单选题
Bill Gates: Unleashing Your Creativity

I"ve always been an optimist and I suppose that is rooted in my belief that the power of creativity and intelligence can make the world a better place.
For as long as I can remember, I"ve loved learning new things and solving problems. So when I sat down at a computer for the first time in seventh grade, I was hooked. It was a chunky old teletype machine and it could barely do anything compared to the computers we have today. But it changed my life.
When my friend Paul Allen and I started Microsoft 30 years ago, we had a vision of "a computer on every desk and in every home," which probably sounded a little too optimistic at a time when most computers were the size of refrigerators. But we believed that personal computers would change the world. And they have.
And after 30 years, I"m still as inspired by computers as I was back in seventh grade.
I believe that computers are the most incredible tool we can use to feed our curiosity and inventiveness to help us solve problems that even the smartest people couldn"t solve on their own.
Computers have transformed how we learn, giving kids everywhere a window into all of the world"s knowledge. They"re helping us build communities around the things we care about and to stay close to the people who are important to us, no matter where they are.
Like my friend Warren Buffett, I feel particularly lucky to do something every day that I love to do. He calls it "tap-dancing to work". My job at Microsoft is as challenging as ever, but what makes me "tap-dance to work" is when we show people something new, like a computer that can recognize your handwriting or your speech, or one that can store a lifetime"s worth of photos, and they say, "I didn"t know you could do that with a PC!"
But for all the cool things that a person can do with a PC, there are lots of other ways we can put our creativity and intelligence to work to improve our world. There are still far too many people in the world whose most basic needs go unmet. Every year, for example, millions of people die from diseases that are easy to prevent or treat in the developed world.
I believe that my own good fortune brings with it a responsibility to give back to the world. My wife, Melinda, and I have committed to improving health and education in a way that can help as many people as possible.
As a father, I believe that the death of a child in Africa is no less poignant or tragic than the death of a child anywhere else and that it doesn"t take much to make an immense difference in these children"s lives.
I"m still very much an optimist, and I believe that progress on even the world"s toughest problems is possible—and it"s happening every day. We"re seeing new drugs for deadly diseases, new diagnostic tools, and new attention paid to the health problems in the developing world.
I"m excited by the possibilities I see for medicine, for education and, of course, for technology. And I believe that through our natural inventiveness, creativity and willingness to solve tough problems, we"re going to make some amazing achievements in all these areas in my lifetime.
单选题 A computer was as big as an icebox when Bill Gates was a high school student.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据第二段第二句可知,Bill Gates第一次看见计算机时是在七年级,第三段讲到Bill Gates和他的朋友Paul Allen 30年前创立微软时,那时大部分计算机大小如冰箱,结合这两部分的内容可推断出Bill Gates在上7年级的时候,计算机就像冰箱一样大了。所以本题的表述“当Bill Gates是个高中生时,计算机和冰箱一样大”正确,故选A。
单选题 Bill Gates has been dreaming of the popularity of computers for his lifetime.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 第三段首句中讲到30年前Bill Gates就憧憬着“每一个家庭每一张桌子上都有一台计算机”(a computer on every desk and in every home),而且第五段也讲到Bill Gates相信计算机是我们用来满足好奇心及发明创造的最神奇的工具,由此可见他一直相信计算机会因为其特殊的功能受到人们的欢迎。所以题干的表述“Bill Gates一生都在期待计算机的普及”正确,故选A。
单选题 Bill Gates compares his hard work on a PC to "tap-dancing to work".
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第七段中提到“what makes me "tap-dance to work" is when we show people something new”由此可知当Biu Gates向人们展示计算机方面的新成果时,他感到像是跳着踢踏舞去工作。所以题干的表述“Bill Gates将在计算机方面的努力工作比作像是跳着踢踏舞去工作”是错误的,故选B。
单选题 To Bill Gates" mind, there is a big difference between the death of the poor"s children and the death of the rich"s children.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 文中倒数第三段讲到“作为一个父亲,我认为,非洲孩子死去所引起的痛苦和悲伤丝毫不亚于任何其他地方孩子的死亡”,而且随后Bill Gates明确地说这些孩子的生命没有太大的差异,所以本题的描述“在Bill Gates的心里,穷人孩子的死亡与富人孩子的死亡之间存在着很大的差异”是错误的,故选B。
单选题 So far Bill Gates has contributed several dozen billion dollars to the charities.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 文中没有提及“比尔盖茨已经给慈善机构捐赠了很多钱”的相关信息,所以选C。
单选题 Bill Gates and his wife consider it their duty to help the poor better their health and education as much as possible.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 倒数第四段讲到“我相信我自己巨大的财富也带来了一个责任,那就是回馈社会。我和我的妻子Melinda致力于帮助尽可能多的人改善健康和教育条件”,所以本题的表述“Bill Gates和他的妻子认为尽可能多地帮助穷人改善他们的健康和教育情况是他们的责任”正确,故选A。
单选题 Bill Gates will leave only a small portion of his wealth for his children.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 文中没有出现a small portion of his wealth和his children以及相关词汇,也没有提到“比尔盖茨只给他的孩子们留下小部分的财富”的相关信息,故选C。