单选题 {{B}}Text 2{{/B}}
In 1575--over 400 years ago the French scholar Louis Le Roy published a learned book in which he voiced despair over the changes caused by the social and technological innovations of his time, what we now call the Renaissance. We, also, feel that our times are out of joint; we even have reason to believe that our descendants will be worse off than we are.
The earth will soon be overcrowded and its resources exhausted. Pollution will ruin the environment, upset the climate and endanger human health. The gap in living standards between the rich and the poor will widen and lead the angry, hungry people of the world to acts of desperation including the use of nuclear weapons as blackmail. Such are the inevitable consequences of population and technological growth if present trends continue.
The future is never a projection of the past. Animals probably have no chance to escape from the tyranny of biological evolution, but human beings are blessed with the freedom of social evolution. For us, trend is not destiny (fate). The escape from existing trends is now facilitated by the fact that societies anticipate future dangers and take preventive steps against expected changes.
Despite the widespread belief that the world has become too complex for comprehension by the human brain; modern societies have often responded effectively to critical situations. The decrease in birth rates, the partial prohibition of pesticides and the rethinking of technologies for the production and use of energy are but a few examples illustrating a sudden reversal of trends caused not by political upsets or scientific breakthroughs, but by public awareness of consequences.
Even more striking are the situations in which social attitudes concerning future difficulties undergo rapid changes before the problems have come to pass--witness the heated arguments about the problems of behavior control and of genetic engineering even though there is as yet no proof that effective methods can be developed to manipulate behavior and genes on a population scale.
One of the characteristics of our times is thus the rapidity with which steps can be taken to change the orientation of certain trends and even to reverse them. Such changes usually emerge from grass root movements rather than from official directives.

{{B}}Notes:{{/B}} Renaissance (14--15 世纪欧洲)文艺复兴(时期)。tyranny 暴虐统治;暴虐行为。are blessed with幸有;有幸得到。but a few 只是几个。come to pass 发生,实现。as yet 至今。grass root 群众。
单选题 According to the first two paragraphs, if present trends continue, which one of the following situations will not occur?
【正确答案】 C
【答案解析】[注释] 细节辨认题。本题问:根据前两段,如果目前的趋势继续下去的话,下面哪一种情况将不会发生?[A]可以参阅第2段第1句:“地球将很快人满为患,资源耗尽”。 [D]可参阅第2段第3句:“贫富之间生活水准的差异将扩大……”。[D]可参阅第 2段第2句:“污染将毁坏环境、搞乱气候并损害人的健康”。[C]文中并未提及。注意:解细节辨认题的诀窍之一是针对选项中的关键词,通过段落主题句的引导,为所查找的信息进行段落定位。
单选题 The best illustration of the meaning of "trend is not destiny" in Para. 3 is that
【正确答案】 A
【答案解析】[注释] 句子释义题。本题问;第3段中“趋势并不等于命运”的最好说明是什么?第3段第2、3句写道:“动物或许无法摆脱生物进化的肆虐,但人类有幸获得支配社会发展的自由。对于我们来说,趋势并不是命运。”可见,前一句是原因,后一句是结果。要解释后一句,只要参阅前一句即可。故应选[A]。 注意:解释义题主要根据上下文进行推断。
单选题 According to the text, evidences of the insight of the public into the dangers which surround us can be found in all of the following EXCEPT
【正确答案】 D
【答案解析】[注释] 细节辨认题。本题问:根据本文,下面哪一点不能作为公众认识我们周围危险的证据?第4段写道:“出生率的下降、部分禁止农药并重新思考生产和使用电能盼技术只不过是说明趋势突然逆转的几个例子,而这种逆转并不是由政治动乱或科学突破所引起的,而是由公众意识到其严重后果引起的。”选项[A],[B],[C]在上句中均已提及,故应排除[D]。
单选题 The author is in favor of the opinion that
【正确答案】 C
【答案解析】[注释] 作者观点题。本题问:作者赞成下面哪一种观点?最后一段写道:“我们的时代的特点之一是能够迅速采取措施来改变某些趋势的发展方向,甚至使它们逆转。这些变革通常来自群众运动而不是官方指令。”可见,作者的观点是,现代科学家与公众已经意识到未来的危险并准备采取措施来防止这些危险的发生。故答案非 [C]莫属。 注意:最后1段往往是结论段,常常体现作者对所论述主题的看法。
单选题 The logical organization of the text is that
【正确答案】 B
【答案解析】[注释] 全文逻辑构思题。本题问:本文的逻辑构思可以归纳为下面哪一条?从整个文章构思来看,前面着重描述人类面临的危险,而后面则指出科学家与公众已经。看到这些危险并着手采取措施。故应选[B]。