阅读理解

Passage 2


Each year on Feb. 21, UNESCO holds International Mother Language Day(IMLD). The event isto help people to pay attention to the disappearance of the world's languages: many of them aredisappearing each year. UNESCO sees this as a terrible fact.

What will happen when a language dies out? Something great is lost—not just sounds and marksbut the way that people understand the world and communicate with each other. We keep diferentcultures and traditions through languages. Kill a language and all these are killed too.

Through IMLD,more and more people begin realizing the terrible situation and try to stop it.

Google's 2018 Endangered Languages Project is a good example. Many speakers and protectors ofendangered languages upload text, audio and videos to the project website. They want to introduce theway that people communicate and express themselves to the world.

The Myaamia Project is the same kind of effort to revive the language spoken by the Miami tribe ofthe United States. Project members work to encourage people to study and communicate in thislanguage, which died out in the 1960s.

These activities give life to those endangered languages. Many young people design apps and usesocial media to support their activities. They "spread the word" to save the word.

So, while the problem of disappearing languages remains a very serious one, there is hope. We allhave special feelings for our mother language. This is why we should remember the wise words of NelsonMandela:"If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to himin his language, that goes to his heart.”


单选题 UNESCO holds IMLD every year in order to help people to_______.
【正确答案】 D
【答案解析】题干大意是:联合国教科文组织每年举办国际母语日是为了帮助人们_____。根据第一段第二句"The event is to help people to pay attention to the disappearance of theworld's languages: many of them are disappearing each year.”可知,国际母语日这一活动旨在帮助人们关注世界上语言的消失,即帮助人们意识到濒危语言的处境。故选D。
单选题 What did people do in Google's 2018 Endangered Languages Project?
【正确答案】 C
【答案解析】题干大意是:在2018年Google的濒危语言项目中,人们做了什么?根据第三段第三句"Many speakers and protectors of endangered languages upload text,audio andvideos to the project website.”可知,许多讲濒危语言的人及濒危语言的保护者将文本、音频和录像上传到项目网站,即在网上分享濒危语言的有关材料。故选C。
单选题 What does the underlined word"revive"mean in Paragraph 4?
【正确答案】 C
【答案解析】题干大意是:第四段中画线单词“revive”是什么意思?根据第四段最后一句"Project members work to encourage people to study and communicate in this language,which died out in the 1960s.”可知,该项目的成员致力于鼓励人们学习这种语言并使用这种语言进行交流,这种语言在20世纪60年代就已经消失了。由此可推知,revive的意思应与句中died out(消失)表达的意思相反,意为"复兴"。recreate:再现,再创造;learnabout:听到,得知;give life to:赋予……生命;get rid of:摆脱。故选C。根据第五段第一句"These activities give life to those endangered languages."也可推知正确答案。
单选题 What can we infer from Paragraph 5?
【正确答案】 D
【答案解析】题干大意是:从第五段我们可以推断出什么?根据第五段第二句“Manyyoung people design apps and use social media to support their activities.”可知,许多年轻人设计应用程序并使用社交媒体来支持他们的活动。结合常识可推知,这种方式更具创造性。故选D。
单选题 The author mentions Nelson Mandela's words in order to _______.
【正确答案】 A
【答案解析】题干大意是:作者提到纳尔逊·曼德拉的话是为了______。根据最后一段第二句“We all have special feelings for our mother language.”可知,我们所有人都对自己的母语有着特殊的感情。再结合纳尔逊·曼德拉的话“如果你用一个人能听懂的语言与之交谈,他会记在脑子里。如果你用他的语言与之交谈,他会记在心里。”可推知,作者旨在强调母语的重要性。故选A。