There are many older people in the world and there will be many more. A little-known fact is that over 60 percent of the older people live in developing countries. According to the World Health Organization, by 2020 there will be 1 billion, with over 700 million living in developing countries. It is a surprising fact that the population ageing is particularly rapid in developing countries. For example, it took France 115 years for the proportion of older people to double from 7 percent to 14 percent. It is estimated to take China a mere 27 years to achieve this same increase. What are the implications of these increased numbers of older folk? One of the biggest worries for governments is that the longer people live, the more likelihood there is for diseases and for disability. Attention is being paid to the need to keep people as healthy as possible, including during old age, to lessen the financial burden on the state. Another significant problem is the need for the younger generations to understand and value the older people in their society. In some African countries, certainly in Asia, older people are respected and regarded as the ones with special knowledge. Yet traditions are fading away daily, which does not ensure the continued high regard of older people. As society changes, attitudes will change. Much needs to be done to get rid of age discrimination(歧视)in employment. Life-long learning programs need to be provided to enable older people to be active members in a country's development. Social security policies need to be established to provide adequate income protection for older people. Both public and private schemes are vital in order to build a suitable safety net. To achieve equality in such matters will take considerable time and effort. One thing is sure: there is no time to be lost.
单选题
The proportion of older people______.
【正确答案】
C
【答案解析】解析:逻辑推断题。从文章第二段这句For example,it took France 115 years for the proportion of older people to double from 7 percent to 14 percent.It is estimated to take China a mere 27 years to achieve this same increase(如在法国,老年人口的比例从7%翻倍到14%花了115年时间,而估计在中国要达到同样的增长速度只需要27年)可以看出,老年人口的增长在中国比在法国要快许多,所以C为正确选项。而且第一段也指出,老年人口在发展中国家所占的比例比在发达国家大,所以A是错误的。B和D都是文章没有提到的。
单选题
According to the passage, which of the following are governments most worried about?
【正确答案】
A
【答案解析】解析:细节判断题。从第三段第二句One of the biggest worries for governments is that the longer people live,the more likelihood there is for diseases and for disability可以看出,政府最担心的是老年人的疾病和残疾,故答案选A。
单选题
It is stated directly in the passage that older people should______.
【正确答案】
D
【答案解析】解析:细节判断题。从第四段第一句Another significant problem is the need for the younger generations to understand and value the older people in their society(另一个重大问题就是要让年轻一代学会去理解和尊敬老年人)可以看出答案选D。
单选题
Which of the following measures is NOT mentioned to solve the population ageing problem?