单选题
下面有3篇短文,每篇短文后有5道题,每道题后面有4个选项。
{{B}}第一篇{{/B}}
{{B}}Clobal Cancer Rates to Rise 50% by 2020{{/B}}
The number of new cancer cases worldwide is expected to increase by 50% by the year 2020. But a new report suggests that as many as a third of new cancers could be avoided by adopting healthier lifestyles and through public health action.
The World Cancer Report, released by the International Agency for Research on Cancer (IARC, part of the World Health Organization), shows that cancer has now emerged as a major public health threat in developing countries as well as affluent ones.
Overall, cancer was responsible for 12% of all heaths in 2000. But in many countries more than a quarter of all deaths are caused by cancer.
The report shows that 10 million new cancers were diagnosed globally in 2000, and that number is expected to rise to 15 million by 2020. Researchers say most of that increase will mainly be due to steadily aging populations in both developed and developing countries and current trends in smoking and other unhealthy habits.
"Cancer has emerged as a major public health problem in developing countries for the first time, matching its effect in industrialized countries," says researcher Paul Kleihues, MD, director of IARA, in a news release. "Once considered a 'Western' disease, the Report highlights that more than 50 percent of the world's cancer burden, in terms of both numbers of cases and deaths, already occurs in developing countries."
The risk of being diagnosed with cancer in developed countries is double that in less-developed ones. However, the risk of dying from cancer is much higher in developing countries, where 80% of cancer patients already have late-stage incurable tumors at the time of diagnosis.
Researchers say cancer rates have traditionally been higher in developed countries due to greater exposure to tobacco, occupational carcinogens, and an unhealthy Western diet and lifestyle. As less-developed countries become industrialized and more prosperous, they tend to adopt the high-fat diet and low physical activity levels typically seen in the West, which increase cancer rates.
单选题 According to a new report, healthier lifestyles and public health action could help reduce about ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 注意利用备选项的特点:都是百分数,这样从文章开头往下找(注意包含百分数的句子),这样发现文章第1段说,一份新的报告显示,通过采用更健康的生活方式和开展公共卫生活动,1/3的新发癌症(约33%)是可以避免的。
单选题 Which of the following statements in NOT correct?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 注意利用备选项的特点:包含数字,这样重点注意涉及到数字的句子。发现文章第4段第1句中提到,2000年全球共诊断的新发癌症就有1000万例(10 million),所以新老癌症患者的人数应该更大些。
单选题 According to the passage, cancer was once considered ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 文章第5段提到,癌症曾经被看成“西方国家的疾病”。
单选题 The risk of dying from cancer in developed countries is ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 利用题干中的“发达国家”作为答案线索,发现文章第6段提到,尽管发达国家中被诊断为癌症的风险是不太发达国家的两倍,但发展中国家死于癌症的风险却比发达国家要大得多。
单选题 All the following factors may increase cancer rates EXCEPT. ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 该题可借助常识直接判断答案。也可利用备选项中的用词作为答案线索,这样发现文章第4段。第7段分别提到了不健康的习惯,老龄化的人口,职业引起的致癌物质,吸烟等因素及其与癌症发生率的关系。所以B(缺少与烟草的接触)是答案。