单选题   Questions14-16 are based on the passage you have just heard.
单选题    
 
【正确答案】 D
【答案解析】[听力原文] Under normal conditions the act of communication requires the presence of at least two persons: one who sends and one who receives the communication. In order to communicate thoughts and feelings, there must be a conventional system of signs or symbols which mean the same to the sender and the receiver. The means of sending communications are too numerous and varied for systematic classification; therefore, the analysis must begin with the means of receiving communications. Reception of communication is achieved by our senses. Sight, hearing and touch play the most important roles. Smell and taste play very limited roles. Examples of visual communication are gesture and imitation. Although both frequently accompany speech, there are systems that rely solely on sight, such as those used by deaf and dumb persons. Another means of communicating visually is by signals of fire, smoke, flags or flashing lights. Feelings may be simply communicated by touch such as by handshaking, although a highly-developed system of handshaking disables blind, deaf, and dumb persons to communicate intelligently. Whistling to someone, clapping hands in a theater, and other forms of communication by sound rely upon the ear as a receiver. The most fully-developed form of auditory communication is, of course, the spoken language. The means of communication mentioned so far have two features in common: they last only a short time, and the persons involved must be relatively close to each other. Therefore, all are restricted in time and space. Why does the speaker analyze reception of communication first? 由于交流活动中信息发送方式种类繁多,不利于系统分类,因此说话者选择从信息接收方式(the means Of receiving communications)的角度来分析信息交流。由此推断,D为正确答案。 符合“同义替换”的解题技巧。语义强调词(如本处的therefore)所在的句子常常是考点所在。B与文意相反;C属于答非所问。
单选题    
 
【正确答案】 B
【答案解析】[听力原文] What examples are taken when talking about visual communication? 短文中明确提到,视觉交流的例子是手势(gesture)与模仿(imitation)。由此可知,B为正确答案。 多个选项都听到时要相应做笔记:A属于听觉交流(auditory communication);C是触觉(touch)交流的例子;D在信息接收中所起的作用非常有限。因此这三项均不符合题意。
单选题    
 
【正确答案】 C
【答案解析】[听力原文] What's the feature of means of communication discussed by the speaker? 短文结尾部分提到,就目前为止提到的交流方式具有两个共同的特征:一是它们持续的时间短;二是相对而言交流者必须互相靠得比较近。C描述的是第二个特征,因此为正确答案。 预读选项,C与D属于矛盾关系,答案很可能来自其中。C符合“同义替换”的解题原则。各个选项的信息在短文中都有所提及,注意做好记录:A、B与短文开头部分相矛盾;文中讲到共同特征时提到了time和space,但D与尾句意思相反,故不正确。