单选题 Material culture refers to the touchable, material "things"—physical objects that can be seen, held, felt, used—that a culture produces. Examining a culture's tools and technology can tell us about the group's history and way of life. Similarly, research into the material culture of music can help us to understand the music-culture.
The most vivid body of "things" in it, of course, is musical instrument. We cannot hear for ourselves the actual sound of any musical performance before the 1870s when the phonograph was invented, so we rely on instruments for important information about music-cultures in the remote past and their development. Here we have two kinds of evidence: instruments well preserved and instruments pictured in art. Through the study of instruments, as well as paintings, written documents, and so on, we can explore the movement of music from the Near East to China over a thousand years ago, or we can outline the spread of Near Eastern influence to Europe that resulted in the development of most of the instruments on the symphony orchestra.
Sheet music or printed music, too, is material culture. Scholars once defined folk music-cultures as those in which people learn and sing music by ear rather than from print. But research shows mutual influence among oral and written sources during the past few centuries in Europe, Britain and America. Printed versions limit variety because they tend to standardize any song, yet they stimulate people to create new and different songs. Besides, the ability to read music notation has a far-reaching effect on musicians and, when it becomes widespread, on the music-culture as a whole.
Music is deep-rooted in the cultural background that fosters it. We now pay more and more attention to traditional or ethnic features in folk music and are willing to preserve the folk music as we do with many traditional cultural heritages. Musicians all over the world are busy with recording classic music in their country for the sake of their unique culture. As always, people's aspiration will always focus on their individuality rather than universal features that are shared by all cultures alike.
One more important part of music's material culture should be singled out: the influence of the electronic media—radio, record player, tape recorder, and television, with the future promising talking and singing computers and other developments. This is all part of the "information-revolution", a twentieth century phenomenon as important as the industrial revolution in the nineteenth. These electronic media are not just limited to modern nations; they have affected music-cultures all over the globe.

单选题 All of the following can be included in the material culture of music except
A. phonograph. B. music book.
C. television. D. symphony.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 细节题。第一段首句对“物质文化”下定义为:文化中产生的能看到、摸到、感觉到和使用的自然物体。第二段首句提到,理解音乐文化最生动的物质载体是乐器。phonograph一词出现在第二段第二句,该句指出,“phonograph被发明以前,我们听不到任何音乐表演的声音,只能通过乐器研究过去的音乐文化”。由此可知,该词指的是一种能够记录声音并被用于音乐文化研究的物质(留声机)。第三段首句指出,乐谱(sheet music and printed music)也是物质文化。第五段首句提到,音乐物质文化的一个更重要的部分是电子媒体,电视就是其中的一种。因此A、B、C项都是物质文化。故答案为D项。
单选题 Examining musical instruments can tell us about
A. the early history of immigration.
B. music activities of ancient people.
C. the actual musical performance.
D. the spread of classical music.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 细节题。根据题干定位到第二段。末句提到,通过对乐器等的研究,我们可以了解一千多年以前近东音乐传入中国的情况,以及近东音乐的传播对欧洲的影响。由此可知D项“古典音乐的传播”正确。由第二段第二句可知,留声机被发明以前,我们听不到任何音乐表演的声音,因此C项不对。A项、B项在文中没有涉及。
单选题 The disadvantage of printed music lies in it
A. gives a fixed form to songs.
B. limits the imagination of musicians.
C. puts an end to the existence of oral music.
D. slows down the spread of music culture.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 细节题。根据题干定位到第三段。该段第四句提到,印刷式乐谱形式单调(limit variety),因为它们往往将所有歌曲都标准化(standardize)。因此C项“终止了口头传唱音乐的存在”为正确答案。其他三项均与原文不符。
单选题 What can we infer from of Paragraph 4?
A. Folk music is a part of the traditional music culture.
B. Priority is given to the protection of traditional music.
C. The universal features of culture are limited to modern music.
D. Classic music is more valuable for the study of culture.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 推断题。根据题干定位到第四段。第二句提到,我们越来越关注民乐中的传统和民族特色,并且像对待许多传统文化遗产一样愿意将民乐保存下来。由此可推知A项“民乐是传统音乐文化的组成部分”正确。B项、D项文中没有提到。C项属于过度引申。
单选题 Which of the following is the main idea of the text?
A. The study of the material culture of music.
B. The research into the musical instruments.
C. The influence of culture on music.
D. Information revolution of the musical culture.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 主旨题。第一段引入“物质文化”这一新概念,第二段介绍第一种音乐物质文化——乐器;第三段介绍第二种物质文化——乐谱;第四段虽然论述人们对传统音乐的保护,但它是为了引出第五段有关电子媒体的介绍,电子媒体是第三种物质文化,它在记录音乐方面的作用改变了整个世界的音乐文化。因此全文的主旨是A项“音乐物质文化的研究”。其他选项均不能概括全文。