阅读理解   Earlier this year Ian Leslie wrote a piece for Intelligent Life about the 'filter bubble', which said that the Internet's top five—Yahoo!, Google, Facebook, YouTube and Microsoft—were using personalised data filtering to create a 'you loop' in which serendipitous discoveries are replaced by commercial prompts designed to keep us inside our comfort zone. There's been lots of discussion about the political dangers of what Kunzru calls 'the myopic self', but there has been little about its impact on how we choose and buy books.
    Theoretically, there's never been a better time to be an adventurous reader, but despite all those self-published writers, boutique publishers and specialist booksellers, I don't think I'm the only one struggling to translate this theory into reality. When it comes to deciding what to read next, I find myself caught between a paralysing ocean of choice and endless recommendations for E. L. James's Fifty Shades of Grey. I end up rereading Dorothy Dunnett's King Hereafter—11th-century Orkney being firmly within my comfort zone.
    Of course, we can't really blame the algorithms. Our reading choices have always been constrained by the natural filter bubble created by our friends, and the pressures of time play as large a role as Google's search engines. So are there any steps we can take to combat the natural 'you loop' in our reading tastes?
    First, I propose we adopt a thoroughly disruptive stance: 'If you enjoyed that, then this is the opposite.' If your sister loves the erotic fantasies of E. L. James, then it's time for her to take on the metaphysics of Gods and Monsters, and give Hari Kunzru a try. And second when I've finished the remaining 700 pages of my Norse epic, I shall ask my Twitter friends: what shouldn't I read next?
    And why stop there? How about disloyalty cards, where booksellers give us discounts for clocking up an eclectic range of purchases? Or discomfort zones, with a 'books we can't stand' display, complete with little handwritten condemnations: so much more inviting than yet another card explaining why Bleak House is really rather good. Could there be a pop-up sci-fi corner in a romance authors' convention or critics reviewing novels that are diametrically opposed in subject matter, style and philosophical outlook, and still liking both? As the season for lazy beach-reading approaches, let us make a stand for the joy of being thoroughly surprised.
单选题     In Paragraph 1, by 'you loop' is meant ______.
 
【正确答案】 C
【答案解析】事实细节题。根据题干中的you loop,定位到第一句。“在这里,旨在让我们停留在舒服圈的商业提示语取代了偶然发现”。不同的是用in disguise意指design,因而C选项“伪装的广告”为正确答案。A选项“过滤泡沫”是在前半句提到的,是产生you loop的一个工具或功能,不是you loop的性质或功能,故排除。B选项中的personalized“个性化的”是干扰项,从上下文看,B项不是作者研究的目标,不是主线,故排除。D选项中的comfort“舒服”也是干扰项,从下文和整篇文章看,这是作者批评和反对的,故排除。
单选题     From Paragraph 2 we know the author is ______.
 
【正确答案】 B
【答案解析】推理判断题。根据题干,定位到第二段。there's never been a better time to be an adventurous reader“现在是史上猎览奇书的最好时世”,但后面but的转折否定了A项;根据第二句When it comes to deciding what to read next, I find myself caught between a paralysing ocean of choice...判定,作者此时还没决定“what to read next”,否定了D项;最后一句的I end up re-reading Dorothy Dunnett's King Hereafter决定了B项为正确答案;同时排除C项。
单选题     According to the author, Google's major role is ______.
 
【正确答案】 A
【答案解析】推理判断题。根据题干,定位到第三段第二句。A选项意为“限制我们的阅读选择”,是作者在该句中谈到的,再结合文章首句谈到的包括Google在内的5大网络机构正在用个性化的数据过滤法创造一个“你的小圈”,可判定A选项表述正确。B选项是常识,但不是文章所讲的。C、D选项文中未提及。
单选题     'If you enjoyed that, then this is the opposite.' (Para. 4) most probably means ______.
 
【正确答案】 D
【答案解析】推理判断题。根据题干,定位到第四段第二句。这句话是论点,应该有例证来阐述和支持。从下文的例证If your sister loves the erotic fantasies of E.L. James, then it's time for her to take on the metaphysics of“《众神与野兽》”看,显然不是读所喜欢的书。就算erotic fantasies和metaphysics是生词,也该推导出:erotic fantasies和Gods and Monsters是两码事,可能就是互为opposite。这是一般文章的写作逻辑。只要知道opposite,本题就能推出来。A选项是“再读一次”;B选项“读你喜欢的而不是这本”,和原文相反。C选项是干扰项,是给妹妹的建议,不是给大家的普遍建议。故正确答案为D选项。
单选题     Which of the following can be the best title for this passage? ______
 
【正确答案】 A
【答案解析】主旨大意题。第一段提出了选书的“you loop”问题,第二段提出网上选书的困境,第三段提出跳出“圈子”这个问题,第四段回答打破“圈子”的办法,第五段论述此立场并号召大家为之奋斗。B选项只是个案;D选项在已否定;C选项,作者要打破的是“you loop”,在第二段末尾,还提到欣赏“comfort zone”,所以否定。因此,正确答案为A选项。