翻译题 【F1】It is the world's fourth-most-important food crop, after maize, wheat and rice, which provides more calories, more quickly, using less land and in a wider range of climates than any other plant. It is, of course, the potato.
The United Nations has declared 2008 the International Year of the Potato. It hopes that greater awareness of the merits of potatoes will contribute to the achievement of its Millennium Development Goals, by helping to alleviate poverty, improve food security and promote economic development. It is always the international year of this or month of that.【F2】But the potato's unusual history means it is well worth celebrating by readers of The Economist because the potato is intertwined with economic development, trade liberalisation and globalisation.
Unlikely though it seems, the potato promoted economic development by underpinning the industrial revolution in England in the 19th century. It provided a cheap source of calories and was easy to cultivate, so it liberated workers from the land. Potatoes became popular in the north of England, as people there specialised in livestock farming and domestic industry, while farmers in the south(where the soil was more suitable)concentrated on wheat production.【F3】By a happy accident, this concentrated industrial activity in the regions where coal was readily available, and a potato-driven population boom provided ample workers for the new factories. Friedrich Engels even declared that the potato was the equal of iron for its "historically revolutionary role".
The potato promoted free trade by contributing to the abolition of Britain's Corn Laws—the cause which prompted the founding of The Economist in 1843. The Corn Laws restricted imports of grain into the United Kingdom in order to protect domestic wheat producers.【F4】Landowners supported the laws, since cheap imported grain would reduce their income, but industrialists opposed them because imports would drive down the cost of food, allowing people to spend more on manufactured goods. Ultimately it was not the eloquence of the arguments against the Corn Laws that led to their abolition—and more' s the pity. It was the tragedy of the Irish potato famine of 1845, in which 1 million Irish perished when the potato crop on which they subsisted succumbed to blight.【F5】The need to import grain to relieve the situation in Ireland forced the government, which was dominated by landowners who backed the Corn Laws, to reverse its position. This paved the way for liberalisation in other areas, and free trade became British policy. As the Duke of Wellington complained at the time, "rotten potatoes have done it all."
问答题 16.【F1】
【正确答案】在世界的粮食作物中,它的重要性仅次于玉米、小麦和稻谷。与其他农作物相比,它能够提供更多的热量,生长速度更快,而所占土地面积却比它们要少,适宜它生长的气候条件也更广。
【答案解析】 本文主要围绕马铃薯的重要性展开论述。第一段:开篇点题,说明马铃薯的重要性。第二段点明马铃薯重要的原因。第三段,介绍了马铃薯推动经济发展的原因。第四段,讲述了马铃薯推动自由贸易发展的原因。
问答题 17.【F2】
【正确答案】但是马铃薯不寻常的历史意味着它非常值得《经济学人》读者们赞美——因为马铃薯的历史与经济发展、贸易自由化及全球化是交织在一起的。
【答案解析】
问答题 18.【F3】
【正确答案】完全巧合的是,这使得工业集中在这个煤炭资源丰富的地区,而马铃薯养活的大批人口又为新的工厂提供了充足的劳动力。
【答案解析】
问答题 19.【F4】
【正确答案】土地拥有者支持这项法律,因为便宜的进口粮食会让他们的收入减少,但工厂主则反对这项法律,因为进口会让食品价格降低,这样人们就会把更多的钱花在工业产品上。
【答案解析】
问答题 20.【F5】
【正确答案】爱尔兰需要进口粮食来缓解灾情,这迫使由支持《谷物法》的土地拥有者组成的政府不得不改弦易辙。
【答案解析】