Only special plants can survive the terrible climate of a desert, for these are regions where the annual range of the soil temperature can be over 75 %. Furthermore, during the summer there are few clouds in the sky to protect plants from the sun"s ray. Another problem is the fact that there are frequently strong winds that drive small, sharp particles of sand into the plants, tearing and damaging them. The most difficult problem for all forms of plant life, however, is the fact that the entire manual rainfall occurs during a few days or weeks in spring.
Grasses and flowers in desert survive from one year to the next by existing through the long, hot, dry season in the form of seeds. These seeds remain inactive unless the right amount of rain falls. If no rain falls, or if insufficient rain falls, they wait until the next year, or even still the next. Another factor that helps these plants to survive is the fact that their life cycles are short. By the time the water from the spring rains disappears—just a few weeks after it falls—such plants no longer need any.
The perennials (多年生植物) have special features that enable them to survive as plants for several years. Thus, nearly all desert perennials have extensive root systems below ground and a small shoot system above ground. The large root network enables the plant to absorb as much water as possible in short time. The small shoot system, on the other hand, considerably limits water loss by evaporation (蒸发).
Another feature of many perennials is that after the rainy season they lose their leaves in preparation for the long, dry season, just as trees in wetter climates lose theirs in preparation for the winter. This reduces their water loss by evaporation during the dry season. Then, in next rainy season, they come fully alive once more, and grow new branches, leaves and flowers, just as the grasses and flowers in desert do.
单选题
Ordinary plants are unable to survive in the desert mainly because of the changeable weather.
单选题
Grasses and flowers in desert are able to survive because they stay in the form of seeds to wait for the right amount of water to come.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据线索词“Grasses and flowers”和“seeds”,可以很快把第二段第一句确定为答案相关句。这个句子的大意是:沙漠里的花草年复一年以种子的形式度过漫长、炎热,而又干燥的季节。可见题干的说法与原文的说法一致,所以选择A项。
单选题
Grasses and flowers in the desert whose life cycles are short show their ability to adapt to the quick disappearance of rainwater there after it falls in spring.
单选题
Desert perennials lose their leaves after the rainy season just as trees in wetter climates lose theirs because winter arrives, but the reasons for this feature are different.
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 根据题干中的线索词“lose their leaves”,不难把最后一段第一、二句确定为答案相关句。这两句话表明,沙漠多年生植物和较湿润地区的树木落叶的原因是一样的,都是为了减少水分的蒸发。