单选题 Contrary to the impression that grandmothers are delighted to help their grown daughters and care for their grandchildren, a study of multigenerational families indicates that many older women resent the frequent impositions of the younger generations on their home and energy.
"Young women with children are under a lot of pressure these days, and they expect their mothers to help them pick up the pieces," noted Dr. Bertram J. Cohler, a behavioral scientist at the University of Chicago. "This is often the strongest source of resentment on the part of Grandmother, who has finished with child caring and now has her own life to live. Grandmothers like to see their children and grandchildren, but on their own time."
In all the four New England families studied, the older women resented the numerous phone calls and visits from their grown daughter, who often turned to their mothers for advice, physical resources, affection, and companionship as well as baby sitting services. "American society keeps piling on the burdens for older people, particularly those in their 50s and 60s," Dr. Cohler said in an interview here. "They're still working and they're taking care of their grown children and maybe also their aged parents. Sometimes life gets to be too much. That's one reason many older folks move far away, to Florida or Arizona. They need more space and time to attend to their own affair and friends. Young people don't understand this, and that's part of what create tension between generations."
He has found that, contrary to what the younger generations may have thought, older people have an enormous amount to do. "More than half of working-class grandmothers still work, and if they' re retired they have activities in the community that keep them occupied," he said. "Each generation has got to appreciate the unique needs of the other," Dr. Cohler went on. "The younger generation has to realize that grandparents have busy, active lives and that they need privacy and more space for themselves. And the older generation has to realize that continuing to be part of the family is important to the younger generation and that they need help and support."
He noted that problems with interdependence between generations were likely to be more intense in working-class families than in middle and upper-class families. He explained that the working class tended to be geographically less mobile and to have fewer outside resources and that daughters were more likely to be reared with a strong family orientation and less emphasis on establishing an independent life.

单选题 What can be inferred from the sentence "Sometimes life gets to be too much" (Sentence 4, Paragraph 3) ?
A. Older people enjoy their life very much.
B. To older people, sometimes life becomes very difficult.
C. There are so many things to do that the grandparents can' t decide.
D. To older people, sometimes life is rewarding.
【正确答案】 B
【答案解析】推断题。
题意为:“从Sometimes life gets to be too much可推断出______。”该句出现在文章第三段。在这一段里,作者通过对几个新英格兰家庭的研究发现,五六十岁的老人负担很重:上有老、下有小,有的仍在工作。因此生活有时对他们来说有些艰难,故选项B为正确答案。选项A“他们生活愉快”;选项C“有太多的事情要做,祖父母无法决定”;选项D“生活有回报”。
单选题 According to the passage, which statement is true?
A. Daughters in the working-class families try very hard to establish an independent life.
B. Children of working-class families tend to stay in the same geographical area where they were raised.
C. Interdependence between generations is more intense in working-class families.
D. In middle and upper-class families there are no problems with interdependence between generations.
【正确答案】 C
【答案解析】细节题。
题意为:“根据本文,下列哪句正确?”根据文章最后一段首句(他指出,两代人之间互相依赖的问题在工人阶级家庭中比在中产阶级和富有阶层的家庭更显得紧张。),可知选项C为正确答案。
单选题 What does the phrase "pick up the pieces" (Sentence 2, Paragraph 2) probably mean?
A. repair items that get broken B. pick up the children's clothing
C. solve their problems D. match the pieces together
【正确答案】 C
【答案解析】词义猜测题。
题意为:“词组pick up pieces的意思很可能是______。”该词组出现在第二段首句:如今有孩子的年轻妇女承受着很多压力,她们希望自己的母亲能助一臂之力。故选项C为正确答案。
单选题 According to the passage, the grown daughters require their mothers to do all the following EXCEPT______.
A. give advice
B. show affection
C. offer help to look after their children
D. provide financial aids
【正确答案】 D
【答案解析】细节题。
题意为:“根据本文,已成年的女儿要求自己的母亲做以下几件事情,除了 ______。”根据文章第三段首句(已成年的女儿向自己的母亲求援,不但要求照看婴儿,也要求提供忠告、物质资助、关怀以及要求相伴。),可知选项D“提供财务资助”,文章没有提到,是正确答案。
单选题 The best title for the passage might be______.
A. Generation Gap
B. From the Other Side of the Generation Gap
C. The Conflict Between Generations
D. Grandmothers' resentment
【正确答案】 B
【答案解析】主旨题。
题意为:“本文的最佳标题是______。”通常代沟指的是老一辈人对年轻人的不理解,而本文正好相反。作者侧重于谈论年轻一代对父母的误解和施加的压力,因而选项B“代沟的另一方面”为正确答案。