单选题 Jim Boon is a hybrid kind of guy. He drives a Toyota hybrid to work, a Honda hybrid on weekends and, as a manager for Seattle public transit he recently placed the world's largest order for hybrid electric buses.
Now, with the biggest hybrid-bus fleet in the world, Seattle has become the main testing ground for a technology that claims it can drastically cut air pollution and fuel consumption. In the 1990s, demo fleets of 35 buses or fewer started cropping up in cities such as Tempe, Ariz. Sixteen of these early hybrids still service Genoa, Italy, where drivers switch from diesel to electric power when passing the city's downtown architectural treasures. But no city has gone as far as Seattle, which last year bought 235 GM hybrid buses at $ 645,000 a pop. When the final one rolls out this December, the region's bus system will be 15 percent hybrid.
But why Seattle, and why now? The Pacific Northwest has long been a hotbed of both Green politics and cutting-edge technology. Fourteen years ago the Seattle area bought 236 Italian-made Breda buses to service a mile-long downtown tunnel. They were supposed to operate as clean electric trolleys underground, but the switching mechanism often failed and "the bus drove through the tunnel as a diesel," says Boon. "It was pretty loud and smoky. "
When the Bredas hit retirement age in 2002, Boon went shopping. He chose the GM buses because they use an automatic transmission and diesel boosters that provide power to scale inclines without strain. In hilly Seattle, the prospect of a hybrid that could climb like a diesel but accelerate without belching black fumes helped justify a price $ 200,000 higher than that of a regular bus. "The days of seeing a diesel pull away and pour out smoke are over," says Boon. "After we drove these hybrid buses across the country, I wiped a handkerchief inside the tailpipe. It came out spotless. "
Experts say buses are critical to realizing the hybrid dream of greater efficiency and cleaner air. It would take thousands of hybrid cars to save as many gallons of gas (750,000) as Boon expects his buses to save Seattle each year. GM claims that compared with conventional diesels, its new buses also churn out 90 percent less particulate matter—a known carcinogen. "Buses are a major source of pollution in any city," says Dave Kircher of the Puget Sound Clean Air Agency. "They operate where people are breathing this exhaust, so this is a major step forward in terms of emissions. "
And a major step forward in the marketplace: Philadelphia, Honolulu, Long Beach, Calif., and Albuquerque, N. M. , have all bought the GM buses in recent months. GM is now touting itself in ads as the top hybrid-bus innovator, but Siemens is among the global giants dueling GM for new business, and New York plans to deploy 325 BAE Systems hybrids by 2006. "There's room for competition," says James Cannon, editor of Hybrid Vehicles newsletter. Seems Seattle isn't the only city trying to leave grunge behind.

单选题 How does Genoa protect its architectural treasures?
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 事实细节
[解析] 依据题干解答本题应定位到第二段,第二段第三句提及了Genoa保护建筑瑰宝的方式,原文的准确信息是“在热那亚,途经城市市区的建筑瑰宝时,司机就会把柴油动力转换成电力动力”。由此可知,C选项符合文意为正确答案。
[干扰项分析] 本题中B选项的干扰性最大,原文是说“途经城市市区的建筑瑰宝时,把混合动力车转换成电力动力”,但B选项将“途经”去掉,很容易让人理解为:在热那亚只允许使用汽车的电力动力,属于扩大了范围,因此B选项错误;A选项违背文意,第二段第四句提到“但是没有哪座城市的做法赶得上西雅图”,可见Genoa的做法不会是像西雅图那样,因此A选项错误;D选项在文中未提到过,属编造信息。
单选题 Which of the following can be the main advantage of hybrid bus?
【正确答案】 A
【答案解析】[考点] 事实细节
[解析] 原文第二段第一句及第五段第一句都概括性的表述了混合动力公交车的性能优点,原文对应的准确信息是“现在,拥有世界上最大的混合动力公交车车队的西雅图已经成为一项技术的主要试验地。这项技术据说能大幅度降低空气污染和燃料消耗”、“hybrid出earn of greater efficiency and cleaner air”(高功效和高清洁的理想混合动力公交车),由此可知A选项符合文意为正确答案。
[干扰项分析] 解答本题时应注意概括性的是解。B、C、D选项虽然都是文中提及的信息,但题干问的是最主要的优点,这三项只是混合动力公交车优点的表现方面之一,但不能准确完整地概括出混合动力公交车的优点,因此不能入选。
单选题 The expression "churn out" (Line 4, Paragraph 5) most probably means______.
【正确答案】 D
【答案解析】[考点] 词汇短语
[解析] 解答本题应紧扣文章的主题及该词所在的语境去猜测词义。第五段首句是本段的主题句,可见本段主要谈论新型公交车的高功效及高清洁,定位到“churn out”所在的句意大致为“这种新型汽车还能把______的某种物质______一种已知的致癌物减少90%”。D选项的表达既符合该段中心,也能构成汽车和某种物质通顺的动宾搭配,故为正确答案。
[干扰项分析] “这种新型汽车还能把______的某种物质______一种已知的致癌物减少90%”。该句表达的意思应符合本段中心,可首先排除A选项,然后比对B、C、D三个选项,汽车破坏某种物质是不符合常识的表达,汽车减少某种物质和后面的意思重复,放入原文语意不通顺,因此B、C两项排除。
单选题 Why are buses critical to realizing the hybrid dream of higher efficiency?
【正确答案】 B
【答案解析】[考点] 事实细节
[解析] 解答本题应定位到原文第五段。第五段首句提出了专家的一种看法“专家认为公共汽车是实现高功效和高清洁混合动力梦想的关键”。而在其后的句子中给出了专家持有这种看法的原因“上千辆混合动力小汽车节省下来的汽油(750,000加仑)才和布恩预计他的公共汽车每年为西雅图节省的石油一样多”,由此可知B选项是对原文的同义置换,为正确答案。
[干扰项分析] A、D选项均是在原文出现的信息,A选项是在陈述一个客观事实,D选项用以介绍新型公汽的高清洁性能,但这都不是解释公交汽车是实现高效混合动力梦想的关键的原因,C选项是原文没有提到的编造信息。
单选题 Which of the following is true according to the text?
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 推理判断
[解析] 本题对应的是对末段文意的理解。末段中指出“虽然美国通用汽车公司自诩是最棒的混合动力公共汽车的改革者,但是GM在这一市场中做的并不是独家生意,也还存在着激烈的竞争,其中主要竞争对手是劲敌西门子公司,而且纽约作为一大客户,准备订购的是BAE系统混合动力车,而不是GM公司的车”。由此我们可以判断出C选项是符合题干要求的正确选项。[干扰项分析] 文中末段首句提及一些国家已经购买了GM bus,而并没交代还有许多城市计划购买,因此A选项违背文意;文中对GM bus和car的节能率做了对比,但并没提及GM bus和其他bus的对比,因此B选项是文中没有提到的信息;文中介绍了hybrid buses的优势之一是高清洁,但并未说保持城市清洁的最佳办法是购买混合动力公共汽车,因此D选项属于推理过度。