单选题
Text 1

While it is generally agreed that the power of large companies extends beyond the economic sphere, this influence is difficult to measure in any objective way. The processes of business entail at least some effort to ensure the sympathetic enactment and enforcement of legislation, since costs and earnings are affected by tax rates and government regulations. Companies and business groups send agents to local and national capitals and use such vehicles as advertising to enlist support for policies that they favor. Although, in many countries, companies may not legally contribute directly to candidates running for public office, their executives and stockholders may do so as individuals, Companies may, however, make payments to influence peddlers and contribute to committees working to pass or defeat legislative proposals. In practical terms, many lawmakers look upon companies as part of their constituency although, if their districts depend on local plants, these lawmakers may be concerned more with preserving jobs than with protecting company profits. In any case, limited-liability companies are central institutions in society; it would be unrealistic to expect them to remain aloof from the political process that affects their operations, performance, and principles.
The decisions made by company managements have ramifications throughout society. In effect, companies can decide which parts of the country or even which parts of the world will prosper and which will decline by choosing where to locate their plants and other installations. The giant companies not only decide what to produce but also help to instill in their customers a desire for the amenities that the companies make available. To the extent that large firms provide employment, their personnel requirements determine the curricula of schools and universities. For these reasons, individuals' aspirations and dissatisfactions are likely to be influenced by large companies. This does not mean that large business firms can influence the public in any way they choose; it is simply that they are the only institutions available to perform certain functions. Automobiles, typewriters, frozen food, and electric toasters must come from company auspices if they are to be provided at all. Understanding this dependence as a given, companies tend to create an environment congenial to the conduct of their business.

单选题 According to the passage, which statement is true?
A. The power of large companies is usually confined in the economic sphere.
B. The operations of large companies are thoroughly controlled by government regulations.
C. It is illegal for any large company to influence the enforcement of legislation.
D. Large companies cannot be free from the influence of political processes.
【正确答案】 D
【答案解析】细节判断题。首先,根据文章第一段第一句可知“大公司的势力超出了经济领域”,故选项[A]大公司的权力仅仅限于经济领域,不正确。选项[B]大公司的运作完全受制于政府的规章和[C]大公司对法规的实施施加影响是合法的,与原文第一段第二句意思不符,不是答案。其次,根据第一段最后一句“无论如何,责任有限公司是社会的重要机构;认为责任有限公司应远离那些影响其运作和原则的政治性活动的想法是不现实的”可以得知选项[D]“大公司不能不受政治性活动的影响”为正确答案。
单选题 All the following statements are true EXCEPT______.
A. Lawmakers may pay more attention to preserving jobs than protecting company profits.
B. Few decisions made by large companies have profound ramifications in society.
C. Large companies cannot influence the public in any way they like.
D. The operations of large companies ale inevitably affected by government policies.
【正确答案】 B
【答案解析】细节判断题。本题要求选出与原文内容不符的选项。选项[A]立法人对自己工作岗位的关心胜过维护公司的利益与原文第一段倒数第二句“立法人关心自己工作岗位胜过关心保护公司的利润”意思一致。选项[C]大公司不能随心所欲影响公众与位于第二段倒数第五行的“这并不是说大公司可以随意影响公众”意思一致。选项[D]大公司的运作不可避免的受到政府政策的影响与原文第一段第二句“因为生产成本和收入受到税率和政府规章制度的影响”意思一致。选项[B]大公司的决策几乎不会对社会有深刻影响与文章第二段第一句“公司领导层所作的决定影响到整个社会”意思不一致,故为正确答案。
单选题 It is implied in the passage that all the following are likely to be influenced by large companies, except______.
A. the ambitions of students
B. the dissatisfactions of the public
C. the number of schools and universities in a specific area
D. the curricula of schools and universities in a specific area
【正确答案】 C
【答案解析】细节判断题。本题要求选出与原文内容不符的选项。根据第二段第三句“就大公司能提供很多就业机会来说,大公司对人员的要求在一定程度上决定了学校开设的课程。由于这些原因,个人的抱负和不满很可能受到大公司的影响。”可知,[A]学生的抱负,[B]公众的不满,[D]某一地区中学和大学的课程,都可能受到大公司的影响,不是答案。故选[C]某一地区中学和大学的数量。
单选题 The best title for this passage should be______.
A. Company Management B. Limited liability Companies
C. The Impact of the Large Company D. The Operations of Large Companies
【正确答案】 C
【答案解析】主旨题。本文分两段,第一段的主要意思是大公司对政府和立法的影响。第二段是讲大公司对社会的影响。选项[C]大公司产生的影响概括了全文的内容,是最合适的标题。其他选项只涉及文章的部分内容,故排除。
单选题 The word "ramification" (Line 1, Para. 2)most probably means______.
A. requirements B. consequence C. dissatisfactions D. sphere
【正确答案】 B
【答案解析】词汇题。根据上下文判断,ramification在此是“影响,后果”的意思。[A]requirement需求,要求;[B]consequence结果;[C]dissatisfactions不满意;[D]sphere领域,范围。正确答案为[B]。