单选题 Britain's undeclared general election campaign has already seen the politicians trading numbers as boxers trade punches. There is nothing new in such statistical slanging matches (相互谩骂). What is new is an underestimation of worry about what has been happening to official statistics under the Labour government.
One of the most important figures for Gordon Brown when presenting his pre-election budget on March 16th was the current-budget balance. This is the gap between current revenues and current spending. It matters to the chancellor of the exchequer (财政部长) because he is committed to meeting his own "golden rule" of borrowing only to invest, so he has to ensure that the current budget is in balance or surplus over the economic cycle.
Mr. Brown told MPs that he would meet the golden rule for the current cycle with ~ 6 billion ( $11.4 billion) to spare--a respectable-sounding margin, though much less than in the past. However, the margin would have been halved but for an obscure technical change announced in February by the Office for National Statistics to the figures for road maintenance of major highways. The ONS said that the revision was necessary because it had been double-counting this spending within the current budget.
If this were an isolated incident, then it might be disregarded. But it is not the first time that the ONS has made decisions that appear rather convenient for the government. Mr. Brown aims to meet another fiscal rule, namely to keep public net debt below 40% of GDP, again over the economic cycle. At present he is meeting it but his comfort room would be reduced if the £ 21 billion borrowings of Network Rail were included as part of public debt. They are not thanks to a controversial decision by the ONS to classify the rail-infrastructure corporation within the private sector, even though the National Audit Office, Parliament's watchdog, said its borrowings were in fact government liabilities.
This makes it particularly worrying that the official figures can show one thing, whereas the public experiences another. One of the highest-profile targets for the NHS is that no patient should spend more than four hours in a hospital accident and emergency department. Government figures show that by mid-2004, the target was being met for 96% of patients. But according to a survey of 55,000 patients by the Healthcare Commission, an independent body, only 77% of patients said they stayed no more than four hours in A&E.
One way to help restore public confidence in official statistics would be to make the ONS independent, as the Conservatives and Liberal Democrats have suggested. Another would be for the National Audit Office to assess how the government has been performing against targets, as the Public Administration Committee has recommended.

单选题 It can be inferred from the first paragraph that
【正确答案】 B
【答案解析】[解题思路] 推理题。文章第一段讲:英国政客在数字上做文章,这种利用统计数据的相互谩骂也不是什么新鲜事了。说明政府玩儿数字游戏是很常见的做法。
单选题 Gordon Brown's major concern is
【正确答案】 A
【答案解析】[解题思路] 事实细节题。文章第二段说:预算收支平衡对于财政部长很重要是因为他的主要目标是兑现他‘借贷只为投资’的黄金法则,因此他必须确保目前的预算在经济周期内可以收支平衡或有所节余。暗示他提出了“黄金法则”,那么该“黄金法则”就是他做出的承诺,因此他关心的主要就是能否实现自己的诺言。
单选题 Mr. Brown's budget surplus now looked respectable-sounding because
【正确答案】 C
【答案解析】[解题思路] 原因细节题。文章第三段中间重点提示词“however”后面提到“要不是二月份国家统计局宣布了一种非常令人费解的技术调整,预算节余就会减半”,证明现在他的预算节余看起来不错是由于国家统计局更改了数字。
单选题 What can be inferred about the ONS?
【正确答案】 A
【答案解析】[解题思路] 推理题。文章第四段第二句讲:如果这是一个孤立的事件也就算了。但是国家统计局已经不是第一次做出一些看上去对政府有利的决定了。证明ONS经常做出有利于政府的调整。
单选题 The public attitude towards official figures seems to be rather
【正确答案】 B
【答案解析】[解题思路] 态度题。文章最后一段第一句说:恢复民众对官方数据信心的方法之一是……,言外之意是公众对官方数据已经失去信心,那么就是抱着不轻信的态度。