单选题
The day of terror at the Virginia Polytechnic and State University in Blacksburg began at about 7:15 a. m. , with the shooting of a woman and a male resident adviser on the fourth floor of a dorm building on campus, Kristen Bensley, a freshman who lived below the floor where the shooting occurred, told TIME, "There were minors going on about the assailant was fighting with his girlfriend or something of that nature." Bensley notes that only residents can get into the building, using a specific "passport", that is, a card that one has to swipe in order to open doors before 10 a.m. If he was an outsider, someone would have had to let him in. Or more likely, he was a resident of the dorm himself. If so, how did be keep so much ammunition unnoticed? Unlike high schools, most universities can't beef up security with a metal detector or two. So what can be done to protect students? Other questions remain unanswered. Why was there a two-hour gap between the incident at the dorm and a far more fatal one across campus? At one point, that led to theorizing that more than one gunman was involved. The gunman who killed at least 30 people at Norris Hall shortly after 9 a.m. was described by some sources as an Asian man. It has been a surreal time for the students. Brandon Stiltner, a senior aerospace engineering student, and Jonathan Hess, a senior mechanical engineer, were watching TV all day but by noon they'd had enough. "We decided we needed to do something," Stiltner said. "We were worthless sitting around." So they took their six-foot Virginia Tech sign off the wall and logged into Facebook. Within the next few hours 100 people replied to their e-mail request for a vigil. By 8 p.m. hundreds bf students began filing down the steps of the War Memorial Chapel toward the drill field. Clusters of two and three students stood together in silence. Slowly they began to line up to sign the board. "I'm still really in disbelief," says Stiltner. The shock of the day's shootings sank in, Hess said, as he carried the sign across campus for the vigil. "It hit me," Hess said, "to know that it was in these buildings." The media crews that swarmed campus were also surreal to Hess and Stiltner. "We could look out our window and see exactly what's on TV," Stiltner says. He watched his sign crowded with initials and prayers, awaiting the names of the victims, He shuddered. "I hope I don't have any nasty surprises./
单选题
Which of the following is tree according to the first paragraph?
【正确答案】
C
【答案解析】[直击题眼] 文章第一段。The day of terror... began at about 7:15 a. m. , with the shooting of a woman and a male resident adviser on the fourth floor of a dorm building on campus. ... “There were rumors going on about the assailant was fighting with his girlfriend or something of that nature.”... only residents can get into the building, using a specific "passport", that is, a card that one has to swipe in order to open doors before 10 a. m. ... Or more likely, he was a resident of the dorm himself. [深层剖析] Bensley向记者透露,上午10点之前进宿舍楼必须刷卡(has to swipe in order to open doors before 10 a.m.),所以[C]正确。 [主干扰项分析] 文中的rumors一词说明所谓的“袭击者正和他的女朋友闹不和,或者就是类似的事情”只是流言,并非确切的枪杀原因,故[B]不对;由Or more likely, he was a resident of the dorm himself.可知行凶者住校只是一种可能,故[D]不正确。 [次干扰项分析] 原文说的是about 7:15 a. m. ,这是个大概时间,而非准确时间,故[A]不正确。
单选题
Which statement can be inferred from the second paragraph?
【正确答案】
D
【答案解析】[直击题眼] 依照题目可直接锁定第二段。Unlike high schools, most universities can't beef up security with a metal detector or two. ... Why was there a two-hour gap between the incident at the dorm and a far more fatal one across campus? At one point, that led to theorizing that more than one gunman was involved. The gunman ... was described by some sources as an Asian man. [深层剖析] 由第一句话“与中学不同,大多数大学不可能用一两个金属检测器来提高安全性”可知用一两个金属检测器来提高安全性是大多数中学采用的安全措施之一,故[D]正确。 [主干扰项分析] 第四句对宿舍枪杀事件和校园里的另一起命案两个小时的时间间隔表示了怀疑,但这并不能确定地说这是不可能发生的。故[A]不对。 [次干扰项分析] [C]说法太绝对,袭击者只被some sources描述成“an Asian man”,消息是从某些渠道得来的,并非确定结果。[B]也只是推测的结论,所以也不正确。
单选题
Which word can take place of "surreal" (Line 1, Para. 3; Line 5, Para. 4) in the passage?
【正确答案】
A
【答案解析】[直击题眼] 第三段前几句。 [深层剖析] 第一个surreal前面的一段(第二段)讲了同学们得知事件的发生以及看到警察的出动,这些场面对他们来说,在现实里很少见,也可以说成是“难以置信的”。第二个surreal后面的句子We could look out our window and see exactly what's on TV.“我们从窗子望去,就可以清楚地看到那些只有在电视上才能看到的一切。”,也就是说他们对所发生的事情感到难以置信。所以[A]正确。解答词汇题应该首先找到出处,答案就在上下文中。 [主干扰项分析] [B]放到句子中可以,但是联系上下文就不对了;[D]“痛苦的”,学生们身边发生的事可能使他们痛苦,但不符合上下文的连贯意思。 [次干扰项分析] [C]“真实的”明显难以使句子通顺。
单选题
What did Stiltner mean about "I hope I don't have any nasty surprises."?
【正确答案】
A
【答案解析】[直击题眼] He watched his sign crowded with initials and prayers, awaiting the names of the victims. He shuddered.“I hope I don't have any nasty surprises.” [深层剖析] 文章末尾写到Stiltner一边发抖,一边等待着受害者姓名出来。紧接着说,他希望没有任何让他难堪的惊奇,也就是指不希望从这份名单上二看到令他难过的名字,故选[A]。 [主干扰项分析] Stiltner不希望这些已经遇害的人中出现他认识的人。awaiting正说明了他想知道这些名字的念头。故[D]不对。 [次干扰项分析] [C]这种绝对的说法一般都不对;[D]的说法是事实,但并不是他说这句话的真实意思。
单选题
From this article we can guess that the author is a