单选题 {{B}}Text 4{{/B}}
Perhaps Only a small boy training to be a wizard at the Hogwarts school of magic could cast a spell so powerful as to create the biggest book launch ever. Wherever in the world the clock strikes midnight on June 20th, his followers will flock to get their paws on one of more than 10 million copies of "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Bookshops will open in the middle of the night and delivery firms are drafting in extra staff and bigger trucks. Related toys, games, DVDs and other merchandise will be everywhere. There will be no escaping Pottermania.
Yet Mr. Potter's world is a curious one, in which things are often not what they appear. While an excitable media (hereby including The Economist, happy to support such a fine example of globalisation) is helping to hype the launch of J. K. Rowling's fifth novel, about the most adventurous thing that the publishers (Scholastic in America and Britain's Bloomsbury in English elsewhere) have organised is a reading by Ms. Rowling in London's Royal Albert Hall, to be broadcast as a live webcast. Hollywood, which owns everything else to do with Harry Potter, says it is doing even less. Incredible as it may seem, the guardians of the brand say that, to protect the Potter franchise, they are trying to maintain a low profile. Well, relatively low.
Ms. Rowling signed a contract in 1998 with Warner Brothers, part of AOL Time Warner, giving the studio exclusive film, licensing and merchandising rights in return for what now appears to have been a steal: some $500,000. Warner licenses other firms to produce goods using Harry Potter characters or images, from which Ms. Rowling gets a big enough cut that she is now wealthier than the queen--if you believe Britain's Sunday Times rich list. The process is self-generating: each book sets the stage for a film, which boosts book sales, which lifts sales of Potter products.
Globally, the first four Harry Potter books have sold some 200 million copies in 55 languages; the two movies have grossed over $1.8 billion at the box office.
This is a stunning success by any measure, especially as Ms. Rowling has long demanded that Harry Potter should not be over-commercialised. In line with her wishes, Warner says it is being extraordinarily careful, at least by Hollywood standards, about what it licenses and to whom. It imposed tough conditions on Coca-Cola, insisting that no Harry Potter images should appear on cans, and is now in the process of making its licensing programme even more restrictive. Coke may soon be considered too mass market to carry the brand at all.
The deal with Warner ties much of the merchandising to the films alone. There are no officially sanctioned products relating to "Order of the Phoenix'; nor yet for "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban', the film of the third book, which is due out in June 2004. Warner agrees that Ms. Rowling's creation is a different sort of commercial property, one with long-term potential that could be damaged by a typical Hollywood marketing blitz, says Diane Nelson, the studio's global brand manager for Harry Potter. It is vital, she adds, that with more to come, readers of the books are not alienated. "The evidence from our market research is that enthusiasm for the property by fans is not waning."
单选题 When the author says "there will be no escaping Pottermania", he implies that ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 这是一道句意题。第一段描述了波特迷们的世界性狂热,由此可知A项为答案。
单选题 Ms. Rowling's reading in London's Royal Albert Hall is mentioned to show ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 这是一道例证题。文章说到Rowling应邀朗读一事是为了说明此次商家的行为不同往常,故此答案为B。
单选题 The author believes that ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 这是一道作者观点题。依据第三段首句,可知答案为D。
单选题 Paragraph 5 intends mainly to show Warner's ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 这是一道主旨题。段落的主要意思是华纳按Rowling的要求做了,严禁过分的商业化。故答案为C。
单选题 It can be concluded from the last paragraph that ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 这是一道推论题。前文说华纳不想过分商业化Potter,最后一段重申这种做法的正确性,并说市场调研表明Potter迷们的激情未减,可以推论,公司在未来还将保持这一策略。故答案为D。