单选题
It seems incredible to me that Latin is not taught in schools as a matter of course, especially in a country that is forever
lamenting
its own (undeniable) mediocrity when it comes to speaking foreign languages. As a 13-year-old, I hardly approached my own Latin lessons with anything resembling enthusiasm—I might have been keener if Aeneas went to the shops occasionally—but I am terrifically grateful I had them, all the same.
The benefits are many. Having a basic grounding in Latin makes learning Romance languages a doddle(轻而易举的事): the fact that I speak English plus three others has less to do with any genetic predisposition—I was hopeless at learning Russian—than with an understanding of the root and
provenance
of Latin-derived words.
It would be impossible to have a
smattering
of Latin and find oneself stuck in Italy, provided one managed to persuade the speaker to slow down a bit. And the reason I can (arguably) just about string a sentence together in English—which isn"t my first language—has a great deal to do with understanding, through Latin, the way sentences and grammar work.
Latin also has its own pleasing internal logic: you follow the rules and you get the answer. And I really believe that if you know Latin, you half-speak French already. The British used not to be appalling at languages: my theory is that they only became so during the past century, when Latin stopped being widely taught.
Detractors (恶意批评者) might point out that there is little use in learning a dead language. But Latin is not dead: it"s everywhere. It makes the kind of people who never use two short words when six big ones will do
intelligible
. It demystifies jargon and legalese. It helps with crosswords. It even forces those of us who are pathologically illogical to think logically every once in a while: I remember the pleasure I felt at school, during Latin translation, when I realized I could create order and sense out of apparent chaos.
Really, Latin"s useful applications are manifold. Watching Who Wants To Be A Millionaire? a few weeks ago, I noticed that the question which felled the contestant would almost certainly not have stumped him had he had some Latin. Of all the possible answers, only one had a Latin root that echoed the question. From Cicero to Chris Tarrant in a few easy steps, you can"t say more modern or less dusty than that.
单选题
The word "lamenting" underlined in Paragraph 1 is closest in meaning to ______.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据文中第一段的内容“especially in a country that is forever lamenting its own (undeniable) mediocrity”可知,特别是在一个国家用拉丁语为自己的人哀悼。选项中的A项为“哀悼,向……致哀”符合文意。B项“哭泣”,C项“表示同情,吊唁”,D项“对……感到伤心”,这三项均不符合题意。
单选题
As a teenager, the author ______.
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 根据文中第一段的内容“As a 13-year-old, I hardly approached my own Latin lessons with anything resembling enthusiasm—I might have been keener if Aeneas went to the shops occasionally—but I am terrifically grateful I had them,all the same.”可知,作者开始时对拉丁语没有热情,但是后来非常感激上了拉丁语的课程,所以D项“对他/她的拉丁语课程非常满意”符合题意。A项“对拉丁语有强烈的兴趣”,B项“对拉丁语从没有显示过兴趣”,从文中内容可以看出作者开始对拉丁语没有兴趣,后来应该是有兴趣了,所以A、B两项都不正确;C项“上拉丁语课程不久就放弃了”,这个在文中没有提到。
单选题
The word "provenance" underlined in Paragraph 2 is closest in meaning to ______.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据文中第二段的内容“especially in a country that is forever lamenting its own (undeniable) mediocrity”可知,特别是在一个国家用拉丁语为自己的人哀悼。选项中的A项为“哀悼,向……致哀”符合文意。B项“哭泣”,C项“表示同情,吊唁”,D项“对……感到伤心”,这三项均不符合题意。
单选题
In paragraph 3, the author believes that knowing a little about Latin helps one ______.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据文中第三段的内容“It would be impossible to have a smattering of Latin and find oneself stuck in Italy, provided one managed to persuade the speaker to slow down a bit.”可知,一个居住意大利的人对拉丁语只是略懂一点,如果他设法说服演讲者把语速稍微放慢一点,那是不可能的。所以A项“懂一点拉丁语能帮助人更好地说意大利语”符合题意。B项“弄明白一个意大利人说什么”,C项“了解意大利历史”,D项“和意大利人交朋友”,这三项都不符合文意。
单选题
The word "a smattering" underlined in Paragraph 3 is closest in meaning to ______.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据文中第三段的内容“It would be impossible to have a smattering of Latin”可知,略懂拉丁语是不可能的。选项中的A项为“略知,了解一些”符合文意。B项“很多”,C项“大量”,D项“几乎不了解”,这三项均不符合题意。
单选题
According to paragraph 4, the British ______.
【正确答案】
C
【答案解析】[解析] 根据文中第四段的内容“The British used not to be appalling at languages: my theory is that they only became so during the past, century, when Latin stopped being widely taught.”可知,当拉丁语不被广泛学习的时候,英语很快就在世界范围内普遍开来,所以C项“当停止学习拉丁语时,他们变得擅长语言”符合题意。A项“在学习拉丁语时总处于痛苦中”,B项“过去当拉丁语被教的时候,他们很擅长语言”,D项“过去当拉丁语被教的时候,他们总处在痛苦中”,这三项和文中第四段内容不符合。
单选题
One of the benefits to learn Latin is that ______.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据文中第二段的内容“Having a basic grounding in Latin makes learning Romance languages a doddle”可知,有一定的拉丁语基础,再学习罗曼语就是一件轻而易举的事。所以A项“使学习其他的语言变得更容易”符合题意。B项“在学习俄语时有很大的帮助”,根据第二段的“I was hopeless at learning Russian”可知B不正确;C项“有助于提高心理健康”,D项“帮助作者说四种语言”,C、D两项在文中没有提到。
单选题
The word "intelligible" underlined in Paragraph 5 refers to ______.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据文中第五段的内容“It makes the kind of people who never use two short words when six big ones will do intelligible”可知,intelligible意思是可理解的,明白易懂的。选项中的A项为“清晰的,明白易懂的”符合文意。B项“明确的,明晰的”,C项“含蓄的”,D项“详细的,细节的”,这三项均不符合题意。
单选题
That Latin is not dead is shown by all of the following EXCEPT ______.
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 根据文中第五段的内容“It makes the kind of people who never use two short words when six big ones will do intelligible. It demystifies jargon and legalese. It helps with cross-words. It even forces those of us who are pathologically illogical to think logically every once in a while:”可知,D项“一些人变得更自信”在文中没有提到。A项“一些难的术语变得易于理解”,B项“字谜游戏变得容易解决”,C项“一些人的思考方式变得合乎逻辑性”,这三项在文中第五段内容中都有相互对应的内容。
单选题
The contestant could have won if he/she ______.
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 根据文中第六段的内容“I noticed that the question which felled the contestant would almost certainly not have stumped him had he had some Latin.”可知,懂一点拉丁语就不会让参赛者那么容易被打败。所以B项符合题意。A项“没有被法律术语打败过”,C项“没有如此渴望成为一为百万富翁”,D项“已经问了一些关于西塞罗的问题”,这三项和文中第六段内容不符合。