单选题 The first time I tried shark-fin soup was at Time Warner"s annual dinner in Hong Kong. Shark-fin soup is a luxury item ($100 bowl in some restaurants)in Hong Kong and Mainland China, its biggest consumers; it"s a dish that embodies east Asia"s intertwined notions of hospitality and keeping (or losing) "face". "It"s like champagne", says Alvin Leung, owner of Bo Innovation, a Cantonese restaurant in Hong Kong. "You don"t open a bottle of Coke to celebrate. It"s a ritual . "
Unfortunately, this gesture of hospitality comes with a price tag much bigger than that $ 100 bowl. All told, up to 70 million sharks are killed annually for the trade, despite the fact that 30% of shark species are threatened with extinction . "Sharks have made it through multiple mass extinctions on our planet, " says Matt Rand, director of Pew"s Global Shark Conservation division. "Now many species are going to go the way of the dinosaur—for a bowl of soup. "
The shark-fin industry has gained notoriety in recent years not just because of what it"s doing to the global shark population but also because of what"s known as finning—the practice of catching a shark, removing its fins and dumping the animal back into the sea. While a pound of shark fin can go for up to $ 300, most shark meat isn"t particularly valuable, and it takes up freezer space and weight on fishing boats. Today, finning is illegal in the waters of the E. U. , the U. S. and Australia, among others; boats are required to carry a certain ratio of fins to carcasses (尸体) to prevent massive overfishing. But there are loopholes in antifinning laws that are easy to exploit. In the E. U. , for example, ships can land the fins separately from the carcasses, making the job of monitoring the weight ratio nearly impossible. In the U. S. , a boat found carrying nearly 65, 000 lb. ( 30, 000 kg) of illegal shark fins won a court case because it was registered as a cargo vessel, which current U. S. finning. laws do not cover.
Sharks populations can"t withstand commercial fishing the way more fertile marine species can. Unlike other fish harvested from the wild, sharks grow slowly. They don"t reach sexual maturity until later in life—the female great white, for example, at 12 to 14 years—and when they do, they have comparatively few offspring at a time, unlike, tunas , which release millions of eggs when they spawn.
The shark"s plight is starting to be weighed against the delicacy"s cultural value. The conservation group has lobbied local restaurants that offer the classic nine-course banquet served at Cantonese weddings, of which shark fin is traditionally a part, to offer a no-shark menu as a choice to couples.
After my first encounter with shark-fin soup, I decided that, like my colleagues, I would probably skip it next time. Unfortunately, that next time came at an intimate dinner in a small, private dining room, where I was both a guest and a stranger. When the soup—the centerpiece of the meal—was set down before me, I ate it. Apparently, I"m not the only one to cave . "You go to a wedding, and you refused to eat it just because you feel you"re insulted— I"m not that extreme, " Leung, the chef, says. "If other people believe that it brings luck .or brings face, I"d be a spoilsport . "To make a dent in the slaughter of the sharks, however, there are going to have to be a lot of people willing to spoil this particular sport.
单选题 Which of the following statements about shark-fin soup is true?
【正确答案】 B
【答案解析】具体细节题
[解析] 本题考查第一、二段的事实细节。第一段就提到在有些餐馆里,鱼翅的价格是$100一碗。[A]偷梁换柱,对第二段第一句话作了曲解。this gesture of hospitality comes with a price tag much bigger than that $100 bowl这句话的意思是说这种好客的行为付出的代价远
单选题 Some fishmen land the fins separately from the carcasses in order to ______.
【正确答案】 A
【答案解析】具体细节题
[解析] 本题考查第三段的事实细节。第三段先揭露了鱼翅行业的残忍,接着介绍了各个国家为了禁止切割鱼翅活动而颁布的各种法律条令,并且指出这些法律条令的漏洞。其中一条法令就是对渔船上鱼鳍和鱼肉的重量比作了规定。很多渔民为了避开这一条款,就将鱼鳍和鱼肉分开装载,分别运上岸,目的就是钻法律的空子。因此[A]正确。[B]、[C]利用原文设置干扰项。[D]偷换概念,原文提到了“法律漏洞”,却没有提到“对法律的糟糕执行”。
单选题 It can be inferred from the passage that ______.
【正确答案】 C
【答案解析】推理引申题
[解析] 本文考查对全文内容的推理引申。根据[A]选项关键词tuna锁定文章第四段。这一段提到除了过度捕捞,鲨鱼的生殖率低也是导致其数量骤减的原因。因此这里将鲨鱼与金枪鱼作比较并不是想要强调它们在体积上的差别,而是它们生殖能力的差别。[B]错误,将鲨鱼灭绝的次要原因变成主要原因。[C]正确。[D]选项,文中只提到中国香港和大陆是鲨鱼的主要消费地,并没有提到西方国家对于鱼翅汤的感觉。
单选题 It is implied in this passage that to protect shark from extinction, the most important thing to do is ______.
【正确答案】 B
【答案解析】推理引申题
[解析] 本题根据全文内容进行推理引申。需要明确的一点是,对鱼翅的消费是捕鲨行业存在的直接动力,而捕鲨是鲨鱼数量骤降的直接原因,其他的原因例如法律监管漏洞、鲨鱼生殖能力不强等等都是次要原因。因此这里提到想要保护鲨鱼不灭绝,最重要的当然是要切断杀戮的源头,也就是人们对鱼翅的消费。[B]正确。[A]是文章第五段的内容,这只是改变消费习惯的一个方面,而且第六段的内容已经暗示单单让饭馆不再做鱼翅是没有用的,因为只要有消费,就有杀戮,最根本的还是要让人们自觉地拒绝吃鲨鱼。[C]和[D]内容虽然有助于鲨鱼数量提升,但都不是最重要的。
单选题 The best title for this passage is ______.
【正确答案】 D
【答案解析】文章主旨题
[解析] 本文考查文章主旨。本文主要讨论的是饮食文化和鲨鱼杀戮之间的关系,[D]能准确表达这层含义。[B]、[C]都只涉及了文章内容的一部分。[A]则是错误的。