单选题
{{B}}Part A{{/B}}
{{B}}Directions:{{/B}}
Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on ANSWER SHEET 1.
{{B}}Text 1{{/B}}
In most people's mind, growth is associated with prosperity. We judge how well the economy is doing by the size of the Gross National Product (GNP), a measure, supposedly, of growth. Equally axiomatic, however, is the notion that increased pressure on declining natural resources must inevitably lead to a decline in prosperity, especially when accompanied by a growth in population. So, which is correct?
What growth advocates mean, primarily, when they say growth is necessary for prosperity is that growth is necessary for the smooth functioning of the economic system. In one field the argument in favor of growth is particularly compelling and that is with regard to the Third World. To argue against growth in light of Third World poverty and degradation seems unsympathetic. But is it? Could it be that growth, especially the growth of the wealthier countries, has contributed to the impoverishment, not the advancement, of Third World countries? If not, how do we account for the desperate straits these countries find themselves in today after a century of dedication to growth?
To see how this might be the case we must look at the impact of growth on Third World countries—the reality, not the abstract stages-of-economic-growth theory advocated through rose colored glasses by academicians of the developed world. What good is growth to the people of the Third World if it means the conversion of peasant farms into mechanized agri-businesses producing commodities not for local consumption but for export, if it means the stripping of their land of its mineral and other natural treasures to the benefit of foreign investors and a handful of their local collaborators, if it means the assumption of a crushing foreign indebtedness?
Admittedly, this is an oversimplification. But the point, I believe, remains valid: that growth in underdeveloped countries cannot simply be judged in the abstract; it must be judged based on the true nature of growth in these societies, on who benefits and who is harmed, on where growth is leading these people and where it has left them. When considered in this way, it just might be that in the present context growth is more detrimental to the well-being of the wretched of the earth than beneficial.
So, do we need growth for prosperity? Only the adoption of zero growth can provide the answer. But that is a test not easily undertaken. Modem economies are incredibly complex phenomena, a tribute to man's ability to organize and a challenge to his ability to understand. Anything that affects their functioning, such as a policy of zero growth, should not be proposed without a wary carefulness and self-doubting humility. But if the prospect of leaping into the economic unknown is fear-inspiring, equally so is the prospect of letting that fear prevent us from acting when the failure to act could mean untold misery for future generations and perhaps environmental disaster which threaten our very existence.
单选题 Which of the following statements does the author agree with?
【正确答案】 D
【答案解析】本题问作者会同意下面哪些观点:作者在第二段后半部分和第三段的后半部分都用反问句质疑了经济增长对社会繁荣的作用,再联系第四段末句谈到的“it just might be that in the present context growth is more detrimental to the well-being of the wretched of the earth than beneficial”,可以判断出,作者认为经济增长不一定能带来社会繁荣,故[D]“增长不一定导致繁荣”正确。 [A]国民生产总值是衡量经济增长的安全标准:文章第三段中,用排比反问句三次否定了工业增长对第三世界国家的好处。所以国民生产总值不是经济增长的安全标准。 [B]自然资源增加将会带来社会繁荣:文中谈到自然资源的减少使繁荣下降,但这并不意味着自然资源增加就一定会带来繁荣。 [C]繁荣下降常常伴随着人口增加:作者讲自然资源的减少使繁荣下降,尤其是在人口增长的情况下,但没有说繁荣下降常常伴随着人口增加。
单选题 The author seem to believe that prosperity
【正确答案】 C
【答案解析】本题问作者看来相信,繁荣……。作者在第二段对富国在第二世界国家的发展过程中起的作用提出质疑,说明作者认为富国在第三世界国家发展过程中没有起到积极作用,故[C]“可以在没有富国的参与下达到”正确。 [A]没有经济增长,无法达到、[B]只能通过经济增长达到:这两项都将经济增长作为社会繁荣的必要条件,但作者的观点是:经济增长并没有带来社会繁荣。 [D]将通过将农产品在本地市场销售来达到:作者在第三段批评了将农场机械化、商业化,生产出的产品用于出口,而不是用于本地消费,但不能得出将产品用于当地消费便会实现繁荣的结论。
单选题 "through rose-colored glasses" (Lines 2~3, Paragraph 3) means
【正确答案】 A
【答案解析】本题问第三段第二至三行“through rose-colored glasses”的含义。作者在第二段谈到我们看经济增长对第三世界的影响时,要看现实,而不是看学者们通过“rose-colored glasses”提出的抽象理论。联系上下文,可以看出作者认为经济增长给第三世界带来了不好的影响,而不是那些学者所认定的“经济增长带来社会繁荣”,也就是说作者认为经济增长的影响并不像那些学者所认为的那么乐观,由此可判断“through rose-colored glasses”应该是过分乐观的含义。故[A]“过分乐观”正确。 [B]浪漫地:本项是利用rose的表面含义迷惑考生,明显与上下文逻辑不符。 [C]无目的地:作者并不是说那些学者没有目的,而是说他们不注重现实,过于乐观。 [D]短视地:本项是利用glasses所设置的干扰项,联系上下文,作者并没有认为那些学者目光短浅。
单选题 The author's attitude towards the impact of growth on the current socio-economic situation is
【正确答案】 A
【答案解析】本题问关于经济增长对当今社会经济的影响,作者的态度是什么。本文全篇都在讨论经济增长不一定带来社会繁荣,第四段末句明确点明作者态度“When considered in this way,it just might be that in the present context growth is more detrimental to the well-being of the wretched of the earth than beneficial”,故[A)“否定的”正确。 [B]肯定的:与文意相反。 [C]自相矛盾的:作者的态度是统一的,前后不矛盾。 [D]不能确定的:作者的态度是明确的。
单选题 We can learn from the last paragraph, zero growth
【正确答案】 C
【答案解析】本题问从末段可以得知零增长怎样。末段首先谈到零增长才能得出答案,随后说现代经济比较复杂,像零增长这种政策需要小心谨慎。然后用“But”语气一转,谈到虽然“leaping into the economic unknown”令人恐惧,但“letting that fear prevent us from acting”也同样令人不安。这里“leaping into the economic unknown”和“acting”均是指采取零增长的策略。可以看出,作者认为虽然要小心谨慎,但可以尝试采取零增长的策略。故[C]“尽管可能不安全但仍然值得一试”正确。 [A]通过剧烈的社会变化才能达到:末段只是谈零增长值得一试,并没有谈到社会变化的问题。 [B]长远来看是最好的政策:过于绝对。作者只是提出一种可能,并没有认为零增长策略一定是最好的方式。 [D]需要进一步考虑它的可行性:文中虽然谈到要谨慎小心,但作者随后用了转折语气,末段第五行“But”之后的内容才是作者要强调的,因此作者不是强调要小心,而是强调值得一试。