the ear, the touch, the properties of objects. Pain and pleasure at his elbow tell him to do this and avoid that; and by slow degrees the man would receive an education, which, if narrow, would be thorough, real, and adequate to his circumstances, though there would be no extras and very few accomplishments.
单选题 The author compares chess to human life in that ______.
  • A. the rules of human life is more complicated
  • B. human life is a game dominated by rules
  • C. Nature is the hidden player against us
  • D. human life is full of rises and falls
【正确答案】 B
【答案解析】第一段前半部分指出,整个世界是棋盘,宇宙的各种现象是棋子,自然规律是下棋的规则。
单选题 In human life game, the player on the other side ______.
  • A. is so careful as not to make any mistakes
  • B. is patient enough to catch our mistakes
  • C. never allows ignorance or mistakes
  • D. is neither generous nor stingy
【正确答案】 C
【答案解析】第一段后半部分指出,与我们下棋的对手是无形的,隐藏的。但它是公平、公正、耐心的。它不会无视我们犯的任何错误,对我们的无知,它也不会宽容的,哪怕是细小的宽容也不会。
单选题 According to the author, the main purpose of education is to ______.
  • A. know and master the laws of nature
  • B. get familiar with things and forces
  • C. find men and their ways in nature
  • D. master the way to play life game
【正确答案】 A
【答案解析】第二段第一、二句明确指出,作者眼中的教育就是要了解和掌握这场游戏的规则,换句话说,就是要了解自然规律。
单选题 What can NOT be said of the last paragraph?
  • A. Everybody in the world is somewhat educated, but his education is narrow.
  • B. Everybody has received enough education to cope with his surroundings.
  • C. The more one receives education in universities, the more he will achieve.
  • D. Nature is, in fact, a good place for people to educate themselves.
【正确答案】 C
【答案解析】最后一段指出,严格意义上讲,没有没受过教育这样的人。比如,把一个身强力壮的人放在这个世界中,让他能干什么就干什么。没有受过教育的状态能持续多久?不会超过5分钟。大自然会当他的老师,他呢,通过眼睛、耳朵去看,去听,去感受各种东西的属性。肘部的疼痛和快乐让他知道什么可以做,哪些要避免。慢慢地,他受到了教育。如果他受教育的面窄,不会取得多大的成就,但他的知识至少是真实的,足以应对他面临的境况。由此可以看出,选项C在这一段中没有提到。
单选题 What does the author want to convey to his readers?
  • A. We must learn to abide by laws of nature.
  • B. It's important to thoroughly know your player.
  • C. One should seize every opportunity to study.
  • D. Nature has complete control of human beings.
【正确答案】 A
【答案解析】既然自然界不会放过我们哪怕是细小的错误,我们就必须确保在这场游戏中不犯错,其前提条件就是了解自然规律,遵守自然规律。