单选题. In the last century people have accomplished almost unbelievable technological feats. From the invention of the steamship to the development of the spaceship, humankind's mechanical genius has been displayed. A phone is picked up and through a thin, plastic-coated wire, conversation reaches people around the block or thousands of miles away. Television creates images on a glass screen, and soon, through holography (全息照相技术) a screen may not even be needed. This apparent technological mastery has led people to the quite incorrect and dangerous belief that technology can solve any and every problem the environment presents. All that is needed is enough time, effort, money, and know-how. But not everything is possible. For instance, unaided humans in their present form could not run a mile in one minute, or anywhere near it. That is believed to be biologically impossible. Just as some things are biologically impossible, others are technologically infeasible or improbable. It is not likely that we will solve the world's food problem technologically. Even with the great advances in methods of food production, more people are starving today than ever before. This is partially because population is increasing faster than the research and innovations that compensate for such population growth. Technology, for most people, is not the solution to the loneliness or despair, nor will it alleviate (缓解) hatred or prejudice. It can be a tool but not a total cure. In fact, the advanced technologies of modern people might ultimately end our existence, because if technological "progress" is not accompanied by appropriate social change and ecological (生态的) responsibility, people may drown in the poisons of their own industrial wastes.1. What is the main topic of this passage? ______
【正确答案】
B
【答案解析】 主旨大意题 文章最后一段最后一句“In fact, the advanced technologies of modem people might ultimately end our existence, because if technological 'progress' is not accompanied by appropriate social change and ecological (生态的) responsibility, people may drown in the poisons of their own industrial wastes. ”是中心。故选B。 [参考译文] 在过去的一个世纪中,人们已经完成了几乎令人难以置信的技术发展。从轮船的发明到宇宙飞船的发展,人类的机械才能得到了充分的展示。拿起电话,通过一根细细的线就可以把声音送到周边街区或千里之外。电视让玻璃屏幕出现图像,很快全息投影术让屏幕不再需要。这个明显的技术性掌控导致人们产生不正确的和危险的信念,认为技术能够解决任何一种现存的环境问题。所有这一切需要的只是足够的时间、精力、金钱、和专有技术。 但不是事事都有可能的。例如,没有外在帮助人类目前还不能一分钟跑一英里或接近一英里,这被认为是生理上的不可能。 正如一些东西在生物学上是不可能的,其他的东西在技术上也是不可行的或不可能的。我们将不可能通过技术解决世界粮食问题。即使粮食生产的方法有了很大的改进,今天也有比以前更多的人挨饿。这部分是因为人口增加的速度远远超过对其作出弥补的研究和创新速度。 对大多数人来说,科技并不能解决孤独或绝望,也不能缓解仇恨或偏见。它可以是一种工具,但不是一副彻底根治的良药。事实上,现代人类先进的技术发展可能最终会毁灭我们的存在,因为如果技术“进步”未附有适当的社会变化和生态责任,人们可能会淹没在他们自己产出的工业废料的毒药中。