单选题 You thought the rising cost of college tuition was bad? Then check out the rising cost of college textbooks. The American Enterprise Institute's Mark Perry has put together a detailed chart showing the notorious, 812 percent rise in the cost of course materials since 1978, as captured in the Bureau of Labor Statistics' consumer price index data. The price of all those Introduction to Sociology and Calculus books have shot up faster than health-care, home prices, and, of course, inflation.
Academic publishers will tell you that creating modern textbooks is an expensive, labor-intensive process that demands charging high prices. But as Kevin Carey noted in a recent article, the industry also shares some of the dysfunctions that help drive up the cost of healthcare spending. Just as doctors prescribe prescription drugs they will never have to pay for, college professors often assign titles with little consideration of cost. Students, like patients worried about their health, don't have much choice to pay up, lest they risk their grades. Meanwhile, Carey illustrates how publishers have done just about everything within their power to step up their profits, from bundling textbooks with software that forces students to buy new editions instead of cheaper used copies, to suing a low-cost textbook start-ups over ill-conceived and inadequate copyright claims.
And that has consequences for students. According to the National Association of College Stores (NACS), the average college student reports paying about $655 for textbooks and supplies annually, down a bit from $702 four years ago. The NACS credits that fall to its efforts to promote used books along with programs that let students rent rather than buy their texts. But to put that $655 in perspective, consider this: after aid, the average college student spends about $2,900 on their annual tuition, according to the College Board. We're not talking about just another drop in the bucket here.
AEI's Perry writes that he's confident open educational resources, made available via the web, will eventually make traditional textbooks obsolete, just as Wikipedia killed off the encyclopedia. The difference is that nobody I know ever had a college professor who said, "If you don't read the encyclopedia, you'll likely fail this class." If we ever want to bring the cost of these books under control, the faculty need to become responsive to the problem.
单选题 The first paragraph is mainly concerned with ______.
  • A. the rising cost of college tuition
  • B. a detailed chart of price indexes
  • C. the exceedingly high rate of inflation
  • D. the soaring price of college textbooks
【正确答案】 D
【答案解析】文章第一段开头提到大学学费的涨价。作者说:如果你认为学费涨价不是好事,那么你看看大学课本的涨幅吧。含义是“小巫见大巫”。当前课本价格是1978年的8倍,涨幅超过医疗和房价。所以,本段的关注点是课本价格。
单选题 Paragraph two focuses on ______.
  • A. the relationship between doctors and college professors
  • B. the reasons for the high spending on health care
  • C. the dysfunctions existing in the publishing industry
  • D. professors' indifference to students' difficulties
【正确答案】 C
【答案解析】本段确实提到了医生与教师的相似之处——有时不为自己服务的对象着想,但这种比较不是本段的中心内容。本段的开头就介绍说教材出版商找各种借口提高课本价格,其做法类似于医疗行业。作者接着揭露出版商的种种生财之道:把软件与课本捆绑,购买新的软件就必须购买新课本,他们甚至欺行霸市。这些都反映教材出版这个行业的不正常行为。
单选题 Academic publishers try to yield higher profits by the following means EXCEPT ______.
  • A. having students buy new editions
  • B. publishing a textbook series
  • C. discouraging the use of used textbooks
  • D. bullying small new publishers of textbooks
【正确答案】 B
【答案解析】第二段列举了教材出版公司为了提高利润而采取的种种“阴招”,但不包括出版“系列书”。
单选题 Which of the following statements is true according Paragraph three?
  • A. College students have to pay more for textbooks than four years ago.
  • B. The NACS hardly encourages students to use used books or rent texts.
  • C. The annual tuition of college students has been declining slowly.
  • D. $655 for textbooks is a big sum compared to the annual tuition.
【正确答案】 D
【答案解析】第三段第二句说明课文的费用比四年前略低,相差近50美元。第三句讲这是由于美国大学商店协会鼓励学生使用旧课本。学生一年的学费是2900美元,而购买教材额外需要655美元,相比之下不是个小数字。本段最后一句使用现在进行时,强调作者的意图。成语a drop in the bucket的含义是a very small or unimportant amount(微不足道)。所以,这句话意味着655美元不是小数目。
单选题 Open educational resources are expected to ______.
  • A. bring down the cost of textbooks
  • B. replace the role of the encyclopedia
  • C. help students improve their grades
  • D. popularize traditional textbooks
【正确答案】 A
【答案解析】文章最后一段似乎告诉未来的出路在哪儿。开放的教育资源,如网上教材,有可能降低课本上的费用,甚至逐渐废除传统的课本。
单选题 This passage is focused on ______.
  • A. whether college students should buy textbooks
  • B. why college textbooks are so absurdly expensive
  • C. what textbooks are more profitable for publishers
  • D. which textbooks are economical for students
【正确答案】 B
【答案解析】文章的主题不是学生是否应该购买课本,也不是讲哪些课本能省钱。虽然文章第二段指出教材出版商为谋取更高利润不择手段,但也只是简要介绍。文章的中心内容是解释为什么课本价格高得离奇,同时作者也发泄了自己的不满。