阅读理解

Passage 1


Albert Einstein was born in Germany in 1879. In his early childhood he was very slow to learn to talk and didn't seem to be very bright. But by the time he was 14, he had taught himself advanced math from textbooks. By then he had known what he wanted to be when he grew up—a physicist.

The Einsteins didn't have so much money to pay for the advanced education that young Athert needed. But his family tried their best to send him to a technical school and later to the university in Switzerland. After graduation, he went to work, first as a teacher, and then in a government office.With the pay that he received he was able to go on with his schooling at the University of Zurich, wherehe received a doctor's degree in 1905. This was the first time that he had begun the research which later led to his famous Theory of Relativity.

As time went on, Einstein's theory proved to be correct and by 1914 he had become one of the most famous men in the world. His work was stopped by the First World War. The war made him quite sad. He lost interest in much of his research. Only when the war was over in 1918 was he able to get happily back to work. He won the Nobel Prize in Physics in 1921.

In 1940, Einstein became an American citizen. He lived the rest of his life in the United States.Besides his work in physics, he spent much time working for human rights and progress. He died in the United States in 1955.


单选题

Einstein wanted to be a physicist _________.

【正确答案】 B
【答案解析】

题干大意是:爱因斯坦想成为一名物理学家_______。根据第一段最后两句“But by the time he was 14, he had taught himself advanced math from textbooks. By thenhe had known what he wanted to be when he grew up—a physicist."可知,到14岁时,爱因斯坦已经从课本上自学了高等数学;到那时,他已经知道自己长大后想成为什么样的人———名物理学家。故选B。

单选题

Einstein went to work _________.

【正确答案】 C
【答案解析】

题干大意是:爱因斯坦去工作了___。根据第二段第二、三句“..tothe university in Switzerland. After graduation, he went to work.."可知,从瑞士的大学毕业后,爱因斯坦去工作了。故选C。

单选题

Einstein received a doctor's degree _________.

【正确答案】 B
【答案解析】

题干大意是:爱因斯坦获得了博士学位_____。根据第二段倒数第二句“…at the University of Zurich, where he received a doctor's degree in 1905.”可知,爱因斯坦在苏黎世大学获得了博士学位。故选B。

单选题

Einstein's family was_______when he was a child.

【正确答案】 C
【答案解析】

题干大意是:当爱因斯坦还是个孩子时,他的家庭是_______。根据第二段前两句"The Einsteins didn't have so much money to pay for the advanced education...tried their best to send him to a technical school and later to the university in Switzerland.”可知,爱因斯坦一家没有那么多钱来支付年轻的阿尔伯特所需要的高等教育费用;但是他的家人尽力把他送到一所技术学校,后来又送到瑞士的大学。由此可推知,爱因斯坦的家庭不是特别富有,但还是尽力资助爱因斯坦的学业。A项意为“非常富有”;B项意为“富有的”;C项意为“不富有”;D项意为“非常贫穷”。故选C。

单选题

How old was Einstein when he died?

【正确答案】 D
【答案解析】

题干大意是:爱因斯坦去世时多少岁?根据第一段第一句"Albert Einsteinwas born in Germany in 1879."和最后一段最后一句"He died in the United States in 1955.”可知,爱因斯坦于1879年出生,并于1955年去世。由此可推知,他去世时的年纪为1955-1879=76岁。故选D。