单选题 Divorces in Japan have more than doubled, from just over 95 000 in 1970 to 206 955 in 1996, according to health ministry statistics. One in three Japanese marriages now ends in divorce.
Atsuko Okano was in one of those failed marriages. Three years ago, she found herself alone in her 30s, with children to raise and a future full of question marks and social shame. But she al so saw an opening — and became a consultant helping people like herself.
"My husband was cheating on me," she recalls. "I did everything to bring him back to me but it didn't work, so I dumped him." Such frankness is a major characteristic of Japan's recently divorced — and a striking break with the past.
Divorced people — particularly women—have long been looked down upon in Japan, where self-sacrifice and family stability are regarded ms ideals. In the past, bored housewives remained bored. Philandering(逢场作戏) husbands philandered without being blamed. The security of the family unit was the most important thing. Now, young Japanese are increasingly choosing satisfaction in life over the demands of tradition, and more women are financially independent. As a result, Japanese divorce rates' are flying. Experts attribute this to the erosion of a long-standing double standard that granted divorced men respectability, but branded(打……标记) divorced women as damaged goods.
Over the past decade, growing numbers of highly educated and successful professional women have challenged that assumption by turning their backs on unhappy marriages and disregarding the taboo(禁忌) of divorce. The majority of divorce proceedings now are initiated by women.

单选题 This passage mainly talks about the fact that, nowadays, Japanese women ______.
【正确答案】 B
【答案解析】本文是一篇分析目前日本离婚率上升的原因的说明文。这是一道中心思想归纳题。本文的中心思想在最后一段中得到了概括,“越来越多的受过高等教育及事业成功的职业女性通过终止不幸婚姻和冲破离婚的禁忌向传统观念挑战”。四项之中只有B项与之相符。
单选题 It can be inferred from paragraph 2 that Atsuko Okano ______.
【正确答案】 D
【答案解析】这是一道逻辑推论题,考查第二段中的内容。A项是文章中的陈述而非推论,B, C两项均无法从第二段推论得到。只有D项的“她可能已经找到一份工作帮助离了婚的人们”,可以由最后一句“她找到了一条出路——她成为一名顾问帮助与她处于同样境况下的人们”推论而知。
单选题 Which of the following is NOT mentioned as the reason for the rising rate of Japanese divorces?
【正确答案】 C
【答案解析】这是一道正误判断题,考查我们对文章的理解——日本离婚率上升的原因。A项的“自我牺牲和保持家庭的稳定不像以前一样被推崇”;B项的“越来越多的女性能够在经济上养活自己”和D项的“年青一代的日本人比他们的长辈们更加注重生活的美满幸福”在文中均有所体现,只有C项的“离了婚的男性和女性都能够很快找到新伴侣”文中未提及。
单选题 Which of the following statements about Japan is NOT true?
【正确答案】 D
【答案解析】这是一道正误判断题,考查文章第四、五段的内容。A项的“以前,离过婚的女性被看作是损坏了的货物”,B项的“过去,日本女性普遍待在家里而不是出去工作”和C项的“离异的男性和女性受到的待遇是不同的”都是第四段中的内容,只有D项“现在多数的离婚诉讼由男人提起”与第五段不符,应改为started by women。