单选题 Technologists aren' t usually known for their sense of humor, but last week Scott McNealy, chief executive of Sun Microsystems, was working hard to come up with the Quip of the Day. For four contentious hours, he and another casualty of the software wars, Netscape's Jim Barksdale, took turns before the Senate Judiciary committee slamming their nemesis, Bill Gates. They called him a predator, a monopolist, the "most dangerous and powerful industrialist of our age!. Microsoft's Windows operating systems, driving 90 percent of the computers across the land, are the railroads of our dawning Information Age. No one person should be allowed to control them, they argued. Cyberspace should be open to all,
Gates insisted it still was. He's no monopolist, he told the senators. Windows is vulnerable. So is his company. "Technology is ever-changing," Gates retorted. Who knows what new wave will come along and sweep even mighty Microsoft into the dustbin of history?
To many that sounded a bit disingenuous, given Microsoft's dominance, and the lawmakers were skeptical, to say the least. But might Gates be right? Last week's other big tech news gave just such a hint. First, Intel announced a surprise drop in first-quarter earnings. That was followed late Friday by report that Compaq's financials would also be disappointing. Demand for computers seems to be slowing, analyst suggested--a trend due in part to a range of short-term factors, including Asia's economic crisis. "I don' t think we have clear date either as a company or an industry as to what these numbers mean," says Intel spokesman Howard High, True enough. But the slowdown is a sharp reminder that consumer demand for computers has fallen short of the hype surrounding the Info Revolution. Three years ago, 31 percent of U.S. house holds owned a computer. Today, 40 percent do. "We should be at 60 to 65 percent," says Nick Donatiello, president of Odyssey Communications, a San Francisco market-research firm. For most Americans, he suggests, the personal computer is not yet the indispensable tool that digital enthusiasts think it is.
Today, new products are coming out that resemble computers but aren't, and they may eventually appeal to frustrated consumers more than hard-to-use PCs. The computer "is a technology-driven device made by technologists for technologists who don't know any better," says Donald Norman, senior technical adviser to Hewlett Packard. At the same time, new alliances between companies and industries are aiming to dash in on the Internet of tomorrow--without partnering with the titans of today. If all this poses a challenge for Intel, it portends even greater difficulties for Microsoft. All the challenges and threats pose a compelling question: if Microsoft enjoys the monopoly critics say it has, how long will it last?

单选题 Scott McNealy and Jim Barksdale slammed Bill Gates for______.
【正确答案】 A
【答案解析】推断题。
题意为:“Scott McNealy和Jim Barksdale抨击Bill Gates,因为他______。”请参考文章第三段第三、四句:他们称Bill Gates掠夺者、垄断者,是“我们这个时代最危险、最强大的实业家”;美国90%的计算机都使用微软的Windows操作系统;它是即将到来的信息时代的铁路……由此可知,选项A“垄断软件市场”为正确答案。选项B“垄断硬件市场”;选项C“90%的计算机使用Windows系统”;选项D“拥有我们这个时代最危险、最强大的实业”。
单选题 According to Nick Donatiello, President of Odyssey Communications, the personal computer______.
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。
题意为:“奥德赛通讯公司总裁Nick Donatiello认为个人计算机______。”请参考文章第三段末句:他认为对大多数美国人来说,计算机不像一些数码迷认为的是必不可少的工具。可知选项D“是可有可无的工具”,为正确答案。选项A“是必需品”;选项C“是必不可少的工具”;选项D“只是一台电视游戏机”。
单选题 According to the passage, it can be inferred that______.
【正确答案】 C
【答案解析】推断题。
题意为:“根据本文,可以推断出______。”在文章第二段,Gates说他的公司和 Windows系统一样岌岌可危。技术日新月异,谁知道出现什么新的潮流,到时候将强大的微软扫进历史的垃圾堆。由此可知Gates为微软的未来担心,故C为正确答案。选项A“Bill Gates是一位垄断者”;选项B“Bill Gates很满足”;选项D“Bill Gates除了Intel,不愿与其他公司为伍”。
单选题 What's implied in the sentence "The computer is a technology-driven device made by technologists for technologists who don't know any better"?
【正确答案】 D
【答案解析】推断题。
题意为:“句子The computer is a technology-driven device made by technologists for technologists who don't know any better的含义是什么?”此句的字面意思是:计算机是技术发展的产物。它由技术人员制造,供技术人员使用。技术人员对计算机懂得不多。由此可推断出选项D“计算机不易使用”,为正确答案。选项A“很难给计算机下定义”;选项B“技术人员对计算机懂得不多”;选项C“技术日新月异”。
单选题 What is the author's attitude toward Bill Gates' point of view concerning the future of Microsoft?
【正确答案】 A
【答案解析】作者态度题。
题意为:“作者对Bill Gates有关微软公司的未来的观点持什么样的态度?”作者在文中提到Gates说到总有二天微软也将被扫进历史的垃圾堆,尤其是文章最后一句:如果微软公司沉浸在批评家们所说的垄断之中而沾沾自喜的话,它还能坚持多久?由此可见作者赞成Bill Gates的观点,故A为正确答案。选项B“怀疑的”;选项C“有偏见的”;选项D“批评的”。