单选题 {{B}}Text 2{{/B}}
When two of the world's richest and mightiest men pledge to destroy an enemy, it is time to pay attention. Bill Gates, the former boss of Microsoft who now devotes all his time to his charitable foundation, travelled this week to New York, the city run by Michael Bloomberg, to join his fellow billionaire's campaign to stamp out smoking.
Have the two potentates met their match? Despite decades of work by health campaigners, more than one billion people still smoke today. Smoking kills up to half of those who fail to quit puffing, reducing their lives by an average of 10 to 15 years. The World Health Organisation (WHO) says more than 5 million people a year die early from the effects (direct or indirect) of tobacco. That exceeds the combined toll of HIV/AIDS, tuberculosis and malaria.
Despite that dismal situation, there are three reasons to give the latest pair of campaigners a slim chance of success: money, methods and motivation. Messrs Gates and Bloomberg vowed to spend a combined total of $ 500 million on discouraging the weed. Since Mr. Bloomberg's charity had already announced an award of $125 million earlier, the new money pledged this week totalled a "mere" $ 375 million: $ 250 million from the mayor, and a fresh $ 125 million from the software magnate's philanthropic outfit.
How will this cash be spent? In quite innovative ways, and that is a second reason for optimism. Hitherto, most anti-smoking funds have been channelled through a few large bureaucracies. But Mr. Bloomberg's charity wants to let a thousand flowers bloom: in other words, to lend a hand to many initiatives, both public and private, to see what works. There will be a competitive grant scheme for poor countries where the tobacco habit is spreading.
The very fact that two giants are teaming up is a landmark in American philanthropy- comparable to Warren Buffett's decision, two years ago, to put his fortune at the disposal of Mr. Gates' foundation. As part of their joint commitment, Mr. Gates is giving some of his $ 125 million directly to Mr. Bloomberg's charity; the rest will go to carefully monitored projects in India, China and other places where the number of smokers is rising relentlessly.
Then there is motivation. There are other big players in this cause, and that should induce every new entrant to try bringing something fresh to the party. Earlier this year the WHO started a campaign against tobacco known as MPower. One of its selling points was that in contrast with many other projects, it had a fairly clear idea about what was needed. WHO experts have listed a series of tactics, ranging from aggressive public education to a rise in tobacco taxes, that deliver results. (Even if high taxes lead to some smuggling and diversion, studies done in Brazil, for example, show that fiscal measures do curb consumption. ) The World Bank, which funded that research, is also thought to be ready to join the anti-smoking scrum after years of paying little attention.
A crowded field, indeed. But having an extra $ 500 million from two hard-driven billionaires surely won't hurt.
单选题 What does "stamp out" in the first paragraph probably mean?
【正确答案】 C
【答案解析】综观全文说的是禁烟运动,那么stamp out在这里应当是与“禁”的意思等同或类似,即完全禁止,完全消除。结合选项,可以看出C最符合题意。
单选题 As to the money of this campaign, which of the following statements is TRUE?
【正确答案】 A
【答案解析】有关项目资金的问题,文章在第三段详细说明了,盖茨和布伦伯格共同出资5亿,之前布伦伯格的基金会已经宣布投入1.25亿。因此B项说部分资金来自纽约市的预算 不正确。而本周布伦伯格给了2.5亿,盖茨给了1.25亿,故应该是盖茨少,所以C也不正确。D项说总共有8.75亿,重复计算了后两个数字,实际上应该只有5亿,故D错误。
单选题 According to the text, how will the money be spent?
【正确答案】 B
【答案解析】关于资金如何分配,文中说与以前政府主导的项目不同,这次要达到一种百花齐放的效果,只要能够起作用,政府的或者私人的计划就可以享受这些资金的资助。那么结 合选项,B最符合题干。A项是以前的做法,C项和D项在文中都没有相关表述。
单选题 What is the unique significance of the MPower campaign?
【正确答案】 B
【答案解析】解此题需注意文中的这一句“其不同于以往的卖点之一,就是该计划对于需要采取哪些措施有着较为清晰的认识”,题干的unique紧扣了句中的“contrast to many other projects”。那么再结合选项,B项是该句的直接体现。虽然A、C、D项毫无疑问也可能 是其特点,但是题干提问的是unique,A、C、D无疑也会为其他项目所采纳,但不见得所有的项目都会完全清楚应该采取什么措施。故综合起来选择B项。
单选题 What can we infer from the last paragraph about the author's attitude towards this campaign?
【正确答案】 C
【答案解析】作者的观点陈述在最后一段。虽然说了一个“crowded field”,但是后面转折说 “surely won't hurt”,因此可以判断出作者对于这场禁烟运动是持肯定态度的。