单选题
{{B}}Text 1{{/B}}
"I love Microsoft and Microsoft did not lose me," protested Robert Scoble, a little too loudly, on his blog last week, in a bid to end feverish speculation in the blogosphere about why, exactly, he had decided to leave Microsoft. The software giant's "technical evangelist", Mr. Scoble has become the best-known example of a corporate blogger. On his blog, called Scobleizer, which he started in 2000, he writes about Microsoft's products, and has sometimes criticised them fiercely—thereby both establishing his credibility and, by its willingness to tolerate him, helping to humanise his employer.
As blogging's influence has grown, so bas Mr. Scoble's—both inside and outside Microsoft. Last year, after he blogged against Microsoft's decision to abandon support for a law prohibiting discrimination against gays, the company's managers backed down. He helped write a book, Naked Conversations: How Blogs Are Changing the Way Businesses Talk With Customers, published in January, that has become essential reading for any boss trying to define a new-media strategy for his business.
So why leave? Mr. Scoble has denied several of the theories circulating in the blogosphere, including that he had become fed up with having his expenses challenged or with sharing an office; that Microsoft challenged his views too often; that he had become, frustrated; and that the firm had not tried hard enough to keep him. Still, his friend Dave Winer, another blogger, described Microsoft as a "stifling organisation" before observing that "when he finally decided to leave, it's as if a huge weight came off him, and all of a sudden, the old Scoble is back." He views Mr. Scoble's departure as evidence that Microsoft has been unable to move with the times: "I'm glad to see my old friend didn't go down with the ship." Another blogger says that his departure shows the "end of honest blogging."
The real reason may be less sinister—though troubling for the growing number of employers encouraging their employees to biog. Blogging allows staff to build a personal brand separate from that of their firm; if they are good at it, and build up a readership, that brand may be more valuable to them elsewhere. Mr. Scoble is off to join PodTech. net, a rising star in video podcasting, which is now far more fashionable than blogging and potentially far more lucrative. It seems that Mr. Scoble is most impressed by Rocketboom, one of whose founders, Amanda Congdon, is said to be drawing 300000 viewers a day to her videoblog, and is about to start charging advertisers $85000 a week—almost as much, Mr. Scoble is reported as saying, "as I made in an entire year working at Microsoft."
单选题 Which of the following is TRUE accoding to the text?
【正确答案】 D
【答案解析】[直击题眼] 这是道细节题,必须纵观全文才能得出答案。 [深层剖析] 第一段第二句说The software giant's “technical evangelist”,Mr. Scoble has become the best-known example of a corporate blogger.“作为这一软件巨头的‘技术讲师’,Scoble先生已经成为企业博客界最知名的典范”。文中的the best-known就相当于选项[D]中的the most popular,所以[D]符合题意。 [主干扰项分析] 第三段末句说Another blogger says that his departure shows the“end of honest blogging.”“另一个博客作家说,Scoble的离开预示着‘诚实博客的终结’”,诚实博客中的内容是真实的、可信的,但[A]的说法过于绝对,故排除。 [次干扰项分析] 第二段第二句说Last year, after he blogged against Microsoft's decision to abandon support for a law prohibiting discrimination against gays, the company's managers backed down.“去年,他在博客中抨击了微软关于不再支持一项禁止歧视同性恋的法律的决定,之后公司管理人员只好收回成命。”如果微软不同意Scoble博客中的观点,那么就不会收回成命了,故选项[B]错误。文章中没有提到他离开微软后就不写博客的信息。故选项[C]错误。
单选题 Which is the real reason for Robert Scoble to leave Microsoft?
【正确答案】 C
【答案解析】[直击题眼] 第三段第二句和第四句:Mr. Scoble has denied several of the theories circulating in the blogosphere, including that... fed up with having his expenses challenged or with sharing an office; that Microsoft challenged his views too often; that he had become frustrated; and that the firm had not tried hard enough to keep him. He views Mr. Scoble's departure as evidence that Microsoft has been unable to move with the times: "I'm glad to see my old friend didn't go down with the ship.";第四段末句:... $85000 a week... "as I made in an entire year working at Microsoft." [深层剖析] 这是道细节题,可从第三段和第四段找答案。第三段开头列举了很多原因,但都被Scoble一一否定。第四段第三句说Mr. Scoble is off to join PodTech. net, a rising star in video podcasting, which is now far more fashionable than blogging and potentially far more lucrative,由此可知Scoble之所以离职,是因为准备加入PodTe ch.net公司(注:位于硅谷),这是一家新兴的视频播客公司,播客如今比博客更时尚,也更有利可图。末句某报道引用Scoble的话称PodTech.net公司向广告客户收取每周85000美元的广告费,相当于他在微软公司干上一年挣的钱。这说明PodTech.net公司发展迅速、经营良好,这样就能使Scoble赚取更多的钱。[C]符合题意。 [主干扰项分析] “微软没有与时俱进”这个观点是他的朋友Dave Winer所提出的,而Scoble对此没有表态,这也不是他真正离职的原因,故[D]不对。 [次干扰项分析] [A]和[B]都被Scoble予以否认。
单选题 The word "sinister" (Line 1, Para. 4) most probably means
【正确答案】 B
【答案解析】[直击题眼] 第四段首句The real reason may be less sinister—though troubling for the growing number of employers encouraging their employees to blog. [深层剖析] 在第四段首句出现了表示委婉转折的词汇real和though,所以less sinister和troubling的含义应该是相反的。同时由于less表示否定,所以正确答案应该是一个与troubling含义相近的词,只有[B]含贬义,故为答案。有些同学没有选择[B]是觉得evil的意思是“邪恶的”,好像与文章不符,但是它还有“带来麻烦的、不幸的、有害的、诽谤的”等多个意思,而sinister的意思正是suggesting evil,or that sth.bad may happen, unlucky“邪恶的、险恶的、不详的”。 [主干扰项分析] [C]和[D]均为褒义词,与作者观点相反,有些考生没有注意到less,才会误选它们。 [次干扰项分析] [A] minister与sinister只是拼写接近,意思则大相径庭。
单选题 Toward Scoble's leaving and his blog, the writer's attitude can be said to be
【正确答案】 A
【答案解析】[直击题眼] 整篇文章 [深层剖析] 整篇文章虽然谈到了Scoble离开微软的种种可能原因,有褒有贬,但都是他人的猜测。而且文章自始至终语气都较为客观,所以[A]“客观的”符合题意,入选。 [主干扰项分析] [B]、[C]、[D]均不符合题意,排除。
单选题 The best topic for the text may be
【正确答案】 B
【答案解析】[直击题眼] 此题为全文主旨题 [深层剖析] 本题考查学生对文章主旨及态度的理解,这与2002年真题第1篇文章第5题的出题思路一致。本题难点在于准确把握四个选项。文章描写了Scoble离职的情况,并分析其原因,而[B]“走出博客,投身播客”形象地展现出Scoble的选择和正在发生的事情,故符合题意,入选。 [主干扰项分析] [D]“博客还是播客”这个标题意味着一个选择,但Scoble已经做出了选择,进入了播客公司。故不符合题意,排除。 [次干扰项分析] [A]“Scoble和他的博客”和[C]“博客男人”都不能完整表现出全文的深层含义。故不符合题意,排除。