单选题 In a paper just published in Science, Peter Gordon of Columbia University uses his study of the Piraha and their counting system to try to answer a tricky linguistic question. The Piraha, a group of hunter-gatherers who live along the banks of the Maiei River in Brazil, use a system of counting called "one-two-many". In this, the word for "one" translates to "roughly one" (similar to "one or two" in English), the word for "two" means "a slightly larger amount than one" (similar to "a few" in English), and the word for "many" means "a much larger amount".
This question was posed by Benjamin Lee Whorl in the 1930s. Whorl studied Hopi, an Amerindian language very different from tile Eurasian languages that had hitherto been the subject of academic linguistics. His work led him to suggest that language not only influences thought but, more strongly, that it determines thought.
While there is no dispute that language influences what people think about, evidence suggesting it determines thought is inconclusive. For example, in 1972, Eleanor Rosch and Karl Heider investigated the colour-naming abilities of the Dani people of Indonesia. The Dani have words for only two colours.- black and white. But Dr. Rosch and Dr. Heider found that, even so, Dani could distinguish and comprehend other colours. That does not support the deterministic version of the Whorl hypothesis.
While recognising that there are such things as colours for which you have no name is certainly a cognitive leap, it may not be a good test of Whorf's ideas. Colours, after all, are out there everywhere. Numbers, by contrast, are abstract, so may be a better test. Dr. Gordon therefore spent a month with the Piraha and elicited the help of seven of them to see how far their grasp of numbers extended.
The tests began simply, with a row of, say, seven evenly spaced batteries. Gradually, they got more complicated. The more complicated tests included tasks such as matching numbers of unevenly spaced objects, replicating the number of objects from memory, and copying a number of straight lines from a drawing.
In the tests that involved matching the number and layout of objects they could see, participants were pretty good when faced with two or three items, but found it harder to cope as the number of items rose. Things were worse when the participants had to remember the number of objects in a layout and replicate it "blind", rather than matching a layout they could see. In this case the success rate dropped to zero when the number of items became, in terms of their language, "many".
And line drawing produced the worst results of all--though that could have had as much to do with the fact that drawing is not part of Piraha culture as it did with the difficulties of numerical abstraction. Indeed, Dr. Gordon described the task of reproducing straight lines as being accomplished only with "heavy sighs and groans".

单选题 Which of the following is Not true according to the first two paragraphs?
【正确答案】 C
【答案解析】[解析]这是一道是非判断题。依据段二句二,是Whorf而非其他语言学家研究Hopi语言,所以C项不符合文章内容,为答案。
单选题 It is suggested in the third paragraph that
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 这是一道细节题。根据第三段可知,虽然the Dani民族只有“黑、白”两词,但他们却能认识许多颜色,可知答案为B。
单选题 Dr. Gordon focused his attention on the Piraha' s counting ability because
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 这是一道细节题,依据第四段信息:考虑到数字抽象,能更好地说明问题,所以Dr. Gordon考察the Piraha民族的计数能力,A为答案。
单选题 The performances in relation to Whorf's claim or the Dani and the Piraha are
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题考查局部信息的理解能力,问“相对于Whorl的说法,两个民族的实际表现怎么样?”。第三段中the Danl民族的认识能力没有被语言所限定;而末两段中the Piraha民族由于语言中数字的限定,不能有效地回答Dr.Gordon为他们所设定的问题,从而表明语言限定了他们的认识能力。可知,答案为D。
单选题 Which of the following questions does the text answer?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 这是一道主旨题。本文所介绍的少数民族实验,都是为了论证第二段末句中“it (language)determines thought”这个命题是否正确;也就是说要回答D(概念思想在没有语言描述它的情况下能否存在?)这个问题,故答案为D。C(实验回答了 Whorf的问题吗?)不对,因为Whorf不是提出问题供大家探讨,而是表达了自己的命题。