单选题 These days, the computerised world presents spies across the globe with both a challenge and an opportunity. Unlike the paper kind, electronic data is weightless, and computers are riddled with security holes. That makes stealing secrets easier than ever. At the same time, computers are able to place the sort of cryptography with which Bletchley Park struggled in the Second World War into the hands of everyone—including criminals, foreign spies and terrorists.
Balancing the risks and rewards can sometimes be difficult. Mr. Corera describes how Markus Wolf, the head of East Germany"s notorious Stasi, resisted the temptation to computerise his organisation"s miles of paper files. After all, pointed out Mr. Wolf, the very convenience of computerised data made a big leak more likely. That point was spectacularly illustrated in 2013, when Edward Snowden walked out of America"s National Security Agency with tens of thousands of pilfered documents, a feat that would have been impossible in the pre-computer age.
Mr. Corera has been given plenty of access to Western intelligence agencies, and he describes their dilemmas with sympathy. Monitoring the internet for suspicious behaviour may help forestall a terrorist attack, they point out, and arguments about privacy can seem abstract and unreal after such attacks succeed. At the same time he does not shy away from the implications of granting the spies ever more power to surveil. Technology has made practical the kind of mass surveillance that would have turned Mr. Wolf green with envy. In the West, at least, such powers are held in check by laws governing how the agencies behave. But the temptation to go further, to trade a little more privacy for a little more security, is always present.
At the same time, the ability to conduct such mass surveillance is no longer confined to nation-states. The Internet"s biggest companies—such as Facebook and Google—have put a corporate twist on mass surveillance. The price for their services is collecting up users" data: detailed lists of their preferences, habits, opinions and life histories, all packaged up and sold to advertisers to help them target commercial products.
The main message of Mr. Corera"s book, though, is that computers have automated espionage, and made it cheap and easy. Spying on someone used to be hard, labour-intensive work. Tails had to be set, hidden microphones planted, post intercepted and steamed open. These days a person"s laptop and smart-phone broadcasts their life across the Internet, pre-packaged into a form that other computers can digest, analyse and correlate. Never mind all those cold-war thrillers set in 1970s Berlin. The true golden age of spying and surveillance—whether carried out by states or, increasingly, by companies—is now.
单选题 The example of Edward Snowden is used to demonstrate ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 事实细节题。根据“Edward Snowden”定位到第二段。第二段说,Wolf先生指出,毕竟,存入电脑的数据的便捷能让文件大规模泄露更加容易,这个观点在2013年得到完全证实。那时Edward Snowden带着偷来的数万份文件从美国国家安全局走出来,这在无计算机时代是难以达成的壮举。据此可知,B选项为正确答案。
单选题 Paragraph 3 implies ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 推理判断题。文章指出,监视互联网上的可疑举动可以提前阻止恐怖袭击,并且他们指出关于隐私的争论在这些袭击得逞后显得虚无缥缈。据此可知,A选项错误,D选项正确。文章第三段并未提到国家安全,因此排除B选项。文章指出,Corera先生没有回避这也给间谍带来了更大的监视权利,至少在西方,这些力量受到法律的限制,据此可知,C选项错误。
单选题 People enjoy services provided by Internet companies at the cost of ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 事实细节题。根据“Internet companies”定位到文章第四段。文章指出,他们的服务费就是收集客户的数据:他们偏好、习惯、观点和个人经历的详细清单。这些都被打包给广告商来帮助他们选择目标商业产品。据此可知人们的隐私被泄露了,因此C选项为正确答案。
单选题 According to the author, technology plays an important role in ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 主旨大意题。文章第三段是在说国家实施大量监控。第四段是说互联网巨商实施大量监控。因此,科技在实现大规模监控方面扮演重要的角色。A选项不够全面,故排除。D选项文中并未提及,也应排除。C选项只是互联网公司的一个方面,并非作者强调的主要方面,也应排除。
单选题 Which of the following might Mr. Corera probably agree?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 推理判断题。文章第一段指出,如今计算机化的世界给全球的间谍既带来了挑战也带来了机会。第二段又指出,存入电脑的数据的便捷能让文件大规模泄露更加容易。最后一段指出,电脑使得侦察活动自动化,并且方便低价。因此A选项正确。文章最后一段只是说电脑使得侦察活动自动化,并且方便低价,并没有说侦查活动的自动化使得间谍一无是处。因此B选项错误。文章还说,现在一个人的笔记本电脑和手机把他的信息公布到网上……所以说并非是人们主动把信息发到网上,因此C选项错误。文章第三段指出,Corera先生对西方情报机构有过多次访问。他带着同情描述了这些机构的困境。因此Corera先生并不认为西方情报机构进退两难是罪有应得的。因此D选项也是错误的。