单选题 Though some people have suggested that women should return to housework in order to leave more jobs for men, the idea has been rejected by both women and men in public opinion poll (民意测验). Lately some union officials have suggested that too many women are employed in types of work more suitable for men and that women should step aside to make way for unemployed young men. They argue that women--especially women in their childbearing years actually delay economic development and result in lower productivity, poor quality and inefficiency.
To solve the problem, they have suggested that the working women stay at home while their husbands or brothers were given double wages. They argue that under these circumstances, families would retain their same level of income, and women could run the house and raise children much better.
The suggestion has been rejected by 9 out of 10 people polled. A hundred persons in a big city were questioned last summer. Out of 50 women, 46 said they were unwilling to leave their jobs, no matter what the situation was. The other 4 said they would like to re turn home if their jobs could be taken by their sons or daughters. Of 50 men polled, only 6 said they would like to see their wives give up their jobs, if it meant higher wages for themselves.
Some other people have suggested another way called "phased employment theory". The theory suggests that a woman worker take leave from her job when she is seven months pregnant (妊娠) and stay off the job until her baby reaches the age of three. It suggests that women on leave receive 75 percent of their normal salary and be allowed to return to work after the three-year period. This will benefit children, women, their families and the society. Some of those polled, both women and men, felt the idea is a good one. It definitely seems to be more acceptable than the suggestion that women return to home forever.
单选题 Some union officials have suggested that women should return home because ______.
  • A. all of them are employed in unsuitable types of work
  • B. most skilled male workers are now unemployed
  • C. their participation in work has a bad influence on the economic development
  • D. nowadays no one can take care of children except women
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 细节题。答案可以在第一段的最后一句话找到:They argue that women-es-pecially women in their childbearing years actually delay economic development and result in lower productivity,poor quality and inefficiency.他们认为妇女——尤其是生育期的妇女,阻碍了经济发展,结果导致生产效率低,质量差。因此可以断定:他们认为妇女应该回家的理由是妇女们工作会对经济的发展有不利的影响。C是正确答案。
单选题 Some union officials have suggested that if women resign their jobs, ______.
  • A. they should be allowed to attend school to be trained
  • B. their jobs should be taken over by the male members of their families
  • C. the male employees in their families should receive double wages
  • D. their children should also leave their kindergartens
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 细节题。见第二段的第一句话:To solve the problem,they have suggested that the working women stay at home while their husbands or brothers were given double wages。他们建议:如果妇女辞职,她们家庭中的男性雇员应当挣双份工资。
单选题 According to the passage, the suggestion that women should return to housework was ______.
  • A. opposed by most men and women
  • B. welcomed by men only
  • C. welcomed by women only
  • D. welcomed by men and women
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 细节题。答案在第三段。对50名妇女的调查结果是:46位妇女不愿意辞职回家.不管是什么情况;4位妇女愿意回家,如果她们的子女能接替他们的工作的话。对50名男性的调查结果是:只有6名愿意他们的妻子放弃工作,如果他们的工资能提高的话。因此,绝大多数男女都反对妇女回家做家务。
单选题 From the passage we can see "phased employment" means ______.
  • A. two or more women share the same job
  • B. women stay at home on weekdays and go to work on weekends or holidays
  • C. a woman should resign her job forever if she has a child
  • D. women are allowed to take leave from their jobs during their childbearing years
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 细节题。第四段告诉我们:The theory suggests that a woman worker take leave from her job when she is seven months pregnant and stay off the job until her baby reaches the age of three.妇女可以在怀孕七个月的时候请假,一直到孩子三岁的时候再来上班。因此妇女生育期间可以请假是正确的。
单选题 According to the "phased employment" theory, during a woman's leave from her job ______.
  • A. her work should be done by her husband or brothers
  • B. either her husband or her brothers will be given double wages
  • C. her family can still keep the same level of income
  • D. her family's income level will be a little lower than it normally is
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 细节题。第四段中提到:It suggests that women on leave receive 75 percent of their normal salary and be allowed to return to work after the three-year period.因此妇女在此期间的收入比平常要低。