单选题
Culture is activity of thought, and receptiveness to beauty and human feeling. (1) of information have nothing to do with it. A merely well-informed man is the most useless (2) on God's earth. What we should (3) at producing is men who (4) both culture and expert knowledge in some special direction. Their expert knowledge will give them the ground to start (5) , and their culture will lead them as (6) as philosophy and as high as (7) We have to remember that the valuable (8) development is self-development, and that it (9) takes place between the ages of sixteen and thirty. As to training, the most important part is given by mothers before the age of twelve. In training a child to activity of thought, above all things we must (10) of what I will call "inert ideas"—— that is to say, ideas that are merely (11) into the mind without being (12) , or tested, or thrown into fresh combinations. In the history of education, the most (13) phenomenon is that schools of learning, which at one epoch are alive with a craze for genius, in a (14) generation exhibit merely pedantry and routine. The reason is that they are overlade with inert ideas. Except at (15) intervals of intellectual motivation, education in the past has been radically (16) with inert ideas. That is the reason why (17) clever women, who have seen much of the world, are in middle life so much the most cultured part of the community. They have been saved from this horrible (18) of inert ideas. Every intellectual revolution which has ever stirred humanity (19) greatness has been a (20) protest against inert ideas.
【正确答案】
B
【答案解析】[考核知识点] 名词辨析 [解析] B项scrap意为“碎片、零屑、小块”,常含有“废品、破烂”的意味,常用于短语“scraps of”中。根据原文:“havenothing to do with it,可见这种零碎的信息是无用的、废弃的信息,所以选择“scraps.of”。而选项A“chip指从木头、玻璃、石头等物质上削下或碰下来的碎片,体积很小”,C项“fractions碎片,小部分,一点儿;分数”,D项“plate多指面积大的,薄而平的金属板或玻璃板,常作建筑材料,机器部件或保护物”。均不符合题意。
【答案解析】[考核知识点] 词组搭配 [解析] B项“aim at doing目的在于;旨在”。根据原文第一句“Culture is activity of thought,.and receptiveuess to beauty and human feeling”,此处与之形成一种呼应,进一步论证学习文化的目的。而选项A“point at/to指向,表明,C项“clutch(at)sb./sth.(因害怕或痛苦)突然抓住”,D项“snap out of迅速从……中恢复过来;snap up抢购;抢先弄到手”均不符合题意。
【答案解析】[考核知识点] 语义逻辑 [解析] 根据本句中的“between the age of sixteen and thirty”以及第三段的“in middle life so much the most…”,可见这种情况“主要”发生在16岁到30岁之间,故A项符合题意,为正确答案。而选项B、C、D均不符合题意。