Last year nearly one million Americans filed for bankruptcy. That is far fewer than the number who used to seek bankruptcy protection before the law was made tougher a decade ago. This reform may have done more harm than good. The aim of bankruptcy law is to give people relief from unpayable debts. Some two-thirds of individual bankruptcies are due to a lost job. Many bankrupts need time to get back on their feet. In the mid-2000s Chapter 7 rules made it easy to wash away debts. That irritated credit-card firms, which claimed that spendthrifts abused the system; so in 2005 the law was toughened. The idea was to shift people to a Chapter 13 bankruptcy, where they would have to repay some of the debt. The reform had a big impact. At least at first, Chapter 13 filings rose relative to Chapter 7 ones. And a new paper, from Stefania Albanesi, of the New York Federal Reserve, and Jaromir Nosal, of Columbia University, finds that the reform led to a permanent drop in the bankruptcy rate. However, other recent research suggests that this is not necessarily a good thing. Will Dobbie, of Princeton University, and Jae Song, of the Social Security Administration, look at Chapter 13 bankruptcies before the reforms of 2005. They link half a million bankruptcy filings to tax records and use a novel technique to analyse them. Because some bankruptcy judges are more merciful than others, people in similar straits may end up with different bankruptcy decisions. This quirk allows some useful comparisons. Messrs Dobbie and Song argue that easier bankruptcy laws have good microeconomic effects. If a creditor may no longer claim large chunks of a bankrupt's salary, that may increase his incentive to work—and decrease his need to slip out of town, change his job and close down his bank account. On average, those granted bankruptcy earned over 6,000 more in the subsequent year than similarly-placed plaintiffs who were rejected. The unlucky ones found it trickier to service their mortgages. Michelle White of the University of California, San Diego and colleagues found that bankruptcy reform caused the default rate on prime mortgages to rise 23%. Making consumer-bankruptcy law more debtor-friendly could hit Americans in other ways. If lenders are exposed to bigger losses, some argue, interest rates for such things as creditcards are bound to rise. But that danger can be overstated. Credit-card companies may be reluctant to charge rates higher than their competitors' lest they attract more customers—those not put off by high rates because they know that, with luck, they won't have to pay their debts back.
单选题 According to Paragraph 1, bankruptcy law is designed to______.
【正确答案】 D
【答案解析】解析:细节题。根据bankruptcy law“破产法”和is designed to“旨在……”定位到第一段第三行the aim of bankruptcy law“破产法的目的”,其中be designed to=aim,故答案句为:to give people relief from unpayable debts“帮助人们减轻无法偿还的债务”。选项[A]protect American banks“保护美国银行”属于无中生有。选项[B]abolish individual debts“取消个人债务”;原文说的是relief…debts“减轻债务”而非“取消”,故[B]项错在“abolish”一词。选项[C]help unemployed people“帮助失业的人”;与该项相关的是Some two-thirds of individual bankruptcies are due to a lost job一句,而该句非答案句,故该项与答案句无关,可以排除。选项[D]alleviate debtors’burden“减轻债务人的负担”;其中alleviate“减轻”=relief“减轻”;debtors’burden“债务人的负担”=unpayable debts“无法偿还的债务”;故[D]项正确。
单选题 Credit-card firms were angry because______.
【正确答案】 D
【答案解析】解析:细节题。题干中Credit-card firms来自第一段倒数第三行;angry“愤怒”=irritated “激怒”;故本题答案句为:In the mid-2000s Chapter 7 rules made it easy to wash away debts.That irritated credit-card firms…其中that一词指代上一句的内容,即信用卡公司愤怒的原因。该句大意为“在21世纪中期,第7章规定有利于摆脱债务,这激怒了信用卡公司。”与该句同义替换的选项为[D]some regulations did harm to them“一些规定对他们不利”。选项[A]legislators abused their authority“立法者滥用职权”;该项与which claimed that spend-thrifts abused the system一句相关;但该句并非答案句,且legislator“立法者”与原文spend-thrifts“挥霍者”无关,故该项可以排除。选项[B]debtors controlled the law system“债务人控制了法律体系”;该项同样对应which claimed that spendthrifts abused the system一句,也非正确答案。选项[C]laws made it easy to pay off debts“法律使得偿还债务变简单了”;该项对应rules made it easy to wash away debts一句:其中pay off debts“偿还债务”与wash away debts“洗掉/摆脱债务”不等,属于偷换概念,故排除。综上,本题答案为[D]。
单选题 The word "straits" (Line 5, Para. 3) is closest in meaning to______.
【正确答案】 B
【答案解析】解析:语义题。根据题干定位到第三段第五行,原文in similar straits用来修饰people一词,end up with different bankruptcy decisions也指people,故straits一词与bankruptcy decisions“破产决议”有关。选项[A]channels“海峡”;该项涉及straits“海峡”的字面意思,并非文章所指含义,过于表面,比较容易排除。选项[B]plights“困境”;bankruptcy“破产”自然是一种困境、窘境,该项为答案。选项[C]contexts“上下文,环境,背景”;该词强调“上下文背景”,与bankruptcy decisions“破产决议”关系不大,且bankruptcy是明显的负面词汇,该项偏中性,故排除。选项[D]phenomena“现象”;该项同样偏中性,可以排除。综上,本题答案为[B]。
单选题 Dobbie and Song believe that easier bankruptcy laws______.
【正确答案】 A
【答案解析】解析:观点题。根据题干定位到第四段前两句:Messrs Dobbie and Song argue that easier bankruptcy laws have good microeeonomic effects.If a creditor may no longer claim large chunks of a bankrupt’s salary,that may increase his incentive to work…这两句都是答案句的范围。其中,good、increase等词都是正向词汇,选项[B]will do more harm than good“弊大于利”,其中do more harm是明显的负面词汇,与原文不符,故可以排除该项。选项[C]may increase bankers’incentive“可能激励银行家”:原文说的是increase his(指a bankrupt“破产者”)incentive;故该项属于偷换概念。选项[D]will raise people’s average salary“将会提高人们的平均工资”;该项对应On average,those granted bankruptcy earned over 6,000 more…原文说的是提高a bankrupt“破产者”的收入,而非“people”,people一词夸大范围,也属于偷换概念。选项[A]may stimulate the debtors“可能激励债务人”;该项与原文increase his(the bankrupt’s)incentive to work相符:其中,stimulate“激励”=increase incentive“激励”;debtor“债务人”=bankrupt“破产者”:与原文是同义替换关系,故为正确答案。
单选题 Creditors are unlikely to raise their rates because______.
【正确答案】 C
【答案解析】解析:细节题。根据按顺序定位原则,本题最有可能来自最后一段。其中creditors“债权人”=credit-card companies“信用卡公司”:are unlikely to“不太可能”=may be reluctant to“不愿意”:raise their rates“提高利率”=charge rates higher“收取更高利率”。故本题答案句为:lest they(competitors)attract more customers“以防竞争对手吸引更多顾客”。与该句同义替换的选项为[C]they are stuck in fierce competition“他们陷入激烈的竞争中”。选项[A]they are restricted by the law“他们受到法律限制”;该项与答案句无关,故排除。选项[B]consumers can’t afford the debts“消费者无法负担这些债务”;该项can’t afford一词属于无中生有。[D]customers will not pay their debts back“客户不会偿还债务”;该项与最后一句they won’t have to pay their debts back相关,但与答案句无关,故也非正确答案。综上,本题选择[C]。