Most women in Ghana—the educated and illiterate, the urban and rural, the young and old—work to earn an income in addition to maintaining their roles as housewives and mothers. Their reputation for economic independence, self-reliance , and hard work is well known and well deserved. Most of Ghana's working women are farmers and traders. Only one woman in five, or even fewer, can be classified as simply housewives. Even these women often earn money by sewing or by baking and cooking things to sell. They also maintain vegetable gardens and chicken farms. Indeed, the woman who depends entirely upon her husband for support is looked upon with disfavor. Traditionally the tasks of motherhood have been shared. Mothers and sisters, grandmothers and nieces all helped to raise the children and to carry out daily tasks. As the family grew, older brothers and sisters also helped to care for the younger ones and helped in the home. Now with more children going to school, with more people moving away from their traditional homes, not only must the mother continue her income-producing activities, but she must take on all the heavy, time-consuming housework. Ghana today is looking for new ways to meet the needs of women and their families, such as providing more day care centers, so women can continue to play their multiple roles in the home and in the economy.
单选题 What is the role of most women in Ghana?
【正确答案】 D
【答案解析】解析:细节判断题。从第一段Most women in Ghana…work to earn an income in addition to maintaining their roles as housewives and mothers这句话可以看出,加纳的女性除了担任家庭妇女和母亲的角色外,还靠自己的工作赚得一份收入,所以选项D为正确答案。
单选题 "Self-reliance" could be explained as "______".
【正确答案】 B
【答案解析】解析:语义词义题。从第一段可以得知加纳的女性既要承担家庭主妇的责任,又要工作赚钱,可以得知她们是靠自己的,所以选B。另外从单词本身来看,self-表示“自己的”,reliance来自动词rely(依靠),也可以推断出表示“依靠自己”。
单选题 What kind of women do people in Ghana prefer?
【正确答案】 D
【答案解析】解析:逻辑推断题。从第一段最后一句可以看出,自力更生又努力工作的女性是受到人们的认可和尊敬的;第二段最后一句,Indeed,the woman who depends entirely upon her husband for support is looked upon with disfavor(完全依靠丈夫来养家的女性是不被人们赞同,并被人看不起的),也表明本题答案应选D。
单选题 Paragraph 3 intends to tell us______.
【正确答案】 B
【答案解析】解析:逻辑推断题。第三段的开头讲到了传统家庭的生活方式,但这并不是重点,只是为了引出后面的情况,现在孩子们也上学去了,不能帮忙照顾弟弟妹妹和做家务,家里的很多成员也都搬走了不住在一起,这就导致女性除了上班之外,还要担负起所有的家务琐事,压力更大,所以本题选B。
单选题 The author of this article probably agrees that women in Ghana should______.
【正确答案】 C
【答案解析】解析:主旨概括题。文章在开头两段就说到了加纳能够自力更生的女性是受到人们尊敬的,而完全依靠丈夫养家的则被看不起,所以作者也是尊敬这些工作的女性的。而且最后一段还提到政府也在采取措施来使得女性能继续在家庭和社会经济中扮演多重身份,所以本题答案选C。