单选题 {{B}}Text 3{{/B}}
When they advise your kids to "get an education" if you want to raise your income, they tell you only half the truth. What they really mean is to get just enough education to provide manpower for your society, but not too much that prove an embarrassment to your society.
Get high school diploma, at least. Without that, you are occupationally dead, unless your name happens to be George Bernard Shaw or Thomas Alva Edison and you can successfully drop out in grade school.
Get a college degree, if possible. With a B.A., you are on the launching pad(发射台). But now you have to start to put on the brakes. If you go for a master's degree, make sure it is a M. B. A., and only from a first-rate university. Beyond this, the famous law of diminishing returns begins to take effect.
Do you know, for instance, that long-haul truck drivers earn more a year than full professors? Yes, the average 1977 salary for those truckers was $24000, while the full professors managed to average just $23930.
A Ph. D. is the highest degree you can get, but except in a few specialized fields such as physics or chemistry, where the degree can quickly be turned to industrial or commercial purposes, you are facing a dim future. There are more Ph. D.s unemployed or underemployed in this country than in any other part of the world by far.
If you become a doctor of philosophy in English or history or anthropology or political science or language or—worst of all—in philosophy, you run the risk of becoming overeducated for our national demands. Not for our needs, mind you, but for our demands.
Thousands of Ph. D. s are selling shoes, driving cabs, waiting on tables and filling out fruitless applications month after month. And then maybe taking a job in some high school or backwater college that pays much less than the janitor(看门人)earns.
You can equate the level of income with the level of eduction only so far. Far enough, that is, to make you useful to the gross national product, but not so far that nobody can turn much of a profit on you.
单选题 According to the writer, what the society expects of education is to turn out people who ______.
【正确答案】 D
【答案解析】根据第一段可知,社会所期望的教育是能够培养出符合人力资源需求的人才。
单选题 If you are as gifted as Bernard Shaw or Edison, ______.
【正确答案】 C
【答案解析】根据第二段,作者认为一个人起码要有高中文凭,要不然就很难找到工作,除非你是萧伯纳或爱迪生,他们虽然没有文凭也一样成功,因此只有C项符合文意。
单选题 Ph. D. are most likely to ______.
【正确答案】 A
【答案解析】在本文中作者叙述了这样一种现象,很多博士找不到合适的工作,A项正说明了这种现象,因此选择A项。其他各项或者与原文意思不符,或者过于片面,都不可选。
单选题 Which of the following is NOT true?
【正确答案】 C
【答案解析】C项意为:你受教育的水平越高,你就能赚越多的钱。这显然是与文意相背的,因为文中还提到了许多拿到博士学位的人找不到合适的工作或正拿着较低的工资。
单选题 The writer is critical of ______.
【正确答案】 C
【答案解析】B项与D项显然不对。A项也不正确,因为文中根本未提到教育体系的问题,却提到soctety,in this country national demands等词,可知作者是在批评这个社会在用人上存在的问题,因此答案为C。