阅读理解
At first glance the patriarchy appears to be thriving. More than 90% of presidents and prime ministers are male, as are nearly all big corporate bosses. Men dominate finance, technology, films, sports, music and even stand-up comedy. In much of the world they still enjoy social and legal privileges simply because they have a Y chromosome. So it might seem odd to worry about the plight of men. Yet there is plenty of cause for concern. Men cluster at the bottom as well as the top. They are far more likely than women to be jailed, estranged from their children, or to kill themselves. They earn fewer university degrees than women. Boys in the developed world are 50% more likely to flunk basic maths, reading and science entirely. What can be done? Part of the solution lies in a change in cultural attitudes. Over the past generation, middle-class men have learned that they need to help with child care, and have changed their behaviour. Working-class men need to catch up. Women have learned that they can be surgeons and physicists without losing their femininity. Men need to understand that traditional manual jobs are not coming back, and that they can be nurses or hairdressers without losing their masculinity. Policymakers also need to lend a hand, because foolish laws are making the problem worse. America reduces the supply of marriageable men by locking up millions of young males for non-violent offences and then making it hard for them to find work when they get out (in Georgia, for example, felons are barred from feeding pigs, fighting fires or working in funeral homes). A number of rich countries discourage poor people from marrying or cohabiting by cutting their benefits if they do. More generally, schools need to become more boy-friendly. They should recognise that boys like to rush around more than girls do: it's better to give them lots of organised sports and energy-eating games than to dose them with Ritalin or tell them off for fidgeting. They need to provide more male role models: employing more male teachers in primary schools will both supply boys with a male to whom they can relate and demonstrate that men can be teachers as well as firefighters. The growing equality of the sexes is one of the biggest achievements of the post-war era: people have greater opportunities than ever before to achieve their ambitions regardless of their gender. But some men have failed to cope with this new world. It is time to give them a hand.
单选题31.According to the text, in most countries, men have the final say in______.
【正确答案】
D
【答案解析】事实细节题。根据定位词定位到文章的第一段,通读后可以发现,定位句的信息为More than 90%of presidents and prime ministers are male,as are nearly all big corporate bosses.Men dominate finance,technology,films,sports,music and even stand-up comedy.(正如几乎所有大公司的老板一样,90%以上的总统和首相均为男性。男性主宰着金融、技术、电影、远动、音乐,甚至是单口相声等领域。)故D项为正确选项。
单选题32.Men are doing worse than women at______.
【正确答案】
C
【答案解析】事实细节题。根据定位词定位到文章的第二段,题目是在问,在什么方面男人不如女人,在本段的结尾处体现了这个信息,即Boys in the developed world are 50%more likely to flunk basic maths.reading and science entirely.(发达国家的男孩在基础数学、阅读和自然科学等学科上的不及格率要比女孩高出50%。)由此可见,C项mathematics“数学”对应文章所表达的信息。故C项为正确选项。
单选题33.In what way can man change in attitude?
【正确答案】
D
【答案解析】事实细节题。根据定位词定位到文章的第三段,段首处已经体现了题目中的内容,而根据结尾处的Men need to understand that traditional manual jobs are not coming back,and that they can be nurses or hairdressers without losing their masculinity.(男性要明白,传统体力工作一去不复返,他们也可以在不舍弃阳刚之气的同时成为护士或美发师。)可知,工作方式的改变也是解决措施,故D项为正确选项。
单选题34.We can infer from Paragraphs 4 and 5 that______.
【正确答案】
A
【答案解析】推理判断题。解答此类题目时,关键是要通读对应段落,找到四个选项在段落中的位置,第四段的开头指明了Policymakers also need to lend a hand,because foolish laws are making the problem worse.(决策者也要施以援手,因为愚昧的法律使问题愈发糟糕。)与这个信息相对应的选项为A项dimming measures need to be improved from the government“政府需要检验愚蠢的措施”,故A项为正确选项。
单选题35.The best title of this text may be______.
【正确答案】
C
【答案解析】主旨大意题。解答此类题目时,关键是:通过做完前四道题,大致猜出文章的中心,然后再次通读各段首句,验证中心。本文是围绕着男性的角色转换展开话题,文章开始说男性主宰着社会,但是在很多方面不如女性,稍后的段落中则说明了要改变的现状,而与这个信息相对应的为C项Male—Should Be Stronger“男儿当自强”,故C项为正确选项。