单选题 English speakers pick up pitch in the right hemispheres of their brains, but speakers of certain other languages perceive it on the left as well. It all depends on what you want to learn from pitch, Donald Wong of the Indiana School of Medicine in Indianapolis told the meeting last week. Earlier studies have shown that when an English speaker hears pitch changes, the right prefrontal cortex leaps into action. This fits in with the idea that emotive nuances of language—which in English are often carried by the rise and fail of the voice—are perceived on the right. But in "tonal" languages like Thai, Mandarin and Swedish, pitch not only carries emotional information, but can also alter the meaning of a word. Wong and his colleagues suspected that a speaker of tonal language would register pitch in the left side of the brain—in particular Broca" s area, which processes the linguistic content of language. To test this, the team asked English speakers and Thai speakers to listen to 80 pairs of Thai words, and tracked the blood flow in their brains using positron emission tomography. The volunteers had to decide whether the two words sounded the same, either by consonant or by tone. In some eases, the words had no intelligible meaning. None of the words was emotionally charged, so even when Thai speakers could understand them, there was no right-side activation. But sure enough the Thai speakers consistently lit up the left side of the brain, especially Broca" s area, while the English speakers did not. The researchers are now planning to repeat the experiment with Thai speakers using whole sentences , complete with emotional information. " Both hemispheres will be engaged, " predicts Wong.
单选题 The reason why pitch is registered on the right hemisphere, according to the passage, is that it
【正确答案】 B
【答案解析】解析:第二段讲到讲英语的人听到pitch changes右脑会变活跃,这种现象反映了emotive(感情的)nuances(细微差别)of language。
单选题 When the emotion-free words were heard in the test, they______.
【正确答案】 C
【答案解析】解析:倒数第二段讲到实验中所有讲出来的词都不带任何感情,实验中的讲话者没有right-side activation,但是the Thai speakers大脑左半球却很活跃,the English speakers却没有这种反应。
单选题 A tonal language______.
【正确答案】 B
【答案解析】解析:第三段开头讲到在泰语等“tonal”languages中,pitch不仅carries emotional information而且能alter the meaning of a word,可见“tonal”languages有双重作用。
单选题 In Wong" s future experiment, the volunteers______.
【正确答案】 C
【答案解析】解析:文章最后一段讲到研究者正在计划再次对the Thai speakers进行实验,这次让他们读带有完整感情色彩的whole sentences。
单选题 What is the passage mainly about?
【正确答案】 D
【答案解析】解析:通过对文章的理解和分析可以总结出文章主要讲述了不同的语言,主要是泰语和英语,所对应的大脑两个半球的活动。