Passage A
These days we hear a lot of nonsense about the „great classless society‟. The idea that the twentieth century is the age of the common man has become one of the great clichés of our time. The same old arguments are put forward in evidence. Here are some of them: monarchy as a system of government has been completely discredited. The monarchies that survive have been deprived of all political power. Inherited wealth has been savagely reduced by taxation and, in time, the great fortunes will disappear altogether. In a number of countries the victory has been complete. The people rule; the great millennium has become a political reality, but has it? Close examination doesn‟t bear out the claim.
It is a fallacy to suppose that all men are equal and that society will be leveled out if you provide everybody with the same educational opportunities. (It is debatable whether you can ever provide everyone with the same educational opportunities, but that is another question.) The fact is that nature dispenses brains and ability with a total disregard for the principle of equality. The Old rules of the jungle, „survival of the fittest‟, and „might is right‟ are still with us. The spread of education has destroyed the old class system and created a new one. Rewards are based on merit. For „aristocracy‟ read „meritocracy‟; in other respects, society remains unaltered: the class system is rigidly maintained.
Genuine ability, animal cunning, skill, the knack of seizing opportunities, all
bring material rewards. And what is the first thing people do when they become rich?
They use their wealth to secure the best possible opportunities for their children, to give them „a good start in life‟. For all the lip service we pay to the idea of equality, we do not consider this wrong in the western world. Private schools which offer unfair advantages over state schools are not banned because one of the principles in a democracy is that people should be free to choose how they will educate their children. In this way, the new meritocracy can perpetuate itself to a certain extent: an able child from a wealthy home can succeed far more rapidly than his poorer counterpart. Wealth is also used indiscriminately to further political ends. It would be almost impossible to become the leader of a democracy without massive financial backing. Money is as powerful a weapon as ever it was.
In societies wholly dedicated to the principle of social equality, privileged private education is forbidden. But even here people are rewarded according to their abilities. In fact, so great is the need for skilled workers that the least able may be neglected. Bright children are carefully and expensively trained to become future rulers. In the end, all political ideologies boil down to the same thing: class divisions persist whether you are ruled by a feudal king or an educated peasant.
What is the main idea of this passage?
文章第一段对无阶级社会的论点进行了反驳(Close examination doesn‟t bear out the claim) , 第二段提出教育的普及摧毁了老的阶级体制, 却又创造了新的阶级体制。 后面两端集中论述了金钱的作用。 因此, 文章的主旨是说二十世纪平等的机遇没有摧毁阶级制度, 选A。
According to the author, the same educational opportunities can‟t get rid of inequality because ________.
文中第二段的第三句提到“...nature dispenses brains and ability with a total disregard for the principle of equality.”, 即自然在赋予人智慧和能力时是不平等的。 因此, 本题选B项。
Who can obtain more rapid success?
第三段的倒数第四句提到“...an able child from a wealthy home can succeed far more rapidly than his poorer counterpart.”, 也就是说富裕家庭的孩子比贫穷的孩子更快获得成功, 因此选A项。
Why does the author say the new meritocracy can perpetuate itself to a certain extent?
第三段的第三句提到“They use their wealth to secure the best possible opportunities for their children, to give them „a good start in life‟”, 也就是说, 用金钱为孩子不断提供更好的机会, 因此金钱的作用十分重要, 因此选A项。
According to the author, „class divisions‟ refers to________.
最后一段的最后一句提到, 无论你是在封建帝王统治时期, 还是在受过教育的农民统治时期, 阶级划分(class division) 始终存在, 这里的class division,指的是富人和穷人, 因此选A项。