阅读理解
When people talk about a "north-south divide" in Britain they are usually referring to house prices, employment and the ratio of private-sector to public-sector jobs. The south scores higher on all such measures. But new data from the British Trust for Ornithology (BTO), a research charity, hints at the growth of another north-south divide—this time to the north's benefit. Every 20 years the BTO produces a superbly detailed atlas of bird life in Britain and Ireland. The 2007 to 2011 edition is cheery: more species are tallied than in previous atlases, and many birds are increasing in number. Compared with two decades ago, 45% of regular native species are ranging more widely while 32% are living in smaller areas; the rest have stayed put. But the most striking news comes from the north. The overall populations of woodland, farmland and migrant perching birds are up in northern England and Scotland but down in the south. The same is true of individual species such as the garden warbler, bullfinch and swallow. The number of cuckoos, a closely-watched species, declined by 63% in England between 1995 and 2010 but by only 5% in Scotland. Raptors are faring especially well in the south, but their numbers are rising in most parts of Britain. Partly this reflects climate change, suggests Simon Gillings of the BTO. Some birds are drawn to warmer winters in Scotland and northern England; visiting migrants may stick around for longer. Hard though it may be to believe during a week of torrential rain, the south is becoming drier, pushing snipe northward. More efficient farming has squeezed some farmland species. Some birds find it harder to make homes in the south, too. Pressure on housing means dilapidated buildings and barns, handy for nesting, have been converted into human dwellings. Between 2006 and 2012 the number of vacant dwellings fell by 17% in London and by 12% in Kent. Over the same period the number of empty houses increased by 16% in Derbyshire and by 10% in Lancashire. Northern mining villages once full of workers are now sparsely populated, points out Ian Bartlett, a birdwatcher in Hartlepool, in north-east England. They have become hot spots for birds and the people who watch them. Cultural difference also plays a part, thinks Mark Cocker, an expert on birds. The "obsession with tidiness" is stronger in the south, he says. Fewer people cultivate gardens; they prefer to cover them in decking and remove weeds from between concrete slabs. Village greens are mowed short. In contrast, Scotland and northern England have more trees, grassland and wind-swept moors. Less popular with humans, rugged parts of the countryside are filling up with a winged population instead.
单选题26.According to the passage, what is "north-south divide" recently?
【正确答案】
C
【答案解析】事实细节题。根据题干关键词对应文章前两段,题目问的是新的南北分歧,在第一段的结尾处提到了新分歧的信息即:But new data from the British Trust for Ornithology(BTO),a research charity,hints at the growth of another north-south divide—this time to the north’s benefit.[但慈善研究机构英国鸟类研究信托公司(BTO)提供的新数据表明,英国又出现了新的南北分歧问题,而这一次却对英国北部有益。]由此可见,选项中出现了鸟类的相关信息可以作为备选项,刚好C项Species richness(物种丰富度)体现了原文的意思,故C项为正确选项。
单选题27.According to the text, more species are found in the north Britain, because .
【正确答案】
C
【答案解析】事实细节题。根据定位词定位到文章第三段,通读第三段之后发现,整个段落都是在说北方鸟的种类多,而提到原因是在第四至六段,第五段首句提到Some birds find it harder to make homes in the south,too.(另外,鸟类在南部栖息变得更难了。)而与这个信息相对应的为C项there is little space for birds in the south“英国南部鸟类栖息空间较小”,故C项为正确选项。
单选题28.It can be inferred from Paragraph 5 that "hot spots" means______.
【正确答案】
B
【答案解析】词汇理解题。根据定位词定位到文章第五段。解决此类题目的关键在于通读对应段落后分析上下句,考查的词汇在最后一句,开头的代词They是解题的关键,上文是说Northern mining villages once full of workers are now sparsely populated(北部的采矿地区曾经工人涌动,如今却人迹罕至),整个段落都是在阐述鸟类繁衍地,因此,hot spots应当与鸟类的栖息地有关,B项the homes the birds want to stay刚好对应文中所表达的意思,故B项为正确选项。
单选题29.According to Paragraph 6, "culture difference" relates to______.