单选题 Zimbabweans cope with the shortage of the dollars that count in various ways. The government grabs them from other people. On February 9th. it told the country's banks to start selling all their hard- currency inflows to the central bank and the state petrol-importing monopoly, at the official rate. It said that Zimbabwean embassies abroad face power cuts because they cannot pay their bills. But if staff in Moscow felt chilly, the grab did not warm them. Exporters told their customers to delay payments.
Hard-currency inflows fell by some 90%, forcing the government to relent.
Business folk were relieved. The economy is so stormy that many exporters stay afloat only by selling American dollars on the black market. Others try to keep their foreign earnings offshore. This is not easy, since most sell tobacco, gold, roses and other goods that can be observed and recorded as they leave the country. But some quietly set up overseas subsidiaries to buy their own products at artificially low prices. The subsidiary then sells the goods m the real buyer, and keeps the proceeds abroad.
Since petrol, which must be imported, is scarce, some employers give their staff bicycles. But the two local bicycle makers have gone bankrupt, so bicycles must be imported too. Where possible, local products are replaced for imports. One firm, for example, has devised a way to make glue using oil from locally-grown castor beans instead of petroleum-based chemicals. But even the simplest products often have imported components. One manufacturer found it could not make first-aid kits, because it could not obtain zips for the bags. The local zip-maker had no dollars to import small but essential metal studs. An order worth $8,000 was lost for want of perhaps $100 in hard cash.
Rich individuals are putting their savings into tangible assets, though not houses or land, which they fear the government may seize. Instead, they buy movable goods such as cars or jewellery. Unlike the Zimbabwean dollar, such assets do not lose half their value every year. Jewellery is also an easy way m move money abroad. Wear it on the plane, sell it in London. and leave the money there. The poor have fewer options. A typical unskilled wage now buys a loaf of bread and a litre of milk a day, plus the bus fare to work. For most poor Zimbabweans, the only measure against inflation is to plant maize in the back yard and hope they can harvest it before their landlord expels them.

单选题 "But if staff in Moscow felt chilly, the grab did not warm them." means the measure government adopted is______.
【正确答案】 D
【答案解析】推理判断题。这句话是说如果莫斯科那儿的人员感到寒冷,这点东西也暖和不了他们,字里行间流露出对政府措施的一种否定态度,说明这些措施意义不大,解决不了什么问题。故选D。
单选题 The overseas subsidiaries arc set up to______.
【正确答案】 A
【答案解析】推理判断题。第二段最后两句谈到一些公司悄悄在国外建立子公司,子公司以低价买进国内公司的产品,同时再在国外寻找真正的买家,将产品高价卖出,确保获利。这样做的目的无非是造成一种假象,迷惑政府,以避免津巴布市政府收回货币。故选A。
单选题 The example of "zips" reflects______.
【正确答案】 D
【答案解析】推理判断题。文中第四段提到拉锁一例,说明即使最简单的产品也常常需要进口一些小部件才能制成。而正是因为少了价值100元的拉锁扣,损失了8000元的生意。选项A“只要有可能,当地产品就代替进口的”;B“有些产品需要进口部件,否则无法生产;C“人们想办法制造本地材料”;D“小缺陷带来大损失”。虽然B也是拉锁例子中反映出的事实,但最终的结论应该是D。
单选题 Under current circumstances, people in the country do the following EXCEPT______.
【正确答案】 D
【答案解析】事实细节题。从第四段可以看出,在目前的情况下,国内人民怎样处理自己的财产?富人们把他们的存款变为有形资产,比如汽车、珠宝等,尤其是珠宝,可以随身携带到国外;而穷人只能在家里种些 玉米,自给自足了。第四段提到“Rich individuals are putting their savings into tangible assets, though not houses or land, which they fear the government may seize.”可以看出,由于政府可以随时收走房子和地产,所以都不采取这种方式。A“把存款变为有用的资产”;B“买车和珠宝”;C“在后院种田”;D“买房买地”。因此,答案为D。
单选题 Which one is NOT true about effects resulted from economic problems in Zimbabwea?
【正确答案】 D
【答案解析】推理判断题。文章第一段表明津巴布韦出现美元储备短缺的情况后,人们都不愿意卖出美元,也就是不愿意持有津巴布韦货币,因此A、B是正确阐述;第三段表明,由于石油全进口,为避免买石油,员工们不得不骑自行车上班,C也是正确阐述;由第二段可知,做生意的人采取开子公司的方法来应对国家的政策,因此D是错误阐述,故选D。