阅读理解 "History is written by the victors." This famous phrase reverberates throughout the halls of history, constantly reminding us to take all that we learn with a grain of salt, knowing that the information provided for our dissemination was provided, shaped and influenced by those left to hold the pen that recorded it. In that respect, one of the worst crimes against history is the revision of it, the altering of the record of the past so as to reflect the viewpoint of a biased group who stand to benefit from the altered version.
By revising the lens by which history is judged, valuable information is lost, to the detriment of both students of the field as well as the awareness that comes from experience. Without an accurately recorded account to serve as a guiding light, nations and societies are left to stumble their way about their affairs, ignorant of what has and hasn't worked before, and unaware of what past events shaped and determined their present situation. Such dismal situations emerge from simple pride, as well as the desire of the revisionists to depict themselves in a better light to posterity or to cover up an embarrassing legacy, no matter the cost to the future.
Recent attempts by nations involved in the Second World War to minimize or erase altogether certain shameful incidents from their history textbooks has been met with international outrage and protest, and rightly so. By allowing future generations to forget or never even learn about how their ancestors stumbled on the path to progress, the experiences of those who suffered as a result of those mistakes are trivialized and made to be in vain. Also, a false sense of national identity emerges, inconsistent and inaccurate in its formation. Both are heinous results for both nationals of that particular nation as well as those of the international community, whose stories intertwine to form the larger picture.
When a single string in the tapestry of world history is unraveled by revision, the entire piece becomes a weaker one, subject to additional modification at the whim of those who would like to use history as a tool for their own purposes, even if it means fundamentally changing it. This outcome must be avoided at all costs, firstly by not allowing a precedent to be established that makes it acceptable, even in a single case, to commit the revision. Otherwise, humans as a race will fall prey to yet another oft-quoted phrase: "History, if forgotten, is doomed to be repeated."
单选题 21.The first line of the text implies that______.
【正确答案】 B
【答案解析】属信息推断题。文章第一段第一、二句指出:“历史由胜利者写就。”这一著名的说法,不断提醒我们不能完全相信我们学到的东西,要知道供我们传播的信息是由那些留下来提笔记录历史的人提供、塑造,并受他们影响的。由此可推知,选项B正确(那些有权利……)。选项A与原文意思不符,invariably概括过头;选项C(have little or no say in…意为“在…方面有很少或没有发言权”)是本句的反面推理,不一定正确。选项D在文中没有推理依据。
单选题 22.The author views the revision of history as______.
【正确答案】 A
【答案解析】属态度推断题。第一段最后一句指出:……对待历史的最大罪行之一就是修改历史……。下文第二、三段信息介绍了修改历史造成的后果:宝贵的信息丢失了,国家和社会在施政行事时就只能磕磕绊绊地摸索着前进;还会出现一种错误的国家认同感……。最后一段总结上文:如果不能避免这种后果,整个人类历史注定会重演。由此可知,选项A(indisputably意为“无争论余地地”)正确。选项B与本句的意思不符;选项C不能从文中推出,always概括得太绝对;选项D(rendering意为“致使,造成”)与原文意思不符,useless无法从文中推出。
单选题 23.In paragraph 3, the author argues against historical revision with the assertion that______.
【正确答案】 C
【答案解析】属信息推断题。第三段最后一句指出:修改历史造成的后果对那个国家的人民以及国际社会来说都是令人发指的。由此可知,这种影响超出了国界,即选项C正确。选项A中的动词时态(has proven)与本段中第一句不符:最近,某些参与第二次世界大战的国家企图在他们的教科书上将某些可耻的历史事件淡化或一笔抹杀的做法在国际上引起了愤慨和反对。选项B(undeserved意为“不应得的”)不能从第二段第三句内容得出相反的因果推理(修改历史造成的令人不快的局面来源于纯粹的自豪感);选项D在文中没有相关依据。
单选题 24.In paragraph 4, "When a single string in the tapestry of world history is unraveled by revision, the entire piece becomes a weaker one. " means that______.
【正确答案】 B
【答案解析】属信息推断题。第四段第一句指出:修改历史拆散了世界历史这幅织锦上的一根线后,整幅历史的织锦就变得脆弱了,很容易又被那些喜欢把历史当成达到个人企图的工具的人任意修改,这甚至意味着彻底篡改历史。由此可知,选项B正确(只要有个别历史被篡改,失去了可信度,那么人们就会对整个历史记录产生怀疑)。选项A照搬第三段最后一句内容(历史彼此盘根错节,组成了整幅较大的历史画卷),并非题干句子的意思;选项C、D(never的语气太绝对)在文中没有推理依据。
单选题 25.The main point of the text is that______.
【正确答案】 B
【答案解析】属主旨思想题。文章第一段指出:历史由胜利者写就,对待历史的最大罪行之一就是篡改历史;接着第二、三段说明“篡改历史会带来的不良影响”;最后一段总结上文,用名言结尾“如果历史被遗忘,它注定会重演。”由此可见,本文的中心思想是选项B(修改历史导致认识错误,进而带来重大损失)。选项A曲解了最后一段第二句的意思,而且也不能概括文章主旨;选项C是第三段中提到的细节;选项D在第四段中有所涉及,但all的概括范围太广。