单选题 When, in the age of automation, man searches for a worker to do the tedious, unpleasant jobs that are more or less impossible to mechanize, he may very profitably consider the ape.
If we tackled the problem of breeding for brains with as much enthusiasm as we devote to breeding dogs of surrealistic shapes, we could eventually produce assorted models of useful primates, ranging in size from the gorilla down to the baboon, each adapted to a special kind of work. It is not putting too much strain on the imagination to assume that geneticists could produce a super-ape, which is able to understand some scores of words and capable of being trained for such jobs as picking fruit, cleaning up the litter in parks, shining shoes, collecting garbage, doing household chores and even baby-sitting, although I have known some babies I would not care to trust with a valuable ape.
Apes could do many jobs, such as cleaning streets and the more repetitive types of agricultural work, without supervision, though they might need protection from those egregious specimens of Home sapiens who think it amusing to tease or bully anything they consider lower on the evolutionary ladder. For other tasks, such as delivering papers and laboring on the docks, our man-ape would have to work under human overseers; and, incidentally, I would love to see the finale of the twenty-first century version of On the Waterfront in which the honest but hairy hero will drum on his chest after—literally—taking the wicked labor leader apart.
Once a supply of nonhuman workers becomes available, a whole range of low IQ jobs could be thankfully given up by mankind, to its great mental and physical advantage. What is more, one of the problems which has annoyed so many fictional Utopias would be avoided: There would be none of the degradingly subhuman Epsilons of Huxley's Brave New World to act as a permanent reproach to society, for there is a profound moral difference between breeding sub-men and super-apes, though the end products are much the same. The first would introduce a form of slavery, but the second would be a biological triumph which could benefit both men and animals.

Notes: surrealistic 超现实的。primate 灵长类动物。 gorilla 大猩猩。 baboon 狒狒。chore 杂活。 care to do sth. (常用于否定句)( =willing to do or agree to do sth. ) 愿意做某事。trust A with B把B 托付给A. egregious (通常指坏人或坏事) 异乎寻常的,突出的。Home sapiens 人类。finale n. 结局。 Epsilons 奴隶人名。assorted 各色各样的。Utopia 乌托邦,理想主义。

单选题 According to the text, the ape should be considered for certain jobs
[A] only if it is able to understand scores of words.
[B] which do not require any intelligence at all.
[C] that are not suitable for human hands to tackle.
[D] which are boring and cannot be tackled with machines.
【正确答案】 D
【答案解析】[注释] 细节理解题。本题问,根据课文所述,应考虑让猿做什么工作?参看第1段。注意:第2段中有几个语言点应注意:1)for brains为了智力。2)put a strain on对……考验、负担。例如The additional work put a great strain on him.(这项额外工作对他是一个很大的负担。)3)... I would not care to trust with a valuable ape 中care to(do)意为“愿意”,多用于否定句中。例如:He didn't care to meet these people. (他不愿会见这些人。)trust A with B意为“把B托付给A”。例如:I can't trust him with my car. (=I can't trust my car to him. )(我不能把我的汽车托付给他管。)可见,本文中的句子应译为“我不愿意把我的珍贵的猿托付给(有些孩子)”。有些考生把该句译为“我不在意把(有些孩子)托付给一头珍贵的猿”,那就与原文含义相悖,可谓差之毫厘,谬以千里了。望考生在做阅读理解题时,千万不要满足于快读时的一知半解,应力求正确理解原文内涵,并从阅读中获取语言知识。
单选题 By "the honest but hairy hero" (in Para. 3) the author most probably refers to
[A] the human supervisor.
[B] the geneticists as a whole.
[C] the non-human worker.
[D] the man breeding super-apes.
【正确答案】 C
【答案解析】[注释] 词组释义题。从上下文看,此处the honest but hairy hero显然是指经过训练的猿,即“the non-human worker”。
单选题 The author states that a supply of non-human workers for low IQ jobs would
[A] substitute them for humans completely.
[B] benefit man mentally and physically.
[C] give rise to the opposition from geneticists.
[D] be a disadvantage to many human workers.
【正确答案】 B
【答案解析】[注释] 作者观点题。本题问:作者认为用猿做智商低的工作有什么好处?第4段第1句写道:“一旦能提供非人类的工人(即指猿),人类就能有幸不再从事整整一系列的低智商的工作,这对人类在思想上和体力上都有极大好处。”选项[B]符合上面的表述。[A]中有completely,这就绝对化了,故不能入选。
注意:to one's advantage对(某人)有利:More practice will be to your advantage.(多练习对你有利。)
单选题 According to the author, breeding super-apes would be
[A] a problem related to moral standards.
[B] as bad as breeding sub-humans.
[C] introducing a new form of slavery.
[D] an advance in biological studies.
【正确答案】 D
【答案解析】[注释] 作者结论题。本题问:作者对培养超级猿的看法如何?最后一段最后一句写道:“第1种做法将会采用一种奴隶制;而第2种做法将是生物学上的一大胜利,对人对动物都有好处。”可见,[D]符合作者的上述看法。
单选题 The author of this article is
[A] merely attempting to be humorous about the future workers.
[B] revealing his high opinion of mankind's prospect.
[C] expressing his doubts about the possibility of breeding a super-ape.
[D] presenting an applausible theory in a humorous tone.
【正确答案】 D
【答案解析】[注释] 总结归纳题。本题问:作者写本文的意图是什么?从整篇文章的内在意思看,作者以幽默的笔调赞赏培育超级的猿来代替人做一些单调的体力活儿。可见,[D]符合上述分析。